$type=three$count=3$show=home$height=220$snippet=hide$rdm=hide$a=hide$d=hide$la=hide$au=hide$com=0

Η τελευταία επιδρομή των Γερμανών και η εκτέλεση των 11 στο Λεωνίδιο (6 Ιουλίου 1944)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ TO:

Πρόλογος Στις  6 Ιουλίου 1944, ημέρα Πέμπτη, εκτελέστηκαν πάνω από το σημερινό Λύκειο Λεωνιδίου, από τους ναζιστές κατακτητές και τους συν...

Πρόλογος

Στις  6 Ιουλίου 1944, ημέρα Πέμπτη, εκτελέστηκαν πάνω από το σημερινό Λύκειο Λεωνιδίου, από τους ναζιστές κατακτητές και τους συνεργάτες τους, 11 πατριώτες (8 άνδρες και 3 γυναίκες). Αυτή ήταν η τρίτη και τελευταία επιδρομή των ναζιστών στο Λεωνίδιο.
Επίσης  την προηγούμενη μέρα εκτελέστηκαν στο Λεωνίδιο ο Χρήστος Λάμπρου, που καταγόταν από τη Λίμνη Ευβοίας, ήταν στέλεχος του ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Πέτρος και ο Νίκος Βαλτζής από το Κρανίδι, που ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι, παράλυτος από από τη μέση και κάτω, από κρυοπαγήματα στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο της Αλβανίας και στέλεχος του ΕΑΜ Κρανιδίου.
Στην ίδια επιδρομή δολοφονήθηκε στο Μεγάλο Ρέμα, κοντά στον Πραστό, αρχές Ιουλίου 1944, ο Πάνος Μαυράκης, που καταγόταν από το Άργος και ήταν συμβολαιογράφος στο Λεωνίδιο και στέλεχος  του ΕΑΜ Κυνουρίας.
Επίσης τραγικό θάνατο, ,από ταγματασφαλίτες, είχε ο γιατρός Γιάννης Παν. Κούκος, από τον Άγιο Βασίλη, στέλεχος του ΕΑΜ. Το σχετικό τραγούδι λέει ότι  τον σκότωσε ο Κρητικός ή Λαγός από το Καστρί, μέσα στην εκκλησία των Βρεσθένων.
Την πρώτη Φεβρουαρίου 1944, στην πρώτη επιδρομή των ναζιστών, εκτελέστηκε στο Λεωνίδιο ο Θεόδωρος Χρ. Κολενδριανός και το Πάσχα 1944, στη δεύτερη επιδρομή των ναζιστών, πιάστηκε στη Βασκίνα και εκτελέστηκε στη Λακωνία ο Ντίνος Αναστ. Κυρίος (Ντινάρας), που ήταν υπεύθυνος του ΕΑΜ στη Βασκίνα.
Στην  τελευταία επιδρομή των ναζιστών, αρχές Ιουλίου 1944, πιάστηκαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν ως όμηροι στη Γερμανία- Αυστρία αρκετοί πατριώτες από την περιοχή  μας, όλοι ήταν άτομα 18-25 ετών.

