$type=three$count=3$show=home$height=220$snippet=hide$rdm=hide$a=hide$d=hide$la=hide$au=hide$com=0

Διονύσιος Παρδαλός, Ο τελευταίος Μητροπολίτης Κυνουρίας 3/10/1786 - 21/1/1852

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ TO:

Του Φιλίππου Β. Μπεκύρου Η Εκκλησία μας κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για συνεργασία είτε με την καθεστηκυία τάξη είτε με τους εκάστοτε πε...

Του Φιλίππου Β. Μπεκύρου

Η Εκκλησία μας κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για συνεργασία είτε με την καθεστηκυία τάξη είτε με τους εκάστοτε περιστασιακούς κατακτητές μας. Παραβλέπουν συνήθως οι κατήγοροί της πως πρώτο μέλημα της Εκκλησίας είναι η σωτηρία του ποιμνίου. Επιπόλαια κατηγορούν τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ ως μειοδότη, ενώ αυτοί οι αυτόκλητοι εισαγγελείς της Ιστορίας ξεχνούν σκόπιμα πως παραμονές του μεγάλου ξεσηκωμού η Μεγάλη Εκκλησία είχε τοποθετήσει στις 5 κρίσιμες επισκοπές του Μοριά μυημένους στην Φιλική Εταιρεία Ιεράρχες. Οι ιστορικοί καλά θα κάνουνε να παραθέτουν γεγονότα, και ας μας αφήνουν να βγάζουμε εμείς τα συμπεράσματά μας. Διότι το να υβρίζουμε τον Πατριάρχη, ως μειοδότη εξυπηρετεί μόνο άλλους σκοπούς. Η ομιλία αυτή έχει και αυτόν τον σκοπό, να αποδείξει το αυτονόητο πως η Μεγάλη Εκκλησία στις κρίσιμες στιγμές έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις. Η αναφορά μου στον Διονύσιο Παρδαλό γίνεται για να δείξει την προσωπικότητά του, και να αποκρούσει την άποψη πως η Εκκλησία είναι μακρά πάντων.


Ο Διονύσιος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 3 Οκτωβρίου του 1786, από γονείς καταγόμενους από την Ζαγορά της Μαγνησίας (Θεσσαλία). Ο πατέρας του λεγόταν Κωνσταντίνος και η μητέρα του Μαρία. Όπως και οι παλαιοί Πραστιώτες ξενιτεύονταν στην Πόλη έτσι και πολλοί Ζαγοριανοί πήγαιναν στην Πόλη αλλά και στην Σμύρνη και αλλού για καλύτερη τύχη. Το επώνυμο Παρδαλός υπήρχε μέχρι πρόσφατα στην συνοικία της Σωτήρας της Ζαγοράς και υπάρχει επίσης αγροτική τοποθεσία "του Παρδαλού η Ράχη".
Ο Διονύσιος έγινε πολύ νέος κληρικός επί πατριάρχου Καλλίνικου που τον έκανε και μέγα πρωτοσύγκελο. Ο Πατριάρχης Ιερεμίας ο Δ΄ εκτίμησε τις ικανότητές του ως πρωτοσύγκελος και το 1812 σε ηλικία 25 ετών τον χειροτονεί επίσκοπο Ρέοντος Πραστού. Μάλιστα η εκτίμησή του Πατριάρχη ήταν τόσο μεγάλη στο πρόσωπό του που προήγαγε την Επισκοπή Ρέοντος Πραστού σε Μητρόπολη, με έδρα το Λεωνίδιο. Η Μητρόπολη αυτή στα χρόνια του Όθωνα περιέλαβε όλη την Κυνουρία και μαζί με την Επισκοπή Υδροπολιτζάς αργότερα συνενώθηκαν και σήμερα αποτελούν την Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας. Το 1813 καταφθάνει στον Πραστό και εγκαθίστανται στο οίκημα του επισκοπείου, Δεσποτικό στην Αγία Κυριακή. Ο ερευνητής Τάσος Γριτσόπουλος το περιγράφει "ως κτίσμα από αργούς λίθους… ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο… πλησίον του έκειτο ναός… είχε ευρύχωρη αυλή και φρέαρ…" Τα οκτώ χρόνια που έμεινε στην Μητρόπολη ανάπτυξε πλούσιο έργο, ίδρυσε στο Λεωνίδιο το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο και πλήρες Ελληνικό Σχολείο. Επί Καποδίστρια για την στέγαση και λειτουργία αυτών των σχολείων διενεργήθηκε έρανος που απέδωσε 23.600 φοίνικες. Η εκκλησία έδωσε κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο του ποσού δηλαδή: Διονύσιος 600, Ορθοκωστά 1800, Σίντζα 1500, Καρυά 1200, Μονή Ρεοντινού 750, Μονή Εγκλειστουρίου 750, Σύνολο 6600.
Το διάστημα αυτό 1818, μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Το 1820 γίνεται συνοδικός και φεύγει για την Πόλη όπου μένει εκεί μέχρι την κήρυξη της Επανάστασης. Όπως είναι γνωστό ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄αναγκάζεται για να κατευνάσει τους Τούρκους να αφορίσει τον Υψηλάντη και τους επαναστάτες. Ο Διονύσιος παίρνει την εντολή να επιστρέψει την Μητρόπολή του για να ειρηνεύσει τους επαναστάτες στην Πελοπόννησο. Τα ταξίδι του της επιστροφής είναι περιπετειώδες. Το πλοίο με το οποίο επέστρεφε ναυάγησε στο ακρωτήρι Συγρί της Λέσβου. Ο Διονύσιος κατάφερε να βγει κολυμπώντας στην ακτή και από εκεί με καΐκι που πέρασε, έφθασε στη Χίο. Εκεί άλλη περιπέτεια τον περίμενε, συλλαμβάνεται από τους Τούρκους και  κλείνεται στο φρούριο της πόλης της Χίου μαζί με άλλους προύχοντες. Οι προύχοντες δυστυχώς απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους. Τον Διονύσιο δεν μπόρεσαν τα σίδερα να τον κρατήσουν, δραπετεύει και μέσω Ψαρών γυρίζει στο Λεωνίδιον. Φυσικά όχι μόνο δεν συνέστησε ειρήνη αλλά πήρε ενεργό μέρος στην επανάσταση. Τα αφοριστικά γράμματα προφανώς τα κατάπιε η θάλασσα.
Ο Διονύσιος βεβαίως δεν πήρε μέρος σε μάχες, η προσφορά του όμως, στην επανάσταση, είναι πολύ μεγάλη. Λόγω της μεγάλης του ευσέβειας, τιμιότητας και αρετής, οι ελληνικές κυβερνήσεις τον εμπιστεύονται και έτσι ανέλαβε πολλές αποστολές, όπως στην Ζάκυνθο όπου πήγε ως πρέσβης για να ζητήσει βοήθεια από του Άγγλους για τα γυναικόπαιδα που κατέφευγαν εκεί για να σωθούν από τις αγριότητες των Τούρκων. Το 1823 παίρνει μέρος, ως πληρεξούσιος των Τσακώνων στην Β΄ Εθνοσυνέλευση του Άστρους. Εκεί προεδρεύει σε επταμελή επιτροπή για την σύνταξη του πρώτου ποινικού νόμου, δηλαδή του πρώτου ελληνικού ποινικού κώδικα.
Το 1827 παίρνει μέρος στην Γ΄ Εθνοσυνέλευση στην Ερμιόνη και Τροιζηνία, μαζί με άλλους 4 Ιεράρχες. Οι πέντε Ιεράρχες ορκίζονται να παραμείνουν ενωμένοι και να κατευνάσουν τα πάθη του εμφυλίου πολέμου που είχε ξετινάξει την Επανάσταση (Δανιήλ, Κύριλλος, Ιωσήφ, Θεοδώρητος και Διονύσιος). Ενώ ευρίσκοντο ακόμα στο Ναύπλιον, Δεκέμβρης 1826 κάνουν έκκληση:
"κατά ταύτην τήν περίστασιν, καθ’ ην ταλαντεύεται η τύχη της πατρίδος, μη διχογνομούντες περί του τόπου, αλλά συμφωνούντες τω τρόπω... ίνα μή φθείρεται η πατρίς μας και η πίστις μας καταπατείται..." και συμπληρώνει ο ιστορικός Τάσος Γριτσόπουλος γι’ αυτήν τους την αναφορά : "είναι αληθής κραυγή εκ βαθέων, σάλπισμα εθνικόν, κήρυγμα ισχυρόν υπέρ της προς αλλήλους αγάπης, ειρήνης, ομονοίας...".
Οι εργασίες της Γ΄ Εθνοσυνέλευση ξεκινούν τον Μάρτιο του 1827. Ο Διονύσιος αγωνίζεται μαζί με τους άλλους 4 Ιεράρχες να παραμείνει η εκκλησία αυτοδιοικούμενη μεν, αλλά αναπόσπαστα δεμένη με την Μητέρα Εκκλησία. Έτσι στις 9 Απριλίου 1827 υποβάλλεται ένα "σχέδιο γιά τή διοίκησι της εν Ελλάδι εκκλησίας". Είναι ένα μεστό κείμενο με 24 άρθρα με πνεύμα συνέσεως και αγάπης γραμμένο. Ο μετέπειτα εκκλησιαστικός ιστορικός, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Παπαδόπουλος το αποκαλεί "μνημείο υψίστης σπουδαιότητος" πού τοποθέτησε σε μια σωστή βάση το σύστημα της αυτοδιοικούμενης εκκλησίας όχι όμως και αυτοκεφάλου, διότι τονίζεται η ανάγκη αδιάσπαστης ενότητας με την μεγάλη Εκκλησία "...δεν γνωρίσαμε άλλη μητέρα, ειμή την μεγάλη εκκλησία, ουδέ άλλον κυριάρχην ειμή τον Πατριάρχην."
Το σχέδιο αυτό δεν εφαρμόστηκε εν όψει της άφιξης του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Κυβερνήτης αμέσως ξεχώρισε την τιμιότητα, την πνευματικότητα και αφιλοχρηματία του Διονυσίου. Του ανέθεσε σοβαρές αποστολές μια εκ των οποίων ήταν η ρύθμιση των σχέσεων με την Μητέρα Εκκλησία, μάλιστα είχαν συνταχθεί και οι σχετικές επιστολές για να τις πάει ο ίδιος στον Πατριάρχη, αλλά δυστυχώς η δολοφονία του Καποδίστρια τον Σεπτέμβριο του 1831 τα ματαίωσε όλα. Εδώ θέλω να σας διαβάσω την επιστολή του Διονυσίου προς το πλήρωμα της Μητρόπολης Κυνουρίας για την φροντίδα των προσφύγων από την Κρήτη. Ακολουθεί η επιστολή σε μονοτονικό:

