$type=three$count=3$show=home$height=220$snippet=hide$rdm=hide$a=hide$d=hide$la=hide$au=hide$com=0

Ιστορική απόφαση του Δ.Σ. για την ανακήρυξη του Κοσμά ως Μαρτυρικό Χωριό

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κυνουρίας αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, την ανακήρυξη την Τοπικής Κοινότητα...

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νότιας Κυνουρίας αποφάσισε ομόφωνα σήμερα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, την ανακήρυξη την Τοπικής Κοινότητας Κοσμά, ως Μαρτυρικό Χωριό.

Μοναδικό και σπάνιο ομολογουμένως στιγμιότυπο σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου, αποτελεί το ζεστό χειροκρότημα που απέσπασε από όλο το Σώμα ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Κοσμά κ. Δημήτριος Τζοβάνης, μετά την ανάγνωση της σχετικής εισήγησης. 

Ακολουθεί η εισήγηση του κ. Τζοβάνη:  

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για ανακήρυξη Κοσμά ως Μαρτυρικού χωριού

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι

Σήμερα καλείται το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει μια ιστορική απόφαση. Να ανακηρύξει την Τοπική Κοινότητα Κοσμά, ως Μαρτυρικό Χωριό.

Σύμφωνα με το νόμο 2503/1997, άρθρο 18, παράγραφο 5 (ΦΕΚ 107/Α/30-5-1997), ως «Μαρτυρικά χωριά και πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά και πόλεις που έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές  κατά την αντίσταση εναντίον των κατοχικών δυνάμεων κατοχής την περίοδο 1941 – 1944.

Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών.

Να σημειωθεί ότι προαπαιτούμενο είναι να  έχουν ληφθεί σχετικές αιτιολογημένες αποφάσεις από τις Τοπικές Κοινότητες και τους Δήμους για την ανακήρυξη των περιοχών τους ως μαρτυρικών πόλεων και χωριών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», 7-2-2014, ενενήντα (90) πόλεις και χωριά έχουν μέχρι την ημερομηνία αυτή χαρακτηριστεί μαρτυρικές περιοχές. Μάλιστα έχουν συγκροτήσει Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (Ν.Π.Ι.Δ.), με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1945 - ΕΛΛΗΝIΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ» με έδρα την μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων. Πρόεδρος της Εταιρείας είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος των Καλαβρύτων.


ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
Η ολική καταστροφή του Κοσμά Κυνουρίας με την πυρπόλησή του από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής
Στις 29 και 30 Ιανουαρίου 1944
Ημέρες Σάββατο και Κυριακή

Το χωριό μας ο Κοσμάς κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς φασίστες στις 29 και 30 Ιανουαρίου 1944. Από τα 505 σπίτια του χωριού πυρπολήθηκαν τα 498 (ποσοστό καταστροφής 98,61%). Πέρασαν 73 χρόνια από τότε που γράφτηκε η μελανότερη σελίδα της ιστορίας του περήφανου Κοσμά. Ήταν το τίμημα της παλλαϊκής αντίστασης του χωριού στους φασίστες Ιταλούς και Γερμανούς, με αποκορύφωμα τη ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ στις 27 Ιουλίου 1943. Οι κάτοικοι του Κοσμά, μαζί μα άλλους αντάρτες της περιοχής, υπό την ηγεσία του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, έδωκαν μια από τις πρώτες μάχες στην Πελοπόννησο κατά των Ιταλών φασιστών. Στη θέση «Σταυρός», δύο χλμ έξω από το χωριό, έστησαν ενέδρα σε ένα λόχο Ιταλών από 111 άντρες. Στη μάχη που επακολούθησε οι Ιταλοί έπαθαν συντριβή. 28 Ιταλοί νεκροί, 37 τραυματίες και 45 αιχμάλωτοι. Οι Κοσμίτες περιέθαλψαν τους τραυματίες και στη συνέχεια τους παρέδωσαν μαζί με τους αιχμαλώτους σώους στους Ιταλούς. Αυτός πρέπει να ήταν και ο λόγος που τότε οι Ιταλοί δεν έκαψαν το χωριό. Αυτές οι δύο ημερομηνίες, η 27 Ιουλίου 1943 και οι 29 και 30 Ιανουαρίου 1944, είναι το ορόσημο του χωριού μας τα μαύρα χρόνια της κατοχής. Από τη μια μεριά η αδούλωτη ψυχή των Κοσμιτών που εκδηλώθηκε με την αντίσταση στους κατακτητές και από την άλλη το τίμημα του αγώνα για την λευτεριά. Μπορεί να μην είχαμε νεκρούς στο ολοκαύτωμα του χωριού, αλλά είχαμε 498 οικογένειες καταδικασμένες στον αργό θάνατο

Ήρθε λοιπόν η στιγμή να χαρακτηριστεί και επίσημα το χωριό μας ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ και να καθιερωθεί σαν ιστορική επέτειος. Είναι μια ηθική δικαίωση των θυσιών του λαού του τόπου μας και απότιση τιμής σε αυτούς που έφυγαν αγωνιζόμενοι για τη λευτεριά. Παράλληλα να διώξουμε τη σκόνη που σκεπάζει την κιβωτό της μνήμης, να μην ξεχαστούν οι θυσίες αυτές, διακηρύσσοντας «ποτέ πια φασισμός». Στο δίγλωσσο  βιβλίο (Ελληνικά - Αγγλικά) του Κοσμίτη συγγραφέα Δημήτρη Γ. Τσολομήτη με τίτλο «ΚΟΣΜΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ – Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑ, ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΠ’ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗ» (εκδόθηκε με τη συνδρομή των Συλλόγων «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΟΣΜΙΤΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ» και «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΣΜΑ») μαζεύτηκαν στοιχεία και μαρτυρίες τόσο της αντίστασης του χωριού κατά των φασιστών Ιταλών και Γερμανών, όσο και του ολοκαυτώματος του Κοσμά. Στοιχεία που αποδεικνύουν τον αγώνα των κατοίκων του χωριού και καταδεικνύουν τη Ναζιστική θηριωδία που είχε σαν αποτέλεσμα το ολοκαύτωμα του χωριού μας.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την υποχρέωση της Γερμανικής Δημοκρατίας, σήμερα, για την αναγνώριση των ευθυνών των προγόνων τους και την αποκατάσταση των ζημιών που προξένησαν στην κατοχή στον Ελληνικό Λαό.   Ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, είχε επισημάνει ότι : «Το θέμα των αποζημιώσεων για την Ελλάδα δεν έχει κλείσει». «Τα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού δεν παραγράφονται».

Αποτελεί βούληση όλων των κατοίκων του Κοσμά να βρει αυτή η τραγωδία την αναγνώριση της στο ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο. Αυτή η άγνωστη «μαύρη» σελίδα της ιστορίας του ιστορικού ΚΟΣΜΑ και της χώρας μας πρέπει να προστεθεί στη Μαύρη Βίβλο των εγκλημάτων των ναζιστικών μηχανισμών της Κατοχής και να διεκδικηθούν τα νόμιμα δικαιώματα του Κοσμά. Το χωριό μας ο Κοσμάς είναι Μαρτυρικό στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας του ΚΟΣΜΑ. Αυτή η πραγματικότητα που δεκαετίες «στοιχειώνει» τον Κοσμά ήρθε η ώρα να βρει την πρώτη επίσημη αναγνώρισή της από το εκλεγμένο αντιπροσωπευτικό σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νότιας Κυνουρίας.

Έχει προηγηθεί η ανακήρυξη του Κοσμά ως Μαρτυρικού Χωριού, με ομόφωνη απόφαση, από το Τοπικό Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κοσμά, στη συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου 2017 (Πρακτικό 1/24-2-2017, Θέμα 3ο ). Η ευθύνη όλων μας είναι ιστορική. Η ευθύνη μας απέναντι στους συμπολίτες μας που υπέστησαν την ολοκληρωτική καταστροφή και έχουν φύγει από τη ζωή. Το Ελληνικό Κράτος, η ελληνική πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει με τη σειρά της αυτή τη Μαρτυρική Σελίδα του τόπου μας και μαζί με τις άλλες Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά της Κατοχής να την κάνει γνωστή στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Επικράτεια.

Για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Νότιας Κυνουρίας αυτή η πολιτική πράξη αναγνώρισης μπορεί να γίνει η αρχή για μια συνολική ιστορική ανάδειξη του τόπου μας. Θέλουμε να συμπληρωθούν «λευκές σελίδες» της ιστορίας του νέου Δήμου μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω παρακαλώ το Δ.Σ. να ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙ: 
  • Την απόφασή του να θυμάται πάντα και να τιμά την θυσία του Κοσμά.
  • Πως εκπροσωπεί όχι μόνο τους Κοσμίτες στο σήμερα και την προοπτική του αύριο, αλλά και σε όλους τους πολίτες της Νότιας Κυνουρίας που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της πατρίδας μας για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
  • Τη δέσμευσή του, μπροστά στη δυστυχία που βίωσε ο Κοσμάς, κατά την Ιταλική και Γερμανική κατοχή, από τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστικών μηχανισμών, να δώσει τη μάχη για τη διεκδίκηση των ανεκπλήρωτων και απαράγραπτων δικαίων των πολιτών μας.
  • Δεσμεύεται να μην αφήσει την τραγωδία τις 29 και 30 Ιανουαρίου 1944 να «στοιχειώνει» τον τόπο μας.
  • Τη απόφασή του να περιφρουρήσει την ιερότητα της θυσίας και να υπερασπιστεί με θάρρος την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές.
Και να αποφασίσει:
  • Ανακηρύσσει την Τοπική Κοινότητα Κοσμά, του Δήμου Νότιας Κυνουρίας ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ. Να Αναρτηθεί η απόφαση της Πράξης αναγνώρισης του Κοσμά ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ με τη διακήρυξη του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίοπτη θέση στις εισόδους του χωριού και στην κεντρική πλατεία.
  • Η περίπτωση της τραγωδίας του Κοσμά να εξεταστεί σε σχέση με άλλες περιοχές που έχουν ίδια περίπου χαρακτηριστικά (καταστροφές υποδομών, οικιών κλπ) και οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως μαρτυρικές από την Ελληνική Πολιτεία. Ο  χαρακτηρισμός του Κοσμά ως ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ σημαίνει εκ των πραγμάτων αναζήτηση και διεκδίκηση νομίμων δικαιωμάτων.
  • Καλεί το Δήμαρχο να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για την ενεργοποίηση του Νόμου 2503/1997 και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αποζημίωσης για όλα τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από τους ναζίδες Γερμανούς. 