Εισαγωγή

Χίτλερ και Μουσολίνι
Όταν αναφέρομαι στην ξένη κατοχή, δεν εννοώ τον ιταλικό και γερμανικό λαό, που και αυτοί υπέφεραν από τους ναζιστές του Χίτλερ και τους φασίστες του Μουσολίνι, με εξορίες, διώξεις, φυλακίσεις, δολοφονίες. Οι λαοί αυτοί οδηγήθηκαν στον πόλεμο με ανυπολόγιστες καταστροφές για τις χώρες τους..
Αναφέρομαι σε αυτούς που με τη βία επέβαλαν το ναζισμό και το φασισμό και οδήγησαν στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν η εποχή που στην Ευρώπη είχε κυριαρχήσει η πανούκλα του ναζισμού και του φασισμού και πολλές χώρες, όπως  Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία είχαν δικτατορίες με συγγενείς ιδεολογίες.
ΟΙ Έλληνες πολιτικοί κρατούμενοι, κυρίως κομμουνιστές, που ήταν στις φυλακές ή εξορίες, και οι 400 περίπου πολιτικοί κρατούμενοι στην ακροναυπλία, ζήτησαν με γράμμα στο Μεταξά να πάνε να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.  Σε απάντηση τους ζητήθηκε να υπογράψουν πρώτα δήλωση μετανοίας και τους παρέδωσε ο υπουργός του Μεταξά Κ. Μανιαδάκης στους Γερμανούς όταν αυτοί κατέλαβαν τη χώρα τον Απρίλη του 1941. Μερικοί κρατούμενοι βέβαια είχαν προλάβει να δραπετεύσουν από τα νησιά που ήταν εξόριστοι.
Από το Μάη 1941 εγκαταστάθηκαν στο Λεωνίδιο οι  Ιταλοί καραμπινιέροι, αρχικά στο σπίτι του Μπακαλούμου και μετά στο σπίτι της κυρά Στέλλας δίπλα στο ηρώον. Οι Γερμανοί εγκαταστάθηκαν στις μεγάλες πόλεις.
Στις 6 Αυγούστου 1943 ένας λόχος ανταρτών του ΕΛΑΣ ήλθαν στο Λεωνίδιο, με επικεφαλείς τους Γιάννη Σαρρή ή Σαρρήγιαννη, Κώστα Απαλοδήμα, Παρασκευά Λεβεντάκη, Γιάννη Μακρή, για να συλλάβουν τους Ιταλούς. Έγινε μια μικρή μάχη, χωρίς επιτυχία,  οι Ιταλοί αμύνθηκαν και ταμπουρώθηκαν στην Πλάκα. Στις 7 Αυγούστου 1943 ήλθε από το Ναύπλιο ιταλικό πολεμικό πλοίο και παρέλαβε τους Ιταλούς καραμπινιέρους.  Από εκείνη την ημέρα η περιοχή από το Άστρος μέχρι το Κυπαρίσσι ήταν ελεύθερη χωρίς κατακτητές.

Το ΕΑΜ στο Λεωνίδιο

Αφίσα του Ε.Α.Μ στην κατοχή
Το ΕΑΜ εγκαταστάθηκε επίσημα στο σπίτι του Χαρμαντά, με υπεύθυνο τον Γιάννη Κουράφα, με το ψευδώνυμο Κώστας Παπάς, από τη Δυρράχιο Μεγαλόπολης. Το σπίτι βρίσκεται  απέναντι  από το σημερινό υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, η οργάνωση των νέων  ΕΠΟΝ εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Ροζάκη, και η επιμελητεία του αντάρτη  ΕΤΑ στην καμάρα του Θ.Σμύρου, αυτά είναι δίπλα από την πλατεία 25 Μαρτίου.
Στο λιμάνι της Πλάκας ορίσθηκε υπεύθυνος ο Νίκος Παπαγιαννόπουλος  από τα Νιάτα με βοηθό τον Αγγελή Διατσίγγο. Ο Λευτέρης Χαïδεμένος, που ήταν στον Πειραιά, φρόντιζε για την αποστολή φαρμάκων, όπλων, πυρομαχικών και τροφίμων για τους αντάρτες.
Η οργάνωση είχε αποκτήσει και καΐκι με ένα πολυβόλο στο κατάστρωμα, ναυτικό ΕΛΑΝ, με πλήρωμα τους Γιώργο Μπουρνάκη ή Γιωργούτσο , Νίκο Καραχάλιο και Ντίνο Τσουκάτο ή Ντουβλέκη.

Άρχισε να οργανώνεται η τοπική αυτοδιοίκηση, η λαϊκή δικαιοσύνη, τα σχολεία. Την πρώτη Οκτωβρίου 1943 ορίσθηκε από το ΕΑΜ προσωρινή κοινοτική επιτροπή με πρόεδρο τον  Νίκο Πουτσελά και μέλη Κοσμά Καττή, Β. Τρούμπα, Αρ. Μαλλάτο, Αθ. Κατσίγκρη και Λ. Λεκκό.
Το Νοέμβριο 1943 έγιναν κοινοτικές εκλογές  και πρόεδρος εκλέχτηκε ο γιατρός Παν. Ρέππας, ο Τρ. Σαρρής ορίσθηκε επίτροπος για τα εκκλησιαστικά και ο δικηγόρος Ν. Βουγάς ορίσθηκε πρόεδρος του Λαϊκού δικαστηρίου αλλά παραιτήθηκε σε ένα μήνα και τον αντικατέστησε ο  Γιώργος Γεωργαντώνης. Δημόσιος κατήγορος ήταν ο Μανώλης Αλεξάκης και γραμματέας ο Γιώργος Ρουμπάνος.
Δημιουργήθηκαν θεατρικές ομάδες σε Λεωνίδιο, Τσιτάλια, Παλιοχώρι, έπαιξαν θεατρικά έργα όπως η  Γκόλφο, το Φυντανάκι και άλλα.
Από το Λεωνίδιο πήγαν αντάρτες στον ΕΛΑΣ, για μικρό ή μεγάλο διάστημα, οι:
Αργύρης Τσουκάτος ή κουρεψομούστακος, Ανδρέας Χαϊδεμένος, Δημήτριος Χαϊδεμένος, Τάσος Χαϊδεμένος, Γιώργος Ζαραφωνίτης, Βαγγέλης Βλάχος ή Λειβαδιάς, Γιώργος Χαραμής, Γιώργος Δολιανίτης (χασαπάκι), Φίλιππας Αλ. Γούσγουλας, Φίλιππας Σπ. Γούσγουλας, Σπύρος Σταματίου ή Γαλύφος, Δημ. Ηλ. Σμύρος που σκοτώθηκε στη μάχη του Μυστρά  στις 10 Οκτωβρίου 1944, Ηλίας Αντ. Λεκκός ή Γκέγκας που σκοτώθηκε στη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη 1944, Μιχάλης Γ. Διατσίγγος που σκοτώθηκε στη μάχη της Αθήνας, Ηλίας Ρουσάλης ή Μάπουρας που σκοτώθηκε στη μάχη της Αθήνας, Ηλίας Σπ. Γκιουζέλης, Νίκος Δημ. Σαράντης, Θανάσης Σπ. Γριλής, Ευάγγελος Αλ. Μπαξεβανόγλου, Νίκος Κοζομπόλης, Νίκος Χρ. Καρμανιόλας, Θανάσης Χρ. Καρμανιόλας, Παναγιώτης Κυρίος ή Πικιαρούδης, Μιλτιάδης Σκαραντάβος,  Παντελής Σταυρόπουλος, Μανώλης Χείλαρης ή Λεωτσάκος που έλαβε μέρος στη μάχη του Μυστρά, Λέος Σιώρας που πήρε μέρος στη μάχη της Αθήνας, Γιώργος Κ. Πουτσελάς, Χρήστος Γεωργαντώνης, Χρήστος Παπαδόπουλος που ήταν Γεωπόνος στο Λεωνίδιο και στέλεχος του ΕΑΜ.
Πολλοί επίσης πήγαν αντάρτες του ΕΛΑΣ από Άγιο Βασίλη, Πλατανάκι, Παλιοχώρι, Κοσμά, και Τυρό.

Οι επιδρομές των Γερμανών

Την ησυχία των κατοίκων της περιοχής μας διέκοψαν τρεις επιδρομές των Γερμανών.
Η πρώτη έγινε στις 30 Ιανουαρίου 1944 και οι γερμανοί παρέμειναν 2-3 ημέρες. Πέρασαν από τον Κοσμά και έκαψαν 500 από τα 504 σπίτια με όλα τα υπάρχοντα. Η ανθρώπινη βαρβαρότητα στη χειρότερη μορφή της. Βέβαια οι Κοσμίτες ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί από τη Γερμανία γι’ αυτή την καταστροφή.
Στο Λεωνίδιο συνέλαβαν τον Θόδωρο Χρ. Κολενδριανό, που ερχόταν από τη Σαμπατική, όπου είχε πάει να παραλάβει  πράγματα δικά του από ένα καΐκι που ήλθε από τον Πειραιά. Τον εκτέλεσαν κοντά στο σημερινό κέντρο υγείας.
Η δεύτερη επιδρομή έγινε το Πάσχα 1944  και σ’ αυτή μετείχαν πολλοί ταγματασφαλίτες (Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών), όπως ο μόνιμος συνταγματάρχης Παν. Δεμέστιχας από την επαρχία Γυθείου. Ο ίδιος ήταν και υπουργός εσωτερικών στην κατοχική κυβέρνηση του Ιωάννη Ράλλη. Μετά την κατοχή ο Δεμέστιχας δικάσθηκε ως δοσίλογος και πέθανε στη φυλακή, την ίδια τύχη είχε και ο κατοχικός πρωθυπουργός Ι. Ράλλης.
Στη Βασκίνα συνέλαβαν τον Ντίνο Αν. Κυρίο ή Ντινάρα, που ήταν υπεύθυνος του ΕΑΜ Βασκίνας, τον εκτέλεσαν στη Λακωνία.
Τα στελέχη του ΕΑΜ κρύφτηκαν για να γλυτώσουν. Ο Παν. Γριμπιλής, φαρμακοποιός από τη Σκάλα Λακωνίας, ήταν υπεύθυνος του ΕΑΜ Λεωνιδίου, μετά τον Γιάννη  Κουράφα (Παπά). Ο Γριμπιλής κατέβηκε στη στέρνα του Λεκού, παρέμεινε 2-3 μέρες, Φαγητό του κατέβαζε η Μαρίκα Παπαδοπούλου, που ο άνδρας της  ήταν  Γεωπόνος και στέλεχος του ΕΑΜ Λεωνιδίου. Ο άνδρας της είχε κρυφτεί στο ταβάνι του σπιτιού με 2 άλλους για 3 ημέρες.
Στις 23 Ιουνίου 1944 άρχισε η τρίτη επιδρομή των Γερμανών στον Πάρνωνα, ήταν 12000 Γερμανοί και πολλοί ταγματασφαλίτες, όπως ο Φίλιππας Ποντίκης από το Καστρί, ο Σοφιανός  Σκιτζής από το Ελαιοχώρι, ο Γιάννης Κόντος από το Ναύπλιο που έκανε το διερμηνέα, μερικοί από το Κρανίδι και άλλοι.
Δεν άφησαν όρθιο τίποτα, όλοι οι κάτοικοι έφευγαν από τα χωριά και προσπαθούσαν να κρυφτούν, τα  βουνά ήταν γεμάτα από τρομοκρατημένους κατοίκους. Οι κατακτητές σκότωσαν στο πέρασμά τους 400-500 αμάχους, μόνο στα Βούρβουρα σκότωσαν 34 άτομα.
Στη διαδρομή τους έπιαναν όποιον θεωρούσαν ύποπτο, έπιασαν και μερικούς αντάρτες τους οποίους εκτέλεσαν έξω από το μοναστήρι της Καρυάς (Γιώργο Καρακάση, Αργύρη Καφαντάρη).
Όσους είχαν συλλάβει, ερχόμενοι από την  Παλιόχωρα και το δρόμο της Έλωνας τους έφεραν δεμένους στο Λεωνίδιο, την Τρίτη 4 Ιουλίου 1944, και τους έκλεισαν στο Δημοτικό σχολείο.
Στις 3 Ιουλίου ημέρα Δευτέρα πέρασε η γερμανική φάλαγγα  από την Παλιόχωρα. Εκεί έπιασαν τους Σπύρο Λυσίκατο (18 ετών τότε), Μιχάλη Λυσίκατο (Μερκούρη), Θόδωρο Τσουκάτο (Ποσειδώνα), Θόδωρο Σιώρα (Μητρέλη), Παν. Λυσίκατο (Καλέρη), Μανώλη Λυσίκατο (μάνο), Σταμάτη Λάτση , Νίκο Λυσίκατο (Σαΐτα), Παν. Σιώρα (τραμπούλο),Μιχ. Αρβανιτάκη (καϊκά), Μανώλη Ανεζύρη (Μπιλόζη),Ι. Δραπέτη, όλοι τους από τα Μέλανα.
Από τον Τυρό-Σαπουνακέϊκα έπιασαν  τους Ηλία Πολίτη, Γιάννη Παρασκευά, Μιχ. Λαλουδάκη, Σταύρο Λυρή, Σταύρο Δολιανίτη, Γιάννη Δολιανίτη, Γιώργο Εγγλέζο, Σαρ. Κατσικόγιαννη, Παν. Κότσυφα, Θόδωρο Κορολόγο.
Από Βασκίνα τους Παν. Ηλ. Μάνο (Πάγκαλο), Θόδωρο Δ. Λάτση, Ηλία Γ. Κυρίο ή Πρέζα,
Από το Λεωνίδιο έπιασαν την Ειρήνη  Ηλ. Χείλαρη που ήταν παντρεμένη με τον Παύλο Μπουζάνη αντάρτη του ΕΛΑΣ, το Γιώργο Καλλατζή που ήταν γραμματέας της κοινότητας Λεωνιδίου, Γιώργο Πουλέτσο, Στέλιο Κοντολέων (Κάρα).
Όλους αυτούς τους όμηρους, 600 περίπου άτομα, τους συγκέντρωσαν στην Κόρινθο και τους πήγαν να δουλέψουν στα εργοστάσια της Γερμανίας-Αυστρίας. Δεν  κράτησαν τους Γιάννη Δραπέτη, Μαν. Ανεζύρη, Παν. Ηλ. Μάνο (Πάγκαλο), Γιώργο Καλλατζή, τους άφησαν να επιστρέψουν στα χωριά τους.
Όλους αυτούς τους όμηρους τους απελευθέρωσε ο Σοβιετικός Στρατός το Μάϊο 1945 και με πολλές δυσκολίες  επέστρεψαν αρχές  Ιουνίου στα χωριά τους. Οι Μιχ. Αρβανιτάκης από το Μέλανο και ο Ηλίας Κυρίος από το Λεωνίδιο δεν επέστρεψαν, πέθαναν εκεί από τις κακουχίες.
Η επιδρομή αυτή έγινε διότι στις 6 Ιουνίου 1944 έγινε η συμμαχική απόβαση στη Νορμανδία, ο Σοβιετικός στρατός εβάδιζε προς τη Γερμανία ελευθερώνοντας τις χώρες που περνούσε. Οι μέρες του ναζιστικού καθεστώτος ήταν μετρημένες.
Οι Γερμανοί στην Ελλάδα επήραν εντολή να επιστρέψουν. Πριν φύγουν όμως ήθελαν να ξεκαθαρίσουν το έδαφος από τους αντιπάλους για να έχουν ασφαλή την οπισθοχώρηση.

Οι κλούβες

Εκτός από τους όμηρους, οι Γερμανοί έπιασαν στις 5 Ιουλίου και τους Γιάννη Λάτση (Μπάσο), Νίκο Κυρίο ή Τσάνα, Βασίλη Ν. Καττή από Βασκίνα και Τάκη Γ.Μακρυμίχαλο από Λεωνίδιο και τους έκλεισαν στο Δημοτικό σχολείο μαζί με τους άλλους. Τους έστειλαν μαζί με τους όμηρους σε Ναύπλιο, Κόρινθο και τους χρησιμοποίησαν για τις κλούβες των τραίνων.
Τα τραίνα έκαναν διαδρομές Κόρινθο-Πάτρα, Κόρινθο-Τρίπολη, Κόρινθο-Αθήνα. Οι κλούβες ήταν βαγόνια που τα τοποθετούσαν μπροστά, μετά έβαζαν δύο βαγόνια κενά και μετά ήταν η μηχανή και τα υπόλοιπα βαγόνια με το φορτίο. Οι κλούβες είχαν γύρω-γύρω συρματόπλεγμα και κάτω από την κλούβα είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά που συνδεόταν με καλώδιο με τα υπόλοιπα βαγόνια. Μέσα στις κλούβες έβαναν σε κάθε διαδρομή 25 κρατούμενους και όταν γινόταν επίθεση από τους αντάρτες οι γερμανοί θα ανατίναζαν τις κλούβες και θα σκοτώνονταν οι κρατούμενοι.
Ο Γιάννης Λάτσης ήταν για 62 ημέρες στην κλούβα, Οι Τάκης Μακρυμίχαλος και Βασίλης Νικ. Καττής ήταν στην κλούβα που έκανε τη διαδρομή Κόρινθος Πάτρα. Αρχές Σεπτεμβρίου 1944 οι αντάρτες, θέλοντας να απελευθερώσουν τους κρατούμενους κατέστρεψαν τη διαδρομή του τραίνου στη θέση Λαμπίρη ή ανατίναξη, κοντά στο Αίγιο.
Όταν πλησίασε το τραίνο και πριν σταματήσει οι Γερμανοί το ανατίναξαν. Ο μόνος που γλύτωσε ήταν ο Κ. Κοκοκιός από τα Βούρβουρα, επίσης σκοτώθηκε ο αντάρτης που πήγε να ανοίξει την πόρτα του τραίνου, οι υπόλοιποι 24 στην κλούβα σκοτώθηκαν.

Οι εκτελέσεις

Η οργάνωση του ΕΑΜ πληροφορήθηκε ότι έρχονται Γερμανοί και ενημέρωσε τους πολίτες. Ο Χρήστος Λάμπρου (Πέτρος), που ήταν στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ, πήρε όλα τα χαρτιά της οργάνωσης και προσπάθησε να φύγει  νύχτα προς το βουνό, συνάντησε όμως ένα Γερμανό στρατιώτη, αντάλλαξαν πυροβολισμούς και σκοτώθηκε ο Πέτρος. κοντά στο σπίτι του Τσόκρη.
Ο Νίκος Βαλτζής, που ήταν παράλυτος στο καρότσι, ήταν παντρεμένος στο Κρανίδι, είχε 4 κορίτσια και ήταν πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κρανιδίου. Όταν οι Γερμανοί πήγαν στο Κρανίδι αυτός έφυγε με καΐκι, μαζί με τους αντάρτες του Σαρρήγιαννη, που ήταν τότε εκεί, και ήλθαν στο Λεωνίδιο. Έμενε στο ξενοδοχείο Φασουλή, όπου τον συνέλαβαν 5 Ιουνίου δύο ταγματασφαλίτες από το Κρανίδι, τον εκτέλεσαν την ίδια μέρα στο δρόμο προς τη Χατζαλιού.
Την Πέμπτη 6 Ιουλίου 1944, έδωσαν εντολή οι Γερμανοί να συγκεντρωθούν όλοι οι ενήλικοι κάτοικοι στο Δαφνώνα, κοντά στη σημερινή αφετηρία των λεωφορείων. Έκαναν επιδρομή σε κάθε σπίτι για να διαπιστώσουν αν έμεινε κανείς σπίτι του. Ο Γιώργος Ρουμπάνος, γραμματέας του λαϊκού δικαστηρίου, κρύφτηκε στο ταβάνι και δεν πήγε στο ποτάμι.
Όρισαν επιτροπή από τον παπά Δημήτρη Κουτσογιάννη, Κώστα Σταυρόπουλο, Βαρβάρα Σαλάχα που μιλούσε τη γερμανική γλώσσα. Ένας–ένας, άνδρες και γυναίκες περνούσαν μπροστά από την επιτροπή και έλεγαν στους Γερμανούς αν ήταν κάτοικοι Λεωνιδίου, όλοι οι κάτοικοι είχαν προμηθευτεί ταυτότητες από την κοινότητα.
Όταν πέρασε ο Παναγιώτης Γριμπιλής, υπεύθυνος του ΕΑΜ Λεωνιδίου, είχε πλαστή ταυτότητα με το όνομα Ευάγγελος Καρακλής φαρμακοποιός. Ο παπα-Κουτσογιάννης  και η επιτροπή βεβαίωσαν ότι είναι από το Λεωνίδιο και έτσι γλύτωσε ο Γριμπιλής.
Εκεί  συνέλαβαν τον Θωμά Σαραντάκο με το ψευδώνυμο Ιαβέρης και τη γυναίκα του Αλεξάνδρα, ο Ιαβέρης ήταν διοικητής του στρατοπέδου στην Έλωνα, όπου οι αντάρτες κρατούσαν τους μαυραγορίτες και τους συνεργάτες των Γερμανών.
Τελικά οι Γερμανοί πήραν για εκτέλεση 11 άτομα: Θωμά και  Αλεξάνδρα Σαραντάκου από Σκάλα Λακωνίας, Παναγιώτα (Πίτσα) Κουβούση από τον Άγιο Βασίλη, Αθανάσιο Δημ. Πέτρου από την Καστάνιτσα,  Ιωάννη Μπρούσαλη από το Παρθένι Αρκαδίας, Μιχάλη Σπανό από Άγιο Δημήτρη Ζάρακα, Νικόλαο Παν. Χαραμή από τα Νόμια Μονεμβασίας, Ηλία  Θ. Νταβέλο από Βέρβαινα. Λείπουν τρία ονόματα, μια γυναίκα και δύο άνδρες, δεν έχουν βρεθεί τα ονόματά τους, όποιος γνωρίζει ας μας ενημερώσει.