Ευλογημένοι χριστιανοί οι κατοικούντες την επαρχίαν Πραστού, χάρις είη υμίν και ειρήνη από Θεού, παρ’ ημών δ’ ευχή, ευλογία και συγχώρησις.
Οι αδελφοί μας Κρήτες εβιάσθησαν και βιάζονται δια τα’ αποτελέσματα του πολέμου ν’ αφήσουν την πατρώαν των γήν, όπου εγεννήθησαν, τας οικίας και τα κτήματα των, και να προσφύγουν εις το Ελληνικόν κράτος δια ν’ αποκατασταθώσι.
Το Έθνος οφείλον να τους δώση την δυνατήν βοήθειαν και να δείξη όλην την συμπάθειαν εις ανθρώπους δυστυχείς, και πολύ περισσότερον εις αγωνισθέντας και παθόντας υπέρ των δικαίων των, έλαβε την πρόνοιαν του να τους χορήγηση μέσα τινά εις αποκατάστασίν των.
Άλλ’ επειδή το γε νυν έχον είναι ανάγκη να τους προσφέρη και χρηματικά τίνα βοηθήματα, και ταύτα δια να εξοικονομηθούν άλλοθεν δύσκολον, η Σ(εβαστή) Κυβέρνησις, πεπεισμένη εις το φιλάνθρωπον των πολιτών, εξέδωκεν εις όλην την επικράτειαν προτρεπτικάς προσκλήσεις του να γένη εκ πάντων μία συνεισφορά δια τους δυστυχείς τούτους αδελφούς μας.
Αι προσκλήσεις αύται έφθασαν κατ’ αύτάς και εις την επαρχίαν ταύτην, και κατά συνέπειαν τούτων σας προσκαλεί ή Εκκλησία δια του παρόντος της, ίνα λαβόντες και ημείς δια την αγάπην της πίστεως και της πατρίδος συμπάθειαν προς αδελφούς δυστυχείς, ανέστιους, απόρους και στερούμενους και αυτών των πλέον αναγκαιοτάτων, συνεισφέρητε έκαστος χρηματικώς εκ της ιδίας του καταστάσεως ό,τι δύναται.
Αδελφοί! Η μεγαλυτέρα ελεημοσύνη, ήτις δύναται να γένη, δεν είν’ άλλη, ειμή ή παρούσα, εις την οποίαν προσκαλείσθε και υμείς σήμερον. Αυτή είναι η όντως ελεημοσύνη, το όντως έργον της φιλανθρωπίας και ή όντως εκπλήρωσις της ιεράς διατάξεως, την οποίαν ο θείος Νόμος μας διατάττει δια τον πλησίον. Λάβετε λοιπόν οίκτον και συμπάθειαν, και όλοι κοινώς μικροί τε και μεγάλοι, άνδρες τε και γυναίκες, πλούσιοι και πτωχοί, όλοι κοινώς δείξατε την προς τον πλησίον χρεωστουμένην αγάπην και προστασίαν προσφέροντες ό καθείς δια την μεγάλην ανάγκην των δυστυχών αυτών αδελφών μας Κρητών ό,τι δύναται και προαιρείται.
Έξετε δε δι’ όλον αυτό απειροπλασίους τους μισθούς παρά Θεού Κυρίου Παντοκράτορος, ου η χάρις και το πλούσιον έλεος, συν τη ημετέρα ευχή και ευλογία, είη μετά πάντων υμών.

Την 12 Απριλίου 1831, εν Λεωνίδι.

