(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Μπαίνει η Άνοιξη, φυτρώνουν...ανεμογεννήτριες

Δύο αιολικά πάρκα ετοιμάζονται να...ξεφυτρώσουν σε απόσταση αναπνοής από προστατευόμενη ζώνη του δικτύου NATURA, η οποία βρίσκεται πολ...


Δύο αιολικά πάρκα ετοιμάζονται να...ξεφυτρώσουν σε απόσταση αναπνοής από προστατευόμενη ζώνη του δικτύου NATURA, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Πολίχνης στον παραδοσιακό οικισμό Πούλιθρα, στα παράλια της Νότιας Κυνουρίας, σε απόσταση περίπου 7 χλμ. από το γραφικό Λεωνίδιο.

Τρεις ανεμογεννήτριες προβλέπεται να εγκατασταθούν στην τοποθεσία «Τσούμος» και άλλες τόσες στο «Πευκάκι», με ύψος πύργου και πτερυγίων που θα φτάνει τα 74 μέτρα, παρ' όλο που και οι αρχές της περιφέρειας αποδέχονται ότι θα προκαλέσουν «πληγές» στο δασικό οικοσύστημα στις παρυφές του Πάρνωνα.

Στην περιοχή έχει καταγραφεί πλούσια ορνιθοπανίδα, στην οποία περιλαμβάνονται δύο σπάνια είδη αρπακτικών, ο σπιζαετός και ο χρυσαετός, ενώ αποτελεί βασικό διάδρομο για τα μεταναστευτικά πτηνά. 

Η διαδικασία αδειοδότησης έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012 και έχουν ενδιαφέρον οι αναφορές στις σχετικές αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, σύμφωνα με τις οποίες: 
  • Για την τοποθεσία του Τσούμου θα χρειαστεί να καταληφθούν 88,51 στρέμματα που έχουν κάλυψη δασικού χαρακτήρα!
Η αποψίλωση θα γίνει για να διανοιχθούν νέοι δρόμοι πρόσβασης μήκους 1.915 μέτρων, να εγκατασταθεί ένας προκατασκευασμένος οικίσκος 30 τετραγωνικών, να γίνουν εκσκαφές για τη θεμελίωση των πυλώνων των γεννητριών και να διαμορφωθούν τρεις χώροι συναρμολόγησης. Οι σοβαρές αυτές παρεμβάσεις δεν εμπόδισαν τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, να εγκρίνει τον Δεκέμβριο του 2012 τους περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, στην οποία προβλέπει ότι «οι θέσεις επέμβασης εντός δασικών εκτάσεων δύνανται να τροποποιηθούν μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής».

Σημειώνεται μόνον ότι «η φθορά της δασικής βλάστησης θα περιοριστεί στην ελάχιστη δυνατή» και περιλαμβάνει πρόβλεψη «για αποκατάσταση της βλάστησης των διαταραχθέντων χώρων». 
  • Για την τοποθεσία Πευκάκι, για την οποία εκκρεμεί η τελική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου αναφέρει ότι οι νέοι δρόμοι θα φτάσουν τα 3.660 μέτρα, ενώ θα χρειαστεί να κατασκευαστούν και δρόμοι πρόσβασης μήκους 4.180 μέτρων. 
Οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον αυξήθηκαν μετά την πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υπουργείου (ΦΕΚ 4432 Β' της 15ης Δεκεμβρίου 2017), με την οποία επεκτάθηκαν τα όρια της ζώνης NATURA και πλέον καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή Ελόνας και Χαράδρας Λεωνιδίου, το Σπήλαιο Μάνα και τη Γαλάζια Λίμνη. Με αυτή τη διεύρυνση οι ανεμογεννήτριες θα απέχουν μερικές δεκάδες μέτρα από τα όρια της προστατευόμενης περιοχής.

Επιπλέον τα Πούλιθρα έχουν κηρυχθεί το 1998 παραδοσιακός οικισμός (ΦΕΚ 908 Δ') και στα όριά του έχει περιληφθεί ο αρχαιολογικός χώρος «Πολίχνη», που αναφέρεται από τον ιστορικό Πολύβιο. 

Αρνητικές γνωμοδοτήσεις

Υπάρχουν ήδη δύο αρνητικές γνωμοδοτήσεις, του δημοτικού συμβουλίου Νότιας Κυνουρίας και του Φορέα Διαχείρισης του όρους Πάρνωνα και λιμνοθάλασσας Μουστού.

Πρόσφατα και οι κάτοικοι, που δεν είχαν καμία ενημέρωση όλα αυτά τα χρόνια, άρχισαν να οργανώνουν ενημερωτικές συναντήσεις και μάζεψαν εκατοντάδες υπογραφές σε κείμενο διαμαρτυρίας, ενώ κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ ζητώντας την ανάκληση των αποφάσεων της περιφέρειας και την αδειοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να μην αλλοιωθεί το φυσικό περιβάλλον στο γραφικό βουνό.

Υπενθυμίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες προκαλούν αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και υπάρχει προβληματισμός για τις οικολογικές αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Πούλιθρα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό προορισμό για όσους αγαπούν την αναρρίχηση, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος που καλύπτει 7-8 μήνες τον χρόνο και να υπάρχει τόνωση στην τοπική οικονομία.

Υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις έρχονται σε αντίθεση με την κοινοτική Οδηγία 2009/147.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια