Σύντομη Ιστορική Ανασκόπηση
Η  Γλυππία είναι αρχαιότατος οικισμός,που βρισκόταν στη σημερινή θέση του Αγ. Βασιλείου,με Ακρόπολη το Κάστρο πάνω σε λοφίσκο, κοντά στο μοναστήρι της Παλαιοπαναγιάς,μεταξύ των χωριών Άγ.Βασιλείου και Πλατανάκι Κυνουρίας. Πάνω στον λοφίσκο υπάρχουν υπολείμματα οχυρωματικών τειχών Κάστρου, και μέσα σε αυτό τα υπολείμματα των κτηρίων, εκ τον οποίων σώζεται ένας επιβλητικός Μεσαιωνικός  Πύργος.
Το Κάστρο χτίστηκε από Ενετούς τον 13ο αιώνα πάνω σε παλιά Πελασγική βάση. Το όνομα Αγ.Βασίλης δόθηκε από τον Μητροπολίτη Σπάρτης Νίκωνα τον  Μετανοείτε τον 11ο αιώνα όταν  επιχειρήθηκε βίαιος εκχριστιανισμός, αφού οι κάτοικοι της περιοχής αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το νέο Χριστιανικό δόγμα εμμένοντας στην αρχαιολατρεία.
Το 1910  ο  Γερμανός  Φιλέλληνας  Καθηγητής  Μιχαήλ  Δέφνερ έκανε έρευνες στο χωριό και βρήκε τα υπολείμματα του αρχαίου  Πελασγικού οικισμού.                                                      
Εξάλλου στον οικισμό υπήρχε άφθονο νερό απαραίτητο για τη ζωή.
Η περιοχή λεγόταν Γλυπτία και αργότερα το Τ έγινε Π λόγω ευφωνίας, και κατέληξε να λέγεται Γλυππία.      
Η λέξη Γλυππία, προέρχεται από το ρήμα γλύφω, αρχαιότερο γλύσω, που σημαίνει σκαλίζω,πελεκάω,διαμορφώνω στερεά ύλη εξού και το γλυπτό και γλύπτης-γλυπτική.Ο λόφος στο Κάστρο περιβάλλεται από βράχους με φυσική λάξευση και μόνο σε ένα μέρος έχει πρόσβαση (εκεί βρίσκεται ο επιβλητικός  Πύργος). Έτσι το όνομα Γλυππία, ουσιαστικά ήταν λαξευμένος τόπος.            
Ο Παυσανίας αναφέρει στα Λακωνικά:                                                                                                      "ΥΠΕΡ ΤΟ ΠΟΛΙΣΜΑ ΜΑΡΙΟΣ ΕΝ ΜΕΣΟΓΑΙΑ ΚΩΜΗ ΓΛΥΠΠΙΑ ΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΕΣΤΙ" δηλαδή "Πάνω από την πόλη Μαρί προς τα Μεσόγεια,βρίσκεται μια πόλη που λέγεται Γλυππία"
Η Γλυππία βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο, διότι το Άργος, αντίπαλος της  Σπάρτης, είχε το συντομότερο δρόμο πρόσβασης(Άργος-Άστρος-Αγ.Αντρέας-Αγ.Βασίλης-Γλυππία-Αράχωβα-Σπάρτη).
Στη μεγαλύτερη ιστορική περίοδο η περιοχή βρισκόταν υπό την επιρροή της  Σπάρτης, ενίοτε και της Τεγέας.          
Η Γλυππία διατήρησε το όνομα της ως Δήμος μέχρι το μεσοπόλεμο.
Στη περιοχή δεν έχουν γίνει ανασκαφές δυστυχώς ώστε να αποκαλυφθεί ο μεγάλος αρχαιολογικός της πλούτος,ετσι δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία,γραπτές μαρτυρίες, και αρχαιολογικά ευρήματα για να γνωρίζουμε την εξέλιξη της Γλυππίας στην ιστορική της διαδρομή.
Ο Πολύβιος αναφέρει ότι έγινε μάχη Αργείων,Μεσσηνίων εναντίων Σπαρτιατών με νικητές τους Σπαρτιάτες.
Φαίνεται πάντως να ήταν σημαντική Κώμη σαν στρατηγικός κόμβος.
Ότι και να ήταν πάντως η Γλυππία "ΜΕΓΙΣΤΗΝ ΔΟΞΑΝ ΚΑΤΕΛΙΠΕΝ" 

Αθήνα 8 Φεβρουαρίου 2011

ΚΕΙΜΕΝΟ                                                                                   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τάκης Σούντας                                                                        Μεταξωτός Ιωάννης           
Κριτικός και Ιστορικός                                                              (Δράση - Φ.Ο.Σ.)
της ΤέχνηςΔημοσίευση σχολίου

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

 
Top