(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Έκθεση "Οι τσακώνικες προφορικές παραδόσεις στις εφαρμοσμένες τέχνες": Ο απολογισμός

Η εικαστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Λεωνίδιο, στο Πύργο Τσικαλιώτη, στις 27-30/12/2016 προέκυψε ως ιδέα από την παρακολούθηση ...

Η εικαστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Λεωνίδιο, στο Πύργο Τσικαλιώτη, στις 27-30/12/2016 προέκυψε ως ιδέα από την παρακολούθηση της ημερίδας "Άυλη κληρονομιά, νέες τεχνολογίες και τοπική ανάπτυξη". Σκοπός της ημερίδας ήταν να ενημερώσει όσους ασχολούνται με κλάδους του πολιτισμού, σχετικά με τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της τεχνολογίας.

Λίγο καιρό νωρίτερα, συμμετείχα με ανακοίνωση στο "8o Τσακώνικο συνέδριο". Το θέμα της εισήγησης ήταν ο σχεδιασμός οργάνωσης ενός μουσείου τσακώνικης Λαϊκής Τέχνης με σύγχρονη αντίληψη. Ουσιαστικά, ο λαϊκός πολιτισμός αντιμετωπίζεται ως ένα ζωντανό και εξελισσόμενο πεδίο που παράλληλα προσφέρει ανεξάντλητα ζητήματα προς μελέτη. Ταυτόχρονα, προς μεγάλη μου έκπληξη έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο του Αθανάσιου Κωστάκη, "Τα Μνημεία του λόγου". Τόμος Β'. Αρχείο Τσακωνιάς. Σε αυτό το τόμο, ο φιλόλογος από τα Μέλανα, καταγράφει μαρτυρίες των κατοίκων της Τσακωνιάς σχετικά με μεταφυσικά πλάσματα για παράδειγμα στοιχειά, νεράιδες, καλλικάντζαρους κ.α. Επιπλέον περιλαμβάνονται δοξασίες, γνωμικά και παροιμίες που συναντώνται στην περιοχή και σώζονται στη τσακώνικη διάλεκτο.

Μια προσωπική διαπίστωση είναι ότι τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια και τις προφορικές παραδόσεις δεν τις γνωρίζουμε αρκετά καλά και όσο περνάνε τα χρόνια αυτό εντείνεται. Έτσι και οργανώθηκε αυτή η έκθεση, για να ενισχυθεί η έρευνα γύρω από τις προφορικές παραδόσεις και να καταλήξουν σε εικαστικά έργα αλλά και εργαλεία διαφύλαξης της συγκεκριμένης κληρονομιάς.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τη δημοσίευση ανοιχτού καλέσματος σε καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και την Τσακωνιά, όπου σε αυτό επισυνάφθηκε η ηλεκτρονική μορφή του βιβλίου του Α. Κωστάκη. Τελικά, στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν νέοι καλλιτέχνες με πολύ καινοτόμες ιδέες, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν καταγωγή από την περιοχή της Τσακωνιάς εκτός από μια συμμετέχουσα. Οι καλλιτέχνες μέσω των έργων τους αντιμετώπισαν τις παραδόσεις με σεβασμό αλλά τις συνέδεσαν και με τους δικούς τους προβληματισμούς. Οπτικά, προέκυψαν πολύ δυναμικά έργα συνδυάζοντας τις σύγχρονες εικαστικές αντιλήψεις με τις συλλογικές εκφράσεις του παρελθόντος.

Στην έκθεση συμμετείχαν οι: Αθηνά Κανελλοπούλου, Ιωάννα Κασσάρα, Μαρία Κώτσου, Όλγα Μπρούμα, Έμη Τσούγκαρη, Δημήτρης Ρουστάνης, Χριστίνα- Σύλβια Σημαντήρα.
Υπήρχε και η φιλική συμμετοχή του κ. Γιώργου Καπράνου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ όλους τους συμμετέχοντες για την άψογη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που έδειξαν.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, η επισκεψημότητα ήταν μεγάλη και το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό. Ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι, μεγάλο μέρος του κοινού ανακαλούσε βιώματα του με βάση τα έργα. Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση αφορούσε το κοινό στο όποιο απευθύνονταν. Επιπλέον, τα έργα πέτυχαν το στόχο της διαφύλαξης της μνήμης. Από την άλλη πλευρά, την έκθεση την επισκέφτηκαν και πολλά παιδιά. Το παιδικό κοινό είναι δύσκολα προσεγγίσιμο ως προς τα εικαστικά όμως αρκετά από αυτά έμαθαν ότι και στη "περιοχή έχουμε νεράιδες και ξωτικά" που ήταν μια επιδίωξη και αυτή όλου του εγχειρήματος.

Συνολικά, ήταν μια πρόκληση η διοργάνωση της έκθεσης, υπήρχε μεγάλος βαθμός δυσκολίας, έπρεπε να επιτυγχάνεται καλή και ξεκάθαρη επικοινωνία με πολλά άτομα, ταυτόχρονα ήταν και μια ερευνητική διαδικασία, δηλαδή απαιτούσε χρόνο και αφοσίωση από όλους του συντελεστές. Παρά τις δυσκολίες, η έκθεση πέτυχε τους σκοπούς της και συνείσφερε στην επισκεψημότητα του Πύργου Τσικαλιώτη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Δήμο Νότιας Κυνουρίας για την παροχή του χώρου.

Ήταν συγκινητική η ανταπόκριση των επιχειρήσεων όπως: Κάλυε, Ατελιέ, Μουλατσιώτης Δημήτριος- Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων και Lysis group που ήταν και οι χορηγοί της έκθεσης.

Τέλος ευχαριστώ πολύ και τους χορηγούς επικοινωνίας: all4fun.gr, leonidion.gr και Arts Observatory, καθώς επίσης και την εφημερίδα "Κυνουρία" για την έμπρακτη στήριξη.

Τέλος, ευχαριστούμε τους κατοίκους του Λεωνιδίου που μας τίμησαν με τη παρουσία τους!

Πηγή:mmarievi.wixsite.com

Δεν υπάρχουν σχόλια