Δημήτριος Εμμανουήλ Τζοβάνης
Δημοτικός Σύμβουλος
Στο πιο ενοχλητικό του μυθιστόρημα, «Η Πανούκλα», ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας και ανθρωπιστής, Άλμπερτ Καμύ, περιγράφει απελπιστικά εύστοχα, πως μια πανούκλα που σπέρνουν ποντικοί, εξοντώνει μια σύγχρονη πόλη. Η πανούκλα είναι στην πραγματικότητα μια παραβολή για τα συνολικά δεινά του χειρότερου εαυτού της ανθρωπότητας, του ολοκληρωτισμού και του δεσποτισμού. Στο τέλος του έργου -παρότι φαίνεται πως έχει νικηθεί προσωρινά- ο Καμύ μας προειδοποιεί πως «ο βάκιλος της πανούκλας δεν πεθαίνει και δεν εξαφανίζεται ποτέ εντελώς. Κοιμάται για πολλά χρόνια», ώσπου τα ποντίκια ξυπνούν και πηγαίνουν να «πεθάνουν σε μια ευτυχισμένη πόλη». Ναι η πανούκλα είναι πάντοτε παρούσα, περιμένοντας τη στιγμή που θα αποδράσει, αναζητώντας το κατάλληλο έδαφος όπου θα αναπαραχθεί. Γι’ αυτό και πρέπει να γιορτάζεται και να γίνεται γνωστή η επέτειος του ολοκαυτώματος του Κοσμά. Γιατί όπως είχε πει και ο Μέγας Αλέξανδρος «Ότι δεν γιορτάζεται πεθαίνει»


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Όνομα

'Ωρα,1,"Κλεισθένης",1,΄Υγεία,1,16η Μαρτίου,4,1821,14,25η Μαρτίου,46,28η Οκτωβρίου,27,Α Χώρα νάμου,1,Α.Ε.Μαρίου,61,Α.Ε.Σ. Κυνουρίας,2,Α.Ο.Σ.Λ,4,Α.Σ. TKD Λεωνιδίου,30,Α.Σ."Αρκάς",27,Α.Σ.Λεωνιδίου,843,Α.Τ.Λεωνιδίου,3,ΑΑΔΕ,2,Αβραντίνης,1,Αγ.Βασίλειος,16,Αγαπήνωρ,1,Αγγελίες,114,Αγία Παρασκευή,1,Άγιος Βασίλειος,7,Αγίου Πνεύματος,3,Αγρότες,211,Αγροτικός Συνεταιρισμός,51,Αγώνες δρόμου,92,Αγωνιστική Συνεργασία,2,ΑΔΜΗΕ,2,ΑΕΠΙ,5,Αεροδρόμια,1,Αερόστατα,1,Αθήνα,1,Αθλητικά,3142,αιγιαλός,1,Αιμοδοσία,61,ακτοπλοΐα,1,Αλιεία,8,αλιευτικός σύλλογος,3,αλιευτικός τουρισμός,2,Άλλα αθλήματα,197,ΑΜΕΑ,22,Αμπελουργοί,13,Αμυγδαλιά,24,αναγκαστικά μέτρα,17,Ανακοινώσεις,680,Αναπτυξιακή Πάρνωνα,161,Αναρρίχηση,45,Αναρριχητικός - Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου,5,Ανέλιξη,1,Ανεμογεννήτριες,10,Ανεξάρτητοι Έλληνες,8,Άνεργοι,20,Ανοικτό Πανεπιστήμιο,1,Ανοιχτή συνέλευση,8,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,1,Αντένα,2,Αντιφασίστες,1,Αξίζει να δείτε,105,Άξιον Εστί,3,απάτες,12,απεργία,6,Απογραφή 2011,4,Αποζημιώσεις,7,Απόκριες,128,Απόλλων Τυρού,312,άποροι,11,Απορρίμματα,5,Αποστολόπουλος,1,αποτελέσματα,1,Απόψεις,1,Απρόβλεπτα,1,απώλεια αντικειμένου,1,αρ,1,Αργολίδα,2,Άργος,1,Αργυράκη,1,Άρθρα,23,Αρκαδία,1499,Αρκαδικό Πανόραμα,5,Αρκαδικός,4,Άρση βαρών,2,Αρχαιολογία,28,Αρχείο Τσακωνιάς,164,Αρχιτέκτονες,7,Αρχοντικό Τσούχλου,1,ΑΣΕΠ,1,Αστεία,2,Αστέρας Τρίπολης,3,Άστρος,33,Αστυνομία,250,Ασφαλιστικά ταμεία,77,ΑΤΕ,1,ατύχημα,7,Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά,1,Αυτοδιοίκηση,27,αυτοδιοίκηση-εκλογές,108,Αυτοκίνητο,50,Αυτοκινητόδρομος,3,αφιέρωμα,6,Βαλασόπουλος,1,Βασκίνα,35,Βέμμος,9,Βενιζέλος,1,Βιβλίο,45,Βίντεο,100,Βιογραφικό,3,Βιτζηλαίου,5,Βιώσιμη Πόλη,2,Βλάβες,12,Βλάσης,71,Βλησιδιά,19,Βοήθεια στο σπίτι,2,Βόλεϊ,17,βόρεια Κυνουρία,1,Βουδούρης,7,βραβείο,2,Γ.Ε.Φ.,1,Γ.Σ.Τυρού,92,Γενική Συνέλευση,73,Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές,5,Γεωργοί,4,γηροκομείο,16,Γιαννακόπουλος,1,Γιαννακούρας,41,Γιαννούσης,3,Γιορτή Αμυγδάλου,3,Γιορτή θαλασσινών,5,Γιορτή Κρασιού,22,γιορτή μελιού,10,Γιορτή μελιτζάνας,24,Γιορτή πανσελήνου,2,Γιορτή του Ψαρά,21,Γλυππία,2,γλυπτική,2,Γνώμες,419,Γόντικας,3,Γυμνάσιο,121,Γυναίκα,9,Γύρος Αμπελώνων,1,Δ.Ε.Τυρού,17,Δ.Ο.Υ.,67,Δαλιάνης,10,δανειολήπτες,3,Δασαρχείο,19,Δασικοί Χάρτες,1,Δαφνώνα,2,ΔΕΔΔΗΕ,34,Δέδε,2,Δέδες,4,ΔΕΗ,67,ΔΕΚΟ,1,Δελτία τύπου,1137,δεντροφύτευση,2,ΔΗ.ΣΥ.,8,ΔΗΚΕΝΚ,25,Δημ.Ραδιόφωνο Τρίπολης,4,ΔΗΜΑΡ,3,Δημοπρασία,54,Δήμος Β.Κυνουρίας,11,Δήμος Βόρειας Κυνουρίας,4,Δήμος Γορτυνίας,1,Δήμος Λεωνιδίου,34,Δήμος Ν.Κυνουρίας,71,Δήμος Νότιας Κυνουρίας,1404,Δήμος Τυρού,1,Δημόσιο,3,δημοσιογράφοι,3,Δημοσκόπηση,2,δημοτικά τέλη,1,Δημοτικό Συμβούλιο,272,Δημοτικό Σχολείο,235,δημοψήφισμα,1,Δια Βίου Μάθηση,19,διάγγελμα,3,Διαγωνισμός,46,Διαδίκτυο,68,δίαθλο,1,διακοπή νερού,9,διακοπή ρεύματος,49,Διαμαρτυρία,8,Διαμονή,14,Διανομή τροφίμων,18,διασκέδαση,90,Διατροφή,12,διάφορα,8,διάφορα είδη,13,ΔΙΕΚ,5,Διεύθυνση Δασών,2,Δικαιοσύνη,77,Δικηγόρος,4,διόδια,1,Δολιανά,1,Δράκος,7,Δράσεις Κυνουρίας,3,Δράση,11,Δρίτσας,7,Δυνατή Πελοπόννησος,1,δυστύχημα,18,δωρεά,30,εγκαίνια,2,εγκύκλιος,1,ΕΕΣΠΟΦ,1,εθελοντισμός,37,έθιμα,7,Εθνική Ελλάδας,14,Εθνική Συσπείρωση,1,Εθνική Τράπεζα,7,ει,1,Ειδήσεις,5,Ειδικό Σχολείο,3,Εκδηλώσεις,1026,Εκδρομή,74,Έκθεση,72,Έκθεση Φωτογραφίας,10,Εκκλησία,368,Εκλογες,3,Εκλογές,485,Εκπαίδευση,540,εκπομπή,3,εκπτώσεις,5,έκτακτα μέτρα,12,Εκτελεστική επιτροπή,2,ελαιοπαραγωγοί,63,ΕΛΓΑ,18,Ελεύθεροι επαγγελματίες,3,Ελιά,2,Ελλάδα,1416,Ελληνικός Στρατός,5,Ελλήνων Συνέλευσις,1,ΕΛΜΕ,2,ΕΛΤΑ,7,Εμβολιασμοί,12,Εμπορικό Ναυτικό,1,Εμπορικός σύλλογος,180,εμπόριο,2,ΕΜΥ,15,Ενδιαφέρουν,258,Ενέργεια,2,Ενημέρωση,4,Ενίσχυση Επιχειρήσεων,5,ενοικίαση ακινήτων,16,ενοίκιο,1,Ένωση Ξενοδόχων,46,Εξωτερική Πολιτική,3,ΕΟΔΥ,17,ΕΟΜΜΕΧ,1,ΕΟΠΥΥ,3,Εορτή,17,ΕΠΑ.Σ.Τρίπολης,1,ΕΠΑΛ,84,επαρχιακός Τύπος,2,επέτειοι,14,επίδομα θέρμανσης,2,επιδόματα,23,Επιδοτήσεις,47,Επικαιρότητα,12959,Επικαιρότητα Νότια Κυνουρία Λεωνίδιο,1,Επιμελητήριο Αρκαδίας,146,έπιπλα,1,Επιστολές,26,Επιτροπή Διαβούλευσης,4,Επιτροπή Παιδείας,6,Επιχειρηματικότητα,86,Επιχειρήσεις,30,Επιχειρήσεις εστίασης,11,ΕΠΟ,1,ΕΠΣ.Αρκαδίας,60,ΕΠΣΑ,47,Έργα,275,Εργασία,317,Εργαστήριο,8,Εργατικό κέντρο,5,Έρευνα,1,ΕΡΤ,30,Ερωτηματολόγιο,1,ΕΣΗΕΑ,1,ΕΣΠΑ,35,Εύη Τατούλη,66,Ευθυμογράφημα,18,Ευρωεκλογές,1,Ευχές,56,ΕΦΕΤ,4,ΕΦΚΑ,1,Ζαρίτσι,2,Ζαχαριάς,14,ζημιές,5,ζωγραφική,11,Ζωντανή μετάδοση,1,Ζώταλης,1,Ηλιοπούλου,4,ημερίδα,31,Θέατρο,80,θέατρο σκιών,5,Θεοδωράκη,1,θεοδωράκης,2,Θεοφάνεια,30,θηροφύλακες,5,Ι.Μ. Αρτοκωστάς,1,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Καρυάς,4,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Σίντζας,25,Ι.Μ.Ελώνης,87,ιατροί,2,ιατρός,2,Ιδιαίτερα μαθήματα,5,ΙΕΚ,10,ΙΚΑ,37,ΙΚΑ.,1,ΙΝ.Ε.,1,ΙΝΣΕΤΕ,1,Ισοπολιτεία,7,Ιστορικά,41,Κ.Ε.Δ.Ε,9,Κ.Ε.Ε.,2,Κ.Ε.Π.,14,Κ.Ε.Φ.,1,Καθαρά Δευτέρα,1,καιρός,206,κακοκαιρία,2,Καλαθά,1,κάλαντα,1,Κάλεσμα,1,Καλλικράτης,9,Καλό Λίβάδι,1,κάπνισμα,2,Καρβελάς,4,Καρδαράς,1,Καστανιές,1,κάστανο,1,καστανοπααγωγοί,1,καταγγελίες,5,Καταδυτικό πάρκο,20,καταναλωτές,7,καταστήματα,8,κατηγορία,1,κατοικίδια,1,Κατσίρης,2,Καύσιμα,3,ΚΕΚ,2,Κέντρο Πληροφόρησης,7,Κέντρο Πρόληψης,1,Κέντρο Υγείας,84,Κεντροαριστερά,4,ΚΕΠ,2,ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.,1,Κιβωτός