+ Ο Ρέοντος και Πραστού Διονύσιος


Το επισκοπείο στο Λεωνίδιο όπως είναι σήμερα
Κατά την διάρκεια της Αντιβασιλείας οι καθολικοί Βαυαροί (Μάουρερ) και οι λατινίζοντες με επικεφαλής τον ζουρλοαβά Θεόκλητο Φαρμακίδη, τον ανάγκασαν να υπογράψει το Αυτοκέφαλο της Ελληνικής Εκκλησίας. Στο διάστημα αυτό έπεσε σε δυσμένεια και ταπεινώθηκε από τους κρατούντες με αποτέλεσμα να του αφαιρέσουν τα περισσότερα χωριά της Κυνουρίας και να μείνει μόνο με οκτώ. Σε αυτήν ενέργεια συνέβαλαν και οι ίδιοι που το 1835 επέβαλαν την διάσπαση του Δήμου Πραστού σε Δήμο Λιμναίων και Βρασιών. Δηλαδή οι ξενοχωρίτες των Καλυβιών μαζί με τους άρχοντες του Κορακοβουνίου αντέδρασαν έντονα στην μεταφορά της έδρας της Μητρόπολης στο Λεωνίδιο. Κάλεσαν την Δημογεροντία να επέμβει, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Η δράση του Διονυσίου δεν περιορίζεται μόνο στην Ν.Α. Πελοπόννησο, Κυνουρία - Ναύπλιο. Τον καλούν στην Αθήνα όπου το 1835 εκλέγεται Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θέση από την οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξυγίανση της. Εδώ αγαπήθηκε και εκτιμήθηκε για τον αγώνα του προκειμένου να αποκρούσει τις προθέσεις των αντιφρονούντων κατά της Εκκλησίας. Έδωσε το παρόν σε μεγάλα θέματα πού απασχολούσαν την ελληνική κοινωνία της εποχής του. Αγωνίστηκε κατά των Ρωμαιοκαθολικών και προτεσταντών ιεραποστόλων, πού αλώνιζαν τον αγιασμένο τόπο της πατρίδας μας με σκοπό να αλλοτριώσουν το φρόνημα των ορθόδοξων χριστιανών. Αγωνίστηκε κατά της μετάφρασης της Αγίας Γραφής. Σκοπός των μεταφραστών δεν ήταν τόσο ή καλύτερη κατανόηση του Ιερού Κειμένου από το σχεδόν αγράμματο ελληνικό λαό όσο η αποκοπή του από τη μητρική του γλώσσα και την παράδοσή του, ώστε να αποτελεί ευκολότερο θύμα αποπροσανατολισμού. Περίφημος είναι ο αγώνας του κατά της "Θεοσέβειας" του Θεόφιλου Καΐρη.  Ο Διονύσιος μάλιστα προήδρευσε στο δικαστήριο που τον καταδίκασε. Αντιτάχθηκε στον ζουρλοαββά (τρολοπαπά) όπως τον αποκαλούσε, Θεόκλητο Φαρμακίδη, έναν λόγιο αρχιμανδρίτη βασικό στέλεχος των δυτικοφρονούντων της οθωνικής περιόδου, πρόξενον πολλών δεινών στον τόπο.
Στους αγώνες του είχε ικανότατο και άριστο σύμβουλο και συμμαχητή τον περίφημο ιερέα Κωνσταντίνο Οικονόμο των εξ Οικονόμων. Έχει δια¬σωθεί μέρος της αλληλογραφίας των δύο ανδρών στην οποία διαφαίνονται: το υψηλό και ευγενές ύφος των δύο ανδρών, ή διάθεση τους να διδαχθούν ο ένας από τον άλλο, ή πρόθεση τους να συμβάλλουν στη λύση των επίκαιρων και επειγόντων εκκλησιαστικών προβλημάτων, και τέλος το πάθος τους για την πιστή τήρηση των Ιερών Κανόνων και τον σεβασμό στην Ιερά Παράδοση.
Ο Διονύσιος επέστρεψε στο Λεωνίδιο το 1840. Εκοιμήθη πτωχός στις 21 Ιανουαρίου 1852, Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη και ετάφη τιμητικά στην Ιερά Μονή Πετράκη. Ήταν 65 ετών.
Ο Διονύσιος έμεινε για μας ένα φωτεινό, ζωντανό παράδειγμα άνδρα, πού υπηρέτησε τον Πραστό, την Κυνουρία και την Ελλάδα, και πού προσφέρεται για μίμηση από κάθε σύγχρονο ανιδιοτελή φιλόπατρι Έλληνα.

Ευχαριστίες
Αιδ. Γεώργιο Πετρή, Αρχείον της Τσακωνιάς και ιδιαιτέρως την κ. Ειρήνη Αναγνώστου Δ/τρια Δημόσιας Ισορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς.
Βιβλιογραφία
Νίκος Διαμαντάκος Ζαγοριανοί Ιεράρχες και άλλοι κληρικοί . Βόλος 2007
Ζως. Εσφιγμενίτης, περιοδ. Προμηθεύς τόμος Ζ΄σελ 708
Απ. Κωνσταντινίδης. Διαπρεπείς Ζαγοριανοί Ιεράρχαι, εφημ. Θεσσαλί 12-11-1964
Β. Ατέσης, Επίτομος Επισκοπική Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. 1948.
Β. Ατέσης, Συμβολή εις την ιστορίαν της Επισκοπικής Ρέοντος και Πραστού 1974
Νίκος Φορόπουλος, Θ.Η.Ε. τόμος 5ος  σελ. 43
Μελ. Γαλανόπουλος, Εκκλησιαστικές σελίδες Λακωνίας, 1939
Χρυσ. Παπαδόπουλος, Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος 1920
Τ. Αθ. Γριτσόπουλου, Η Εκκλησία της Πελοποννήσου μετά την άλωσιν.
Σ. Π. Κοντογιάννη, Διονύσιος Παρδαλός ο από Ρέοντος και Πραστού(1812-1833) Μητροπολίτης Κυνουρίας (1833-1852) Αθήναι 1977
Μητρ. Μαντινείας και Κυνουρίας Αλεξάνδρου, Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, Αθήναι 2000
Γ. θ. Παπαγεωργιου,ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΡΕΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΤΟΥ, Η ΚΟΥΝΟΥΡΙΑ ΤΟ 1821, Αθήνα 1991, Εκδ. Αδεφότης Κυνουριαίων.
Α. Θ. Φωτόπουλος, ΤΟ ΑΡΧΕΙΟΝ ΓΟΥΛΕΝΟΥ 1706-1847, Αθήναι 2010. Εκδ. Αδελφότης Κυνουριαίων.
Ιωάννης Μπουγάτσος, ΑΝΕΚΔΟΤΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩΝ, Τόμος ΚΑ΄2/2 Χρονικά των Τσακώνων Αθήνα 2010
ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΩΝ ΤΣΑΚΩΝΩΝ, ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΗΣ ΤΣΑΚΩΝΙΑΣ


Η Ομιλία αυτή "Διονύσιος Παρδαλός, ένας εξέχων Ιεράρχης" του Φιλίππου Β. Μπεκύρου μαζί με την διάλεξη της Ελένης Μάνου "Τσακώνικα, η διάλεκτος που κράτησε ζωντανή την γλώσσα των προγόνων μας" ήταν η επίσημη συμμετοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Λεωνιδίου στις εκδηλώσεις προς ανάμνηση της πυρπόλησης της Μητρόπολής μας από τις ορδές του Ιμπραημ Πασά που πραγματοποιήθηκαν στον Πραστό Κυνουρίας την 9η Αυγούστου 2011.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

BLOGGER: 2
  1. Αγαπητέ Φίλιππα !

    Πάρα πολύ καλό άρθρο για τον Διονύσιο, για τον οποίο προσπαθούσα κι εγώ να βρω λεπτομέρειες της βιογραφίας του. Πρόλαβες όμως εσύ.
    Θα ήθελα όμως να μου επιτρέψεις μερικές παρατηρήσεις:
    1] Η περιγραφή του δεσποτικού από τον αείμνηστο Τάσο Γριτσόπουλο αναφέρεται στο ερειπωμένο επισκοπείο του Πραστού.
    2] Η δικαιοδοσία της Επ. Ρ & Π εκτεινόταν εκτός από τα καθαρά τσακώνικα χωριά, στα Λυμποχώρια και τα Κουνουποχώρια, κι έφθανε μέχρι το μικρό Μοναστήρι των Αγ. Θεοδώρων του Χάρακα, αρκετά κοντά στη Μονεμβασιά, από τη Μητρόπολη της οποίας αποσπάσθηκε για να προαχθεί (άνευ όμως υποκειμένων επισκοπών). Περιλάμβανε επίσης και το Καρακοβούνι καθώς και τα Τσίντζινα στη δυτική πλαγιά του Πάρνωνα. Τα χωριά της βόρειας Κυνουρίας υπάγονταν στη Μητρόπολη Άργους & Ναυπλίου, αν και τα τελευταία προ-επαναστατικά χρόνια η Σχολή του Αγ. Ιωάννου είχε αποκτήσει "καθεστώς" Πατριαρχικής Εξαρχίας. Το "καθεστώς" αυτό και τα όρια της Μητρόπολης διατηρήθηκαν μέχρι το 1833, οπότε με τα γνωστά μέτρα των Βαυαρών, όπως πολύ σωστά αναφέρεις, "διαρρυθμίστηκαν" έτσι ώστε να ταυτίζονται με τα όρια της επαρχίας Κυνουρίας, και παρέμειναν έτσι μέχρι το θάνατο του Μητροπολίτου Διονυσίου Μαντινείας (του από Αμυκλών & Τριπολιτσάς), οπότε κι έγινε η συγχώνευση των δύο εκκλησιαστικών επαρχιών.
    3] Ορθώς παρατηρείς ότι ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' εξαναγκάστηκε να εκδώσει αφορισμό, τον οποίο σαν συνοδικός υπέγραψε και ο Διονύσιος (εν γνώσει βέβαια της ακυρότητός του).
    4] Ο Θεόκλητος Φαρμακίδης είναι μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, και τα χρόνια εκείνα διετέλεσε Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου.
    5] Τόπος θανάτου του Διονυσίου είναι η Αθήνα.

    Ευχαριστώ

    Γιώργος Γαλέος
    ("του Ποϊλα", αν με θυμάσαι)
    geodes29arg@yahoo.gr

  2. Αγαπητέ Γιώργο, σε ευχαριστώ για τα σχόλιά σου, θα τα λάβω υπόψη μου σε περίπτωση που ξαναδημοσιευτεί αυτή η ομιλία, και θα αναφέρω φυσικά το ονομά σου.
    Φιλικά Φίλιππος

Όνομα

'Ωρα,1,"Κλεισθένης",1,«Αντώνης Τρίτσης»,1,΄εργα,2,΄Πούλιθρ,1,΄Υγεία,128,112,1,11ο Π.Τ. Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας,4,16η Μαρτίου,4,1821,30,25η Μαρτίου,57,28η Οκτωβρίου,37,3x3,1,6η ΥΠΕ,3,Α Χώρα νάμου,10,Α. Σ. Λεωνιδίου,35,Α.Ε.Μαρίου,61,Α.Ε.Σ. Κυνουρίας,2,Α.Ο.Σ.Λ,4,Α.Σ. TKD Λεωνιδίου,30,Α.Σ."Αρκάς",27,Α.Σ.Λεωνιδίου,883,Α.Τ.Λεωνιδίου,3,ΑΑΔΕ,4,Αβραντίνης,1,Αγ.Βασίλειος,17,Αγαπήνωρ,1,Αγγελίες,157,Αγία Παρασκευή,1,αγιασμός,6,Άγιος Ανδρέας,3,Άγιος Βασίλειος,10,Αγίου Πνεύματος,5,Αγρότες,284,αγροτικό ιατρείο,2,Αγροτικός Συνεταιρισμός,64,Αγώνας Δρόμου Νότιας Κυνουρίας,1,Αγώνες δρόμου,93,αγωνισ,1,Αγωνιστική Συνεργασία,2,Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών,1,ΑΔΕΔΥ,11,Αδέσποτα,1,ΑΔΜΗΕ,5,ΑΕΚ Τρίπολης,1,ΑΕΠΙ,5,Αεροδρόμια,3,Αερόστατα,5,Αθήνα,2,Αθλητικά,3797,Αθλητικά Ανακοινώσεις,1,Αθλητισμός,22,αιγιαλός,1,Αιμοδοσία,73,αιολικά πάρκα,4,Ακίνητα,2,ακτοπλοΐα,1,Αλέξης Τσίπρας,1,Αλιεία,10,αλιευτικός σύλλογος,3,αλιευτικός τουρισμός,6,Άλλα αθλήματα,197,ΑΜΕΑ,43,Αμπελουργοί,17,Αμυγδαλιά,30,Ανάβαλος,1,αναγκαστικά μέτρα,17,Ανακοινώσεις,692,ανακύκλωση,2,Αναπτυξιακή Πάρνωνα,217,Αναρ,1,Αναρρίχηση,68,Αναρριχητικός - Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου,23,Ανάσταση,4,Ανέλιξη,1,Ανεμογεννήτριες,36,Ανεξάρτητοι Έλληνες,8,ανεργία,1,Άνεργοι,25,Ανοικτό Πανεπιστήμιο,2,Ανοιχτή συνέλευση,8,αντάμωμα,1,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,1,Αντένα,2,αντικαρκινική εταιρεία,1,Αντιφασίστες,1,Αξίζει να δείτε,105,Άξιον Εστί,3,απάτες,17,Απάτη,2,ΑΠΕ,10,απεργία,20,Απογραφή 2011,4,Απογραφή 2021,10,Απογραφή κτιρίων 2021,2,Αποζημιώσεις,8,Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου,2,Απόκριες,142,Απόλλων Τυρού,335,Απόλλωνας Τυρού,97,απολλώνιος δρόμος,2,άποροι,11,Απορρίμματα,34,Αποστολόπουλος,1,αποτελέσματα,1,Απόψεις,1,Απρόβλεπτα,1,απώλεια αντικειμένου,1,αρ,1,Αργολίδα,19,Άργος,1,Αργυράκη,1,Άρθρα,26,Άρθρο,8,αρκ,1,Αρκάδες Αγίου Δημητρίου,1,Αρκαδία,2866,Αρκαδίας,1,Αρκαδικό Πανόραμα,5,Αρκαδικο χωριό,3,Αρκαδικός,4,Άρση βαρών,2,Αρχαιολογία,31,Αρχείο Τσακωνιάς,280,Αρχιτέκτονες,8,Αρχοντικό Τσούχλου,48,Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη,2,ΑΣΕΠ,10,ΑΣΠΕΤ,1,Αστεία,3,Αστέρας Τρίπολης,4,Αστρος,2,Άστρος,38,Αστυνομία,523,Ασφαλιστικά ταμεία,77,ΑΤΕ,1,ατύχημα,12,Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά,1,Αυτοδιοίκηση,28,αυτοδιοίκηση-εκλογές,471,Αυτοκίνητο,53,Αυτοκινητόδρομος,6,Αφετηρία Ζωής,2,αφιέρωμα,9,Βαλασόπουλος,3,Βασίλης Κοντοζαμάνης,2,βασιλόπιτα,6,Βασκίνα,45,Βέμμος,9,Βενιζέλος,1,Βιβλίο,57,Βιβλιοθήκη,3,Βίντεο,100,Βιογραφικό,3,Βιολογικός,2,Βιτζηλαίου,5,Βιώσιμη Πόλη,2,Βλάβες,12,Βλάσης,87,Βλησιδιά,22,Βοήθεια στο σπίτι,2,Βόλεϊ,22,βόρεια Κυνουρία,1,Βουδούρης,7,βραβείο,4,Βρύση,1,Γ.Ε.Φ.,1,Γ.Σ.Τυρού,92,Γενική Συνέλευση,74,Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές,6,Γεωργοί,4,γήπεδα,2,γηροκομείο,16,Γιαννακόπουλος,4,Γιαννακούρας,69,Γιαννούσης,5,γιατροί,10,Γιορτή Αμυγδάλου,3,Γιορτή θαλασσινών,9,Γιορτή Κάστανου,4,Γιορτή Κρασιού,23,γιορτή μελιού,10,Γιορτή μελιτζάνας,24,Γιορτή πανσελήνου,2,Γιορτή του Ψαρά,26,Γιορτή Ψαρά,1,Γλυππία,2,γλυπτική,2,Γνώμες,420,Γόντικας,4,γσεε,5,Γυμνάσιο,129,Γυμνάσιο Λεωνιδίου,4,Γυναίκα,12,Γύρος Αμπελώνων,2,Δ.Ε.Τυρού,17,Δ.Ο.Υ.,67,Δακοκτονία,18,Δαλιάνης,10,δανειολήπτες,3,ΔΑΟΚ Αρκαδίας,1,Δασαρχείο,29,Δασικοί Χάρτες,2,Δαφνώνα,6,ΔΕΔΔΗΕ,47,Δέδε,2,Δέδες,4,ΔΕΕΠ,5,ΔΕΗ,113,ΔΕΚΟ,1,Δελτία τύπου,1137,δεντροφύτευση,2,δευτεροβάθμια,2,ΔΗ.ΣΥ.,8,ΔΗΚΕΝΚ,62,Δημ.Ραδιόφωνο Τρίπολης,4,ΔΗΜΑΡ,3,Δημήτρης Κουτσούλης,16,Δημήτρης Πτωχός,91,Δημητσάνα,1,δήμοι,2,Δημοπρασία,54,Δήμος Β.Κυνουρίας,11,Δήμος Βόρειας Κυνουρίας,20,Δήμος Γορτυνίας,1,Δήμος Λεωνιδίου,34,Δήμος Ν.Κυνουρίας,85,Δήμος Νότιας,1,Δήμος Νότιας Κυνουρίας,2407,δήμος Τρίπολης,4,Δήμος Τυρού,2,Δημόσιο,4,δημοσιογράφοι,5,Δημοσκόπηση,3,δημοτικά τέλη,1,Δημοτική Επιτροπή,1,Δημοτικό Συμβούλιο,341,Δημοτικό Σχολείο,264,δημοψήφισμα,1,Δια Βίου Μάθηση,20,διάγγελμα,3,Διαγωνισμός,50,Διαδίκτυο,69,δίαθλο,1,διακοπή νερού,9,διακοπή ρεύματος,82,Διάλεξη,1,Διαμαρτυρία,8,Διαμονή,14,Διανομή τροφίμων,18,διασκέδαση,168,Διατροφή,14,διάφορα,8,διάφορα είδη,13,Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος «Γ.Φ.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ»,1,ΔΙΕΚ,5,Διεύθυνση Δασών,2,Δικαιοσύνη,82,ΔΙΚΕ,3,Δικηγόρος,4,Δίκτυο Αποχέτευσης,1,διόδια,3,δίπλωμα οδήγησης,1,Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,1,Δολιανά,1,Δολιανίτης,17,δου,1,Δράκος,7,Δράσεις Κυνουρίας,3,Δράση,11,Δρίτσας,7,δρόμος,5,Δυνατή Πελοπόννησος,1,ΔΥΠΑ,11,δυστύχημα,19,δωρεά,32,Δώρο Πάσχα,2,Δώρο Χριστουγέννων,2,εγκαίνια,4,εγκύκλιος,1,ΕΕΣΠΟΦ,1,ΕΕΤΑΑ,2,ΕΕΤΕΜ Αρκαδίας,1,εθελοντισμός,39,έθιμα,7,Εθνική Ελλάδας,14,Εθνική Συσπείρωση,1,Εθνική Τράπεζα,7,ει,1,Ειδήσεις,5,Ειδικό Σχολείο,4,εκαβ,5,Εκδηλώσεις,1114,Εκδήλωση,11,Εκδρομή,80,Έκθεση,88,Έκθεση Φωτογραφίας,10,Εκκλησία,447,Εκλογες,9,Εκλογές,724,Εκπαίδευση,657,εκπομπή,3,εκπτώσεις,9,έκτακτα μέτρα,12,Εκτελεστική επιτροπή,5,ελαιοπαραγωγοί,68,ελαιοτριβεία,1,ΕΛΓΑ,41,Ελεύθεροι επαγγελματίες,4,Ελιά,6,Ελλάδα,1753,Ελληνική Επανάσταση,1,Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία,5,Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας,1,Ελληνικός Στρατός,9,Ελλήνων Συνέλευσις,1,ΕΛΜΕ,27,ΕΛΣΤΑΤ,4,ΕΛΤΑ,8,Έλωνα,12,Εμβολιασμοί,30,Εμπορικό Ναυτικό,1,Εμπορικός σύλλογος,193,εμπόριο,6,Εμποροπανήγυρη,4,ΕΜΥ,18,Εναλλακτική Αριστερή Κίνηση Καθηγητών Αρκαδίας,2,Ενδιαφέρουν,258,Ενέργεια,10,ενεργειακή κρίση,1,Ενημέρωση,4,Ενίσχυση Επιχειρήσεων,5,ενοικίαση ακινήτων,18,ενοίκιο,1,Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αρκαδίας,3,Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αρκαδίας,1,Ένωση Ξενοδόχων,51,Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου,1,Ένωση Τουριστικών καταλυμάτων Νότιας Κυνουρίας,6,εξοικονομώ,7,Εξωτερική Πολιτική,3,ΕΟΔΥ,212,ΕΟΜΜΕΧ,1,ΕΟΠΥΥ,4,Εορτή,17,ΕΠΑ.Σ.Τρίπολης,1,ΕΠΑΛ,92,επαρχιακός Τύπος,2,επέτειοι,14,Επίδομα,1,επίδομα θέρμανσης,3,επιδόματα,28,Επιδοτήσεις,47,Επικαιρότητ,1,Επικαιρότητα,13459,Επικαιρότητα Νότια Κυνουρία Λεωνίδιο,1,επικουρικό προσωπικό,2,Επιμελητήρια Πελοποννήσου,9,Επιμελητήριο Αρκαδίας,412,έπιπλα,1,Επιστολές,30,Επιτάφιος,7,Επιτροπή Αγώνα Πάρνωνα,2,Επιτροπή Διαβούλευσης,4,Επιτροπή Παιδείας,8,Επιχειρηματικότητα,89,Επιχειρήσεις,176,Επιχειρήσεις εστίασης,25,ΕΠΟ,3,ΕΠΣ Αρκαδίας,11,ΕΠΣ.Αρκαδίας,109,ΕΠΣΑ,47,Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα,7,Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Αρκαδίας,344,Έργα,310,εργαζόμενοι,2,ΕΡΓΑΝΗ,1,Εργασία,415,Εργαστήριο,8,Εργατικό κέντρο,16,Έρευνα,1,ΕΡΤ,30,Ερυθρός Σταυρός,4,Ερωτηματολόγιο,1,εσαμεα,1,ΕΣΕΤ,1,ΕΣΗΕΑ,1,ΕΣΠΑ,55,εστίαση,11,Εύη Τατούλη,66,Ευθυμογράφημα,18,Ευρωεκλογές,5,Ευρωπαική Ένωση,3,Ευχές,58,ΕΦΕΤ,11,ΕΦΚΑ,12,Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας,2,Εφορία,2,Ζάβιτσα,1,Ζαρίτσι,2,Ζαχαριάς,14,ζημιές,5,ζώα,1,ζωγραφική,11,Ζωντανή μετάδοση,1,Ζώταλης,1,Η Πελοπόννησος Μπροστά,126,ηλεκτρονικό έγκλημα,1,Ηλιοπούλου,4,ημερίδα,32,Ηρακλής,1,Θέατρο,90,θέατρο σκιών,15,Θεοδωράκη,1,θεοδωράκης,2,θεολόγοι,2,Θεοφάνεια,39,Θεοφάνια,1,θερινό σχολείο,6,θέρμανση,1,θηροφύλακες,5,Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Σίντζας,3,Ι.Μ. Αρτοκωστάς,1,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Καρυάς,4,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Σίντζας,26,Ι.Μ.Ελώνης,89,Ι.Μ.Ταξιάρχη Μιχαήλ Μουράς,1,Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας,7,ιατροί,2,ιατρός,2,Ιδιαίτερα μαθήματα,5,ΙΕΚ,12,Ιερά Μονή Σίντζας,2,ΙΚΑ,39,ΙΚΑ.,1,ΙΝ.Ε.,1,ΙΝΕ ΓΣΕΕ,2,ΙΝΣΕΤΕ,1,ιπποειδή,1,Ισοπολιτεία,7,Ιστορικά,47,Ιταλία,1,Κ.Ε.Δ.Ε,9,Κ.Ε.Ε.,2,Κ.Ε.Π.,14,Κ.Ε.Φ.,1,καζίνο,1,Καθαρά Δευτέρα,4,καιρός,241,κακοκαιρία,42,Καλαθά,1,κάλαντα,4,Κάλεσμα,1,Καλλικράτης,9,Καλό Λίβάδι,1,κάπνισμα,4,Καρβελάς,4,Καρδαράς,1,Καρναβάλι,10,Καρυές,1,καρχαρίας,1,Καστανιές,2,Καστάνιτσα,1,κάστανο,7,καστανοπααγωγοί,1,καστανοπαραγωγοί,3,καταγγελίες,5,Καταδυτικό πάρκο,29,καταναλωτές,7,καταστήματα,10,κατηγορία,1,κατοικίδια,2,Κατσίρης,2,Καύσιμα,6,καύσωνας,1,ΚΔΑΜ,1,ΚΔΑΠ,3,ΚΕΚ,3,Κέντρα Κοινότητας,6,Κέντρο Κοινότητας,10,Κέντρο Πληροφόρησης,8,Κέντρο Πρόληψης,3,Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας,7,Κέντρο Υγείας,118,Κεντροαριστερά,4,ΚΕΠ,3,Κεραυνός,1,Κηδεία,147,ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.,1,Κιβωτός του Κόσμου,4,ΚΙΝΑΛ,3,Κίνημα Αλλαγής,33,κινηματογράφος,81,Κίνηση,1,ΚΚΕ,82,Κλειστό Γυμναστήριο,5,κληροδοτήματα,18,κλήρωση,2,ΚΝΕ,1,Κοινωνία,90,Κοινωνικά,447,Κοινωνικά Εκκλησία,1,Κοινωνικά Λεωνίδιο,2,Κοινωνικά Νότια Κυνουρία,1,Κοινωφελής Επιχείρηση,27,Κόκκορης,1,κολύμβηση,6,Κοντοζαμάνης,27,κοπή πίτας,30,Κορακοβούνι,3,Κορινθία,10,Κόρινθος,2,Κορολόγος,1,Κορομηλιά,1,κορονοϊός,415,Κορωνοϊός,392,Κοσμάς,289,Κόσμος,99,Κοτρώτσος,1,Κοτσώλης,1,Κουκλοθέατρο,15,Κουνουπιά,32,Κουτρούκης,5,ΚΠΝΝΑ,1,κρεοπωλεία,1,Κρυονέρι,4,ΚΤΕΛ,69,Κτηματική Υπηρεσία,4,Κτηματολόγιο,21,κτηνοτρόφοι,48,ΚΤΥΠ,1,κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,38,κυκλοφοριακό,33,Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου,7,Κυνηγετικός Σύλλογος,40,Κυνηγοί,35,Κυνουρία,42,Κυπαρίσσι,1,Κύπελλο Αρκαδίας,22,Κύπρος,3,Κωνσταντινόπουλος,135,Κώστας Βλάσης,36,Λαϊκή αγορά,117,Λαϊκή Ενότητα,11,Λαική συσπείρωση,48,Λαϊκή συσπείρωση,26,Λάκκος,11,Λάκος,7,Λακωνία,23,Λαλουδάκης,38,Λαμπρόπουλος,44,Λαογραφία,77,ΛΑΟΣ,1,λαχειοφόρος,6,Λειβαδά,1,Λειβάδι,20,Λεκκός,1,λευκή νύχτα,1,Λεωνίδιο,4004,Λεωνίδιο Αλλάζουμε,8,Λεωνίδιο Επικαιρότητα,1,Λεωνίδιο Επικαιρότητα Ανακοινώσεις,1,Λεωνίδιο Κοινωνικά,1,Λεωνίδιο Κοινωνικά Επικαιρότητα,1,Λεωνίδιο Νότια Κυνουρία,3,Λεωφορία,2,Λιβάδι,13,Λιμάνι,30,Λιμεναρχείο,63,Λιμενικό Σώμα,44,Λιμενικό Ταμείο,9,λογιστές,24,Λούλουγγας,1,Λύκειο,84,Λυκουρέντζος,76,Λυμπεροπούλου,2,Λυσίκατος,137,μαγειρική,4,Μαθητές,2,Μαίναλο,4,Μανδρώνης,4,Μάνος,1,Μάνου Ελένη,1,Μανώλης,3,Μανώλης Δολιανίτης,38,Μανώλης Μάκαρης,6,Μαρί,35,Μαρνέρης,118,Μαρτάνο,5,Μέλανα,13,Μέλι,1,Μελισσοκόμοι,15,Μελιτζάzz,191,Μέρα25,6,Μεσσηνία,19,Μετανάστες,2,μεταφορά μαθητών,2,μέτρα προστασίας,21,Μετρό,1,Μητέρα,6,Μητρόπολη,16,Μητσοτάκης,18,Μηχανές,1,Μηχανικοί,8,Μιχελάκης,2,ΜΜΕ,7,Μνημείο,1,μνημόσυνο,52,Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔ ΠΠ) Νότιας Πελοποννήσου,6,Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου,1,Μοναστήρι,6,μονοπάτια,4,ΜΟΡΕΑΣ,5,ΜΟΡΙΑΣ ΑΕ Α.Ο.Τ.Α,2,Μορφωτικός Σύλλογος,112,Μοτοπαρέα,67,Μοτοπαρέα Λεωνιδίου,8,Μοτοσικλέτα,49,Μούρα,3,μουσεία,44,μουσική,17,μουστός,3,Μπακούρης,1,Μπαμπαδήμας,57,Μπάσκετ,556,Μπάσκετ Α. Σ. Λεωνιδίου,9,Μπερέτσος,1,Μπερτζελέτος,6,Μπιρσίμ,8,Μπουντρούκας,5,Μυθική Πελοπόννησος,3,ν,1,Ναρκωτικά,2,Νατάσα Πετρούλια,4,ναυάγιο,1,Ναύπλιο,2,Ναυτικοί,4,ΝΔ,240,Νέα Γρίπη,6,Νέα Δημοκρατία,60,Νέα Πελοπόννησος,224,Νέα Πορεία για τη Νότια Κυνουρία,24,Νέοι Δρόμοι,2,Νεολαία ΠΑΣΟΚ,3,νερό,7,νηπιαγωγείο,77,νίκ,1,Νίκας,113,Νικολάκου,10,ΝΟΔΕ,4,Νομαρχία Αρκαδίας,6,νομοσχέδιο,1,Νότια Κυνουρία,24,Νότια Κυνουρία,6012,Νότια Κυνουρία Τουρισμός,1,ΝΠΙΔ,1,ντοκιμαντέρ,8,νυχτερινό ρεύμα,1,ξενοδοχεία,1,Ξενοδόχοι,32,Ξύλα,1,Ο άλλος δρόμος,21,Ο τόπος μας,5,Ο.Ε.ΕΣ.Π.,1,Ο.Τ.Ε.,6,ΟΑΕΔ,77,ΟΑΕΕ,21,ΟΓΑ,25,Οδηγίες,19,Οδηγοί,1,οδικό δίκτυο,2,Οδοιπορικό Ιστορίας,3,οδοντιατρικός Αρκαδίας,2,οεβα,1,ΟΕΒΕΑ,2,Οικ,1,Οικοδόμοι,4,Οικολόγοι,6,Οικονομ,1,Οικονομία,973,Οικονομική επιτροπή,164,Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος,3,Οινοπαραγωγοί,5,ΟΚΕ,1,Ολυμπιακοί Αγώνες,2,Ολυμπιακός,1,Ολυμπιακός Λεωνιδίου,264,ομιλία,26,Ομογένεια,51,Ομοσπονδία TKD ITF,8,ΟΝΝΕΔ,9,ΟΠΑΠ,5,ΟΠΕΚΑ,6,ΟΠΕΚΕΠΕ,4,όπερα,1,Όραμα-Γνώση - Πρόοδος,5,Όραμα-Γνώση-Πρόοδος,56,Ορειβασία,196,Ορθοπαιδικός,1,ορκωμοσία,2,ΟΣΔΕ,4,οσε,5,Όσκαρ,1,ΟΤΑ,14,Ουκρανία,4,Ουράνης,4,Π.Ο.Ε.,1,Π.Ο.Φ.Ε.Ε.,1,παγκόσμια ημέρα,3,Παγώνης,2,ΠΑΖΛ,6,Παιδί,76,παιδί Τυρός,1,Παιδίατρος,11,Παιδικά χωριά SOS,2,Παιδική Χαρά,13,Παιδική Χορωδία,16,Παιδικό Πρωτάθλημα Αρκαδίας,2,Παιδικό Πρωτάθλημα Αρρκαδίας,1,παιδικός σταθμός,45,Παιδότοπος,1,παλαίμαχοι,2,Παλαιοχώρι,67,ΠΑΜΕ,6,Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο,4,Παναγιωτόπουλος,1,Παναρκαδική ομοσπονδία,36,Παναρκαδική ομοσπονδία Αμερικης,3,Παναρκαδικό Νοσοκομείο,62,Παναρκαδικό Συνδικάτο Εργατών Οικοδόμων,1,Παναρκαδικός,3,Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας,4,Πανελλήνιες,42,Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,30,πανηγύρια,66,Πανθυρεατικός,3,Πανσέληνος,1,Παπαδημητρόπουλος,1,Παπαηλιού,35,Παπαθανασόπουλος,158,Παπαμιχαήλ,3,Παπανδρέου,4,παραδοσιακοί χοροί,8,Παραλία Τυρού,4,Παραλίες,17,Παράλιο Άστρος,1,παράξενα,1,Παραπολιτικά,2,ΠαραΤυρό,36,παρέλαση,7,Παρθενώνας,1,Πάρνωνας,42,Πάρνωνας Α.Ε.,1,Παρουσίαση,14,ΠΑΣΟΚ,91,ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,54,Πάσχα,261,Πατσαρίνος,1,Πάχος,2,ΠΕ Αρκαδίας,82,ΠΕΔ,5,Πεζοπορία,65,Πεζοπόροι Τυρού,199,Πειραιώς,1,Πελετά,222,Πελοπόνησος Αφετηρία Ζωής,19,Πελοποννησιακή Ένωση,3,Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,11,Πελοποννησιακή Συμμαχία,3,Πελοπόννησος,217,πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής,1,Πελοπόννησος ΑΕ,1,Πελοπόννησος Οικολογική,2,Πελοπόννησος Πρώτα,6,Πελοπόννησος Expo,10,πεπ,1,Πέρα Μέλανα,91,Περιβάλλον,274,περιβάλον,1,Περιοδικό,1,Περιπατητικός τουρισμός,7,περιφερεια,1,Περιφέρεια Πελοποννήσου,1753,Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου,11,Περιφερειακή Επιτροπή,1,Περιφερειακό Συμβούλιο,67,ΠεΣυ,1,Πετρέλαιο,3,Πέτρος Τατούλης,212,Πηγάδι,51,πιστοποιητικά,3,πίτα,6,Πλάκα,216,Πλατανάκι,27,Πλάτατος,1,πλημμύρες,2,πνευματική ιδιοκτησία,2,Πνιγμός,5,πο,1,Ποδήλατο,39,Ποδόσφαιρο,2152,ΠΟΕ-ΟΤΑ,1,Ποίηση,5,Πολεμική Αεροπορία,5,Πολεμικό Ναυτικό,3,πόλεμος,3,Πολιτικά,1330,Πολιτική προστασία,57,Πολιτισμός,1044,Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Πουλιθριωτών,2,Πολιτιστικός Σύλλογος,17,Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρού,6,Πολίχνη-Δράση,1,Πολτική,2,πολύτεκνοι,3,Πολυτεχνείο,2,Ποτάμι,6,Πούλιθρα,264,Πραγματευτή,82,Πρασιές,1,Πραστός,42,Πρέγασος,1,Πρόεδρος της Δημοκρατίας,2,προειδοποιήσεις,3,προκηρύξεις,87,Προσκλήσεις,2,Πρόσκληση,10,πρόσκοποι,1,Προσφορά εργασίας,7,Πρόσφυγες,2,Πρόσωπα,34,Πρώτα η Πελοπόννησος,33,πρώτες βοήθειες,4,πρωτοβάθμια εκπαίδευση,2,Πρωτομαγιά,10,πρωτοχρονιά,10,πτηνά,1,Πυρασφάλεια,3,πύργος Τσικαλιώτη,26,Πυργούδι,3,Πυρόπληκτοι,5,πυροπροστασία,5,Πυροσβεστική,148,πυσδε,1,πωλήσεις ακινήτων,40,πωλήσεις επιχειρήσεων,2,πωλήσεις οχημάτων,6,ραδιόφωνο,6,Ρέππας,8,ρετρό,5,ρεύμα,11,Ρολόι,1,Ρουσιάς,4,ρύθμιση οφειλών,2,Σ.Ο.Κ,1,Σαλάκος,10,Σαμαράς,1,Σαμπατική,38,ΣΑΟΟ,6,Σαπουνακαίικα,21,Σαπουνακέικα,3,Σαπουνακέϊκα,35,Σαραντάρης,28,ΣΔΑΜ,1,σεισμός,34,σεμινάριο,32,ΣΕΤΕ,3,Σιδηρόδρομος,4,Σινεμά,177,σίταινα,6,Σιώρας,23,σκάκι,2,Σκαντζός,24,Σκύλος,1,Σπηλαιολόγοι,24,Στάικος Χρήστος,3,Στατιστική Υπηρεσία,9,ΣτΕ,3,Στεγνοκαθαριστήριο,1,Στέφανος Κασσελάκης,1,Στίβος,49,στρατολογία,4,συγκοινωνία,15,Σύλλογος "Αγ.Απόστολοι",28,Σύλλογος "Άγιος Γεώργιος",3,Σύλλογος "Αθηνά",10,Σύλλογος "Απόλλων",16,Σύλλογος "Επαρχία Κυνουρίας",4,Σύλλογος "Ζεστή Φωλιά",9,Σύλλογος "Η Πολίχνη",3,Σύλλογος "Λεωνίδιον",20,Σύλλογος Αμυγδαλιάς,3,Σύλλογος Αναρριχητών,1,Σύλλογος Απανταχού Αμυγδαλιωτών,12,Σύλλογος Απανταχού Βασκινιωτών,7,Σύλλογος Απανταχού Πηγαδιωτών,4,Σύλλογος Απανταχού Τσιταλιωτών,11,σύλλογος Βασκινιωτών,4,Σύλλογος γονέων,156,Σύλλογος Δαφνώνας,10,Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Αρκαδίας,2,Σύλλογος Καφεστιατόρων Αρκαδίας,4,Σύλλογος Κτηνοτρόφων,3,Σύλλογος Μαριωτών,13,Σύλλογος Παλαιοχωριτών,6,Σύλλογος Πεζοπόρων Τυρού,49,Σύλλογος Πελετιωτών,1,Σύλλογος Πηγαδιωτών,1,Σύλλογος Πολυτέκνων Αρκαδίας,1,Σύλλογος Πραστού και Τσακωνιάς,1,Σύλλογος Πωλητών Λαϊκών Αγορών Λεωνιδίου - Άστρους,1,Σύλλογος Φροντιστών Αρκαδίας-Λακωνίας,9,Σύλλογος"Πολίχνη",9,Συμπολιτεία,70,Συναυλία,151,Σύνδεσμος Κοσμιτών,1,Συνέδριο,52,συνέντευξη,45,συνήγορος του πολίτη,1,συνταγές,37,συνταγογράφηση,1,Συνταξιούχοι,30,ΣΥΡΙΖΑ,45,ΣΥΡΙΖΑ.,147,σχολεία,61,Σχολή Οδηγών,2,σχόλια,1,Σωματείο Γυναικών,2,Σωματείο εργαζόμενων στην ενέργεια Νομών Πελοποννήσου,5,Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Αρκαδίας,4,τ,1,Τ.,1,Τ.Α.Π.,1,Τ.Ε.Ε.,11,Τ.Ο.Π.,4,Ταβέρνα,1,ΤΑΞΙ,2,ταξίδια,3,ΤΑΠΤΟΚ,3,Τατούλης,268,ΤΕΒΑ,22,ΤΕΕ,8,τέλη,8,τέλη κυκλοφορίας,5,Τέμπη,1,τένις,2,τέννις,5,Τέχνη,11,Τεχνικό Πρόγραμμα,11,Τεχνολογία,60,Τηγάνι,3,τηλεόραση,113,τηλεφωνία,1,Τίμος Κατσίπος,1,τοξοβολία,5,Τοπικά,18,Τοπικό Αρχείο,4,Τορόντο,1,Τορυισμός,1,Τουρισμός,543,Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου,5,Τράπεζα Πειραιώς,6,τράπεζες,23,Τρίαθλο,30,Τριανταφύλλου,3,Τρίπολη,11,Τρίτεκνοι,7,Τροχαία,5,Τροχαίο,52,Τροχάνη,1,Τροχόσπιτα,1,Τσάκωνες Περιπατητές,35,Τσακωνιά,151,Τσακώνικη διάλεκτος,72,τσακώνικη μελιτζάνα,6,Τσακώνικη υφαντική,19,τσακώνικο συνέδριο,6,Τσακώνικος Δρόμος,10,Τσακώνικος Συνεταιρισμός,1,Τσακώνικος Συνεταιρισμός Γυναικών,2,Τσακώνικος Χορός,18,Τσακωνοπαρέα,24,Τσέρφο,1,Τσιγκούνης,13,Τσικνοπέμπτη,8,Τσιλιβής,2,Τσίπρας,1,Τσιτάλια,67,ΤΣΜΕΔΕ,1,Τύπος,1,Τυρός,1173,Τύρος,1,Τυρός Τρίαθλον,5,Υγεία,856,ύδρευση,4,ΥΠΕΞ,2,ΥΠΕΣ,1,Υπηρεσίες,11,υποδομών,1,Υποθηκοφυλακείο,2,Υποτροφίες,12,Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,4,Υπουργείο Εργασίας,3,Υπουργείο Εσωτερικών,6,Υπουργείο Ναυτιλίας,3,Υπουργείο Παιδείας,22,Υπουργείο Πολιτισμού,3,Φ.Ο.Σ.Λ.,1,Φάμπρικα,1,Φάμπρικα Πολιτισμού,170,Φαράγγι,1,Φαρμακεία,4,Φαρμακοποιοί,5,ΦΕΚ,1,Φεστιβάλ,80,Φεστιβάλ αναρρίχησης,21,Φεστιβάλ Γαστρονομίας,1,Φεστιβάλ Μελιτζάνας,58,Φεστιβάλ Μπύρας Πελοποννήσου,1,Φιλαρμονική,38,Φιλόδημοι Πολίτες,41,Φιλοζωικός Σύλλογος,2,φιλόζωοι,21,Φίλοι Εθνικής Ελλάδος,1,Φλόγα,1,ΦΟΔΣΑ,5,φοιτητές,2,Φορέας Διαχείρησης Πάρνωνα,10,Φορέας Διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου,152,Φορείς,8,φορολογία,60,Φορολογικά,107,Φόρος ακινήτων,1,φυσικό αέριο,6,Φωκιανό,35,Φωτιά,7,Φωτογραφία,12,Φωτογραφίες,67,ΧΑΔΑ,6,χάκερς,1,Χαμόγελο του παιδιού,15,Χαράλαμπος Λυσίκατος,50,Χάρτες,3,Χείλαρης,16,χιόνια,28,Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου,1,χιούμορ,1,Χορευτικό συγκρότημα,7,Χορευτικός Όμιλος,7,χοροεσπερίδα,48,Χορός,52,Χορωδία,44,Χορωδία Ενηλίκων,22,Χουζούρης,4,Χούνη,3,Χριστούγεννα,299,Χρονογράφημα,14,Χρυσή Αυγή,23,Ψαράς,1,ψάρεμα,2,Ψαρολόγος,9,Ψηφιακή Διακυβέρνηση,23,ψήφισμα,7,Ψυκτικοί,1,Ψυχολογία,10,Ωδείο,16,ώρα,18,Advertorial,60,agenda,2,Beach Soccer,4,Beach Tennis,20,Beach Volley,50,Black Friday,3,Climbinleonidio,2,Erasmus,4,EUROPE DIRECT Πελοπόννησος,1,Events,1,expo,5,Facebook,17,fake news,1,Google,6,gov,7,I Love GR,11,Kορωνοϊός,1,Leader,42,leonidion.gr,1,Lockdown,39,natura,3,open mall,2,Open Real Estate,11,Peloponnese Wine festival,2,Photo Gallery,1,Pizza,1,POS,2,Rally,1,Taekwon Do,78,Taxisnet,10,TKD WTF,15,Toolbar,1,top,13,TsakoniART,1,Tyros Action Camp,3,TYROS OPEN SEA SWIM EVENT,3,TYROS SEA Festival,13,Tyros Triathlon,15,TyrosRun,21,Unesco,1,Video,1325,Viral,1,WWF,2,Yoga,2,
ltr
item
Leonidion.gr: Διονύσιος Παρδαλός, Ο τελευταίος Μητροπολίτης Κυνουρίας 3/10/1786 - 21/1/1852
Διονύσιος Παρδαλός, Ο τελευταίος Μητροπολίτης Κυνουρίας 3/10/1786 - 21/1/1852
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFKYX29ttc27PKnRnM7IeZwPpv8KYiHDdF1BrYyqOoceO2l5GWScbct0yN2I_zD1YCJ7vhyvoA6s6tpPHPD35xkzqogkBgS-8PK5XMJ-7meVdVxC3JmaZfKn5UvWd5SHEO0e_ujMcsLA/s320/coldion002.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFKYX29ttc27PKnRnM7IeZwPpv8KYiHDdF1BrYyqOoceO2l5GWScbct0yN2I_zD1YCJ7vhyvoA6s6tpPHPD35xkzqogkBgS-8PK5XMJ-7meVdVxC3JmaZfKn5UvWd5SHEO0e_ujMcsLA/s72-c/coldion002.jpg
Leonidion.gr
https://www.leonidion.gr/2011/08/3101786-2111852.html
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/2011/08/3101786-2111852.html
true
1463647731720589503
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκαν δημοσιεύματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσοτερα Cancel reply Διαγραφή Από τον Αρχική σελίδα Σελίδες Δημοσιεύματα Δείτε τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH Όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκε δημοσίευμα που να ταιριάζει στην αναζήτηση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαίου Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν χτες $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερες από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content