του Κόσμου,3,ΚΙΝΑΛ,2,Κίνημα Αλλαγής,17,Κίνηση,1,ΚΚΕ,58,Κλειστό Γυμναστήριο,3,κληροδοτήματα,10,κλήρωση,2,ΚΝΕ,1,Κοινωνία,88,Κοινωνικά,278,Κοινωνικά Εκκλησία,1,Κοινωνικά Νότια Κυνουρία,1,Κοινωφελής Επιχείρηση,26,Κόκκορης,1,κολύμβηση,5,Κοντοζαμάνης,25,Κορακοβούνι,1,Κορολόγος,1,κορονοϊός,149,Κορωνοϊός,192,Κοσμάς,224,Κόσμος,97,Κοτρώτσος,1,Κοτσώλης,1,Κουκλοθέατρο,14,Κουνουπιά,30,Κουτρούκης,5,ΚΠΝΝΑ,1,Κρυονέρι,2,ΚΤΕΛ,50,Κτηματική Υπηρεσία,4,Κτηματολόγιο,14,κτηνοτρόφοι,38,κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,25,κυκλοφοριακό,33,Κυνηγετικός Σύλλογος,35,Κυνηγοί,28,Κυνουρία,39,Κύπρος,3,Κωνσταντινόπουλος,79,Κώστας Βλάσης,18,Λαϊκή αγορά,83,Λαϊκή Ενότητα,10,Λαική συσπείρωση,40,Λαϊκή συσπείρωση,6,Λάκκος,11,Λάκος,7,Λακωνία,3,Λαλουδάκης,36,Λαμπρόπουλος,10,Λαογραφία,75,ΛΑΟΣ,1,λαχειοφόρος,5,Λειβαδά,1,Λειβάδι,15,Λεκκός,1,Λεωνίδιο,2866,Λεωνίδιο Αλλάζουμε,7,Λεωνίδιο Επικαιρότητα,1,Λεωνίδιο Κοινωνικά,1,Λεωνίδιο Κοινωνικά Επικαιρότητα,1,Λεωνίδιο Νότια Κυνουρία,2,Λεωφορία,1,Λιβάδι,9,Λιμάνι,25,Λιμεναρχείο,56,Λιμενικό Σώμα,38,Λιμενικό Ταμείο,7,λογιστές,3,Λύκειο,80,Λυκουρέντζος,63,Λυμπεροπούλου,2,Λυσίκατος,105,μαγειρική,3,Μαίναλο,2,Μανδρώνης,2,Μάνος,1,Μανώλης,3,Μαρί,24,Μαρνέρης,117,Μελισσοκόμοι,8,Μελιτζάzz,119,Μεσσηνία,1,Μετανάστες,1,μέτρα προστασίας,20,Μετρό,1,Μητέρα,6,Μητσοτάκης,4,Μηχανικοί,6,Μιχελάκης,2,ΜΜΕ,3,Μνημείο,1,μνημόσυνο,35,Μοναστήρι,2,ΜΟΡΕΑΣ,1,Μορφωτικός Σύλλογος,100,Μοτοπαρέα,67,Μοτοπαρέα Λεωνιδίου,2,Μοτοσικλέτα,49,Μούρα,1,μουσεία,24,μουσική,13,Μπακούρης,1,Μπαμπαδήμας,57,Μπάσκετ,529,Μπερέτσος,1,Μπερτζελέτος,6,Μπιρσίμ,7,Μπουντρούκας,5,Μυθική Πελοπόννησος,3,ν,1,Ναρκωτικά,1,Νατάσα Πετρούλια,4,Ναύπλιο,1,Ναυτικοί,3,ΝΔ,240,Νέα Γρίπη,5,Νέα Δημοκρατία,6,Νέα Πελοπόννησος,30,Νέοι Δρόμοι,2,Νεολαία ΠΑΣΟΚ,3,νερό,2,νηπιαγωγείο,69,Νίκας,36,Νικολάκου,10,Νομαρχία Αρκαδίας,6,νομοσχέδιο,1,Νότια Κυνουρία,4731,ντοκιμαντέρ,6,Ξενοδόχοι,25,Ο άλλος δρόμος,21,Ο τόπος μας,5,Ο.Ε.ΕΣ.Π.,1,Ο.Τ.Ε.,6,ΟΑΕΔ,66,ΟΑΕΕ,21,ΟΓΑ,25,Οδηγίες,19,Οδηγοί,1,οεβα,1,Οικοδόμοι,4,Οικολόγοι,6,Οικονομία,339,Οικονομική επιτροπή,65,Οινοπαραγωγοί,2,ΟΚΕ,1,Ολυμπιακοί Αγώνες,1,Ολυμπιακός,1,Ολυμπιακός Λεωνιδίου,262,ομιλία,26,Ομογένεια,50,Ομοσπονδία TKD ITF,8,ΟΝΝΕΔ,8,ΟΠΑΠ,5,ΟΠΕΚΑ,2,ΟΠΕΚΕΠΕ,1,όπερα,1,Όραμα-Γνώση-Πρόοδος,42,Ορειβασία,195,Ορθοπαιδικός,1,ορκωμοσία,2,ΟΣΔΕ,2,Όσκαρ,1,ΟΤΑ,10,Ουράνης,4,Π.Ο.Ε.,1,παγκόσμια ημέρα,3,Παγώνης,2,ΠΑΖΛ,6,Παιδί,76,Παιδίατρος,11,Παιδικά χωριά SOS,1,Παιδική Χαρά,12,Παιδική Χορωδία,16,παιδικός σταθμός,38,Παιδότοπος,1,παλαίμαχοι,2,Παλαιοχώρι,55,ΠΑΜΕ,4,Παναγιωτόπουλος,1,Παναρκαδική ομοσπονδία,27,Παναρκαδικό Νοσοκομείο,46,Παναρκαδικός,1,Πανελλήνιες,20,Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,10,πανηγύρια,61,Πανσέληνος,1,Παπαδημητρόπουλος,1,Παπαηλιού,19,Παπαθανασόπουλος,158,Παπαμιχαήλ,3,Παπανδρέου,2,παραδοσιακοί χοροί,8,Παραλία Τυρού,3,Παραλίες,13,παράξενα,1,ΠαραΤυρό,26,παρέλαση,1,Παρθενώνας,1,Πάρνωνας,13,Παρουσίαση,13,ΠΑΣΟΚ,85,Πάσχα,212,Πατσαρίνος,1,Πάχος,2,ΠΕΔ,3,Πεζοπορία,3,Πεζοπόροι Τυρού,181,Πελετά,193,Πελοποννησιακή Ένωση,3,Πελοποννησιακή Συμμαχία,3,Πελοπόννησος,123,Πελοπόννησος ΑΕ,1,Πελοπόννησος Οικολογική,2,Πελοπόννησος Πρώτα,5,Πέρα Μέλανα,78,Περιβάλλον,256,περιβάλον,1,Περιοδικό,1,Περιπατητικός τουρισμός,5,Περιφέρεια Πελοποννήσου,1029,ΠεΣυ,1,Πετρέλαιο,1,Πέτρος Τατούλης,27,Πηγάδι,37,πίτα,2,Πλάκα,201,Πλατανάκι,23,πλημμύρες,1,πνευματική ιδιοκτησία,2,Πνιγμός,1,πο,1,Ποδήλατο,36,Ποδόσφαιρο,2039,Ποίηση,5,Πολεμική Αεροπορία,3,Πολεμικό Ναυτικό,2,Πολιτικά,851,Πολιτική προστασία,30,Πολιτισμός,810,Πολιτιστικός Σύλλογος,16,Πολίχνη-Δράση,1,Πολτική,1,πολύτεκνοι,2,Ποτάμι,6,Πούλιθρα,219,Πραγματευτή,67,Πρασιές,1,Πραστός,36,Πρόεδρος της Δημοκρατίας,1,προειδοποιήσεις,3,προκηρύξεις,87,Προσκλήσεις,2,Πρόσκληση,10,Προσφορά εργασίας,7,Πρόσωπα,33,Πρωτομαγιά,1,πτηνά,1,Πυρασφάλεια,3,Πυργούδι,3,Πυροσβεστική,106,πωλήσεις ακινήτων,49,πωλήσεις επιχειρήσεων,2,πωλήσεις οχημάτων,6,ραδιόφωνο,6,Ρέππας,8,ρετρό,4,Ρολόι,1,Ρουσιάς,4,ρύθμιση οφειλών,2,Σαλάκος,7,Σαμαράς,1,Σαμπατική,27,ΣΑΟΟ,5,Σαπουνακέικα,1,Σαπουνακέϊκα,33,Σαραντάρης,28,σεισμός,26,σεμινάριο,28,ΣΕΤΕ,3,Σιδηρόδρομος,2,Σινεμά,155,Σιώρας,19,Σκαντζός,1,Σπηλαιολόγοι,9,Στατιστική Υπηρεσία,9,ΣτΕ,1,Στεγνοκαθαριστήριο,1,Στίβος,47,στρατολογία,4,συγκοινωνία,15,Σύλλογος "Αγ.Απόστολοι",28,Σύλλογος "Άγιος Γεώργιος",3,Σύλλογος "Αθηνά",10,Σύλλογος "Απόλλων",16,Σύλλογος "Επαρχία Κυνουρίας",4,Σύλλογος "Ζεστή Φωλιά",7,Σύλλογος "Η Πολίχνη",1,Σύλλογος "Λεωνίδιον",20,Σύλλογος Αναρριχητών,1,Σύλλογος Απανταχού Αμυγδαλιωτών,10,Σύλλογος Απανταχού Βασκινιωτών,5,Σύλλογος Απανταχού Πηγαδιωτών,2,Σύλλογος Απανταχού Τσιταλιωτών,5,σύλλογος Βασκινιωτών,4,Σύλλογος γονέων,147,Σύλλογος Δαφνώνας,10,Σύλλογος Κτηνοτρόφων,3,Σύλλογος Μαριωτών,12,Σύλλογος Παλαιοχωριτών,5,Σύλλογος"Πολίχνη",9,Συμπολιτεία,69,Συναυλία,129,Σύνδεσμος Κοσμιτών,1,Συνέδριο,47,συνέντευξη,40,συνήγορος του πολίτη,1,συνταγές,21,Συνταξιούχοι,22,ΣΥΡΙΖΑ.,141,Σχολή Οδηγών,2,σχόλια,1,Σωματείο Γυναικών,2,Τ.,1,Τ.Α.Π.,1,Τ.Ε.Ε.,11,Τ.Ο.Π.,4,Ταβέρνα,1,ΤΑΞΙ,1,ταξίδια,2,ΤΑΠΤΟΚ,1,Τατούλης,263,ΤΕΒΑ,11,ΤΕΕ,1,τέλη,5,τέλη κυκλοφορίας,1,τένις,1,τέννις,5,Τέχνη,11,Τεχνικό Πρόγραμμα,7,Τεχνολογία,49,Τηγάνι,2,τηλεόραση,106,τοξοβολία,5,Τοπικά,18,Τοπικό Αρχείο,4,Τουρισμός,460,Τράπεζα Πειραιώς,3,τράπεζες,21,Τρίαθλο,30,Τριανταφύλλου,3,Τρίτεκνοι,7,Τροχαία,1,Τροχαίο,43,Τροχάνη,1,Τσάκωνες Περιπατητές,3,Τσακωνιά,113,Τσακώνικη διάλεκτος,53,τσακώνικη μελιτζάνα,6,Τσακώνικη υφαντική,15,Τσακώνικος Συνεταιρισμός,1,Τσακώνικος Συνεταιρισμός Γυναικών,1,Τσακώνικος Χορός,16,Τσακωνοπαρέα,16,Τσέρφο,1,Τσιγκούνης,13,Τσικνοπέμπτη,4,Τσιλιβής,2,Τσιτάλια,38,ΤΣΜΕΔΕ,1,Τύπος,1,Τυρός,830,Τυρός Τρίαθλον,1,Υγεία,686,ΥΠΕΞ,1,ΥΠΕΣ,1,Υπηρεσίες,11,Υποθηκοφυλακείο,2,Υποτροφίες,9,Υπουργείο Εσωτερικών,1,Υπουργείο Ναυτιλίας,3,Υπουργείο Πολιτισμού,1,Φ.Ο.Σ.Λ.,1,Φάμπρικα Πολιτισμού,122,Φαρμακοποιοί,3,ΦΕΚ,1,Φεστιβάλ,71,Φεστιβάλ αναρρίχησης,13,Φεστιβάλ Μελιτζάνας,58,Φιλαρμονική,31,Φιλόδημοι Πολίτες,34,φιλόζωοι,21,Φίλοι Εθνικής Ελλάδος,1,φοιτητές,2,Φορέας Διαχείρησης Πάρνωνα,3,Φορέας Διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου,152,Φορείς,8,φορολογία,56,Φορολογικά,103,Φόρος ακινήτων,1,Φωκιανό,30,Φωτιά,1,Φωτογραφία,11,Φωτογραφίες,65,ΧΑΔΑ,5,χάκερς,1,Χαμόγελο του παιδιού,12,Χάρτες,3,Χείλαρης,14,χιόνια,14,χιούμορ,1,Χορευτικό συγκρότημα,6,Χορευτικός Όμιλος,7,χοροεσπερίδα,48,Χορός,49,Χορωδία,30,Χορωδία Ενηλίκων,17,Χουζούρης,4,Χούνη,2,Χριστούγεννα,239,Χρονογράφημα,14,Χρυσή Αυγή,23,Ψαράς,1,ψάρεμα,2,Ψαρολόγος,9,Ψηφιακή Διακυβέρνηση,2,ψήφισμα,7,Ψυκτικοί,1,Ψυχολογία,10,Ωδείο,16,ώρα,14,Advertorial,3,agenda,2,Beach Soccer,4,Beach Tennis,19,Beach Volley,49,Black Friday,2,Erasmus,3,Events,1,Facebook,17,fake news,1,Google,6,I Love GR,11,Kορωνοϊός,1,Leader,35,leonidion.gr,1,Lockdown,39,Photo Gallery,1,Pizza,1,Rally,1,Taekwon Do,78,Taxisnet,10,TKD WTF,15,Toolbar,1,top,12,Unesco,1,Video,1319,WWF,2,
ltr
item
Leonidion.gr: Ιστορική απόφαση του Δ.Σ. για την ανακήρυξη του Κοσμά ως Μαρτυρικό Χωριό
Ιστορική απόφαση του Δ.Σ. για την ανακήρυξη του Κοσμά ως Μαρτυρικό Χωριό
https://1.bp.blogspot.com/-EEm-sDZhjLE/UQbyBGq77lI/AAAAAAAAThc/XQMssKUEUmc/s640/DSC00778.JPG
https://1.bp.blogspot.com/-EEm-sDZhjLE/UQbyBGq77lI/AAAAAAAAThc/XQMssKUEUmc/s72-c/DSC00778.JPG
Leonidion.gr
https://www.leonidion.gr/2017/03/i.html
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/2017/03/i.html
true
1463647731720589503
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκαν δημοσιεύματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσοτερα Cancel reply Διαγραφή Από τον Αρχική σελίδα Σελίδες Δημοσιεύματα Δείτε τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH Όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκε δημοσίευμα που να ταιριάζει στην αναζήτηση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαίου Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago χτες $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερες από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content