Επίλογος

Θεωρούμε ότι πρέπει να μπει κοντά στο μέρος που εκτελέστηκαν οι 11 και σε μέρος που να το βλέπουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, μια πλάκα που να αναφέρει το γεγονός, είναι ένα μνημείο  για να θυμόμαστε τα δεινά του πολέμου.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αρνηθεί να τοποθετήσει την πλάκα, ελπίζουμε ότι η νέα δημοτική αρχή θα εξετάσει το γεγονός και θα πράξει όπως έχουν πράξει σε πολλούς δήμους και κοινότητες της πατρίδας μας.

Στρατής Κουνιάς
5/7/2011

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Όνομα

'Ωρα,1,"Κλεισθένης",1,«Αντώνης Τρίτσης»,1,΄εργα,2,΄Πούλιθρ,1,΄Υγεία,128,112,1,11ο Π.Τ. Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας,3,16η Μαρτίου,4,1821,30,25η Μαρτίου,57,28η Οκτωβρίου,37,3x3,1,6η ΥΠΕ,3,Α Χώρα νάμου,10,Α. Σ. Λεωνιδίου,35,Α.Ε.Μαρίου,61,Α.Ε.Σ. Κυνουρίας,2,Α.Ο.Σ.Λ,4,Α.Σ. TKD Λεωνιδίου,30,Α.Σ."Αρκάς",27,Α.Σ.Λεωνιδίου,883,Α.Τ.Λεωνιδίου,3,ΑΑΔΕ,4,Αβραντίνης,1,Αγ.Βασίλειος,17,Αγαπήνωρ,1,Αγγελίες,155,Αγία Παρασκευή,1,αγιασμός,6,Άγιος Ανδρέας,3,Άγιος Βασίλειος,10,Αγίου Πνεύματος,5,Αγρότες,284,αγροτικό ιατρείο,2,Αγροτικός Συνεταιρισμός,64,Αγώνας Δρόμου Νότιας Κυνουρίας,1,Αγώνες δρόμου,93,αγωνισ,1,Αγωνιστική Συνεργασία,2,Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών,1,ΑΔΕΔΥ,11,Αδέσποτα,1,ΑΔΜΗΕ,5,ΑΕΚ Τρίπολης,1,ΑΕΠΙ,5,Αεροδρόμια,3,Αερόστατα,5,Αθήνα,2,Αθλητικά,3797,Αθλητικά Ανακοινώσεις,1,Αθλητισμός,22,αιγιαλός,1,Αιμοδοσία,73,αιολικά πάρκα,4,Ακίνητα,2,ακτοπλοΐα,1,Αλέξης Τσίπρας,1,Αλιεία,10,αλιευτικός σύλλογος,3,αλιευτικός τουρισμός,6,Άλλα αθλήματα,197,ΑΜΕΑ,43,Αμπελουργοί,17,Αμυγδαλιά,30,Ανάβαλος,1,αναγκαστικά μέτρα,17,Ανακοινώσεις,692,ανακύκλωση,2,Αναπτυξιακή Πάρνωνα,217,Αναρ,1,Αναρρίχηση,68,Αναρριχητικός - Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου,23,Ανάσταση,4,Ανέλιξη,1,Ανεμογεννήτριες,36,Ανεξάρτητοι Έλληνες,8,ανεργία,1,Άνεργοι,25,Ανοικτό Πανεπιστήμιο,2,Ανοιχτή συνέλευση,8,αντάμωμα,1,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,1,Αντένα,2,αντικαρκινική εταιρεία,1,Αντιφασίστες,1,Αξίζει να δείτε,105,Άξιον Εστί,3,απάτες,17,Απάτη,2,ΑΠΕ,10,απεργία,20,Απογραφή 2011,4,Απογραφή 2021,10,Απογραφή κτιρίων 2021,2,Αποζημιώσεις,8,Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου,2,Απόκριες,142,Απόλλων Τυρού,335,Απόλλωνας Τυρού,97,απολλώνιος δρόμος,2,άποροι,11,Απορρίμματα,34,Αποστολόπουλος,1,αποτελέσματα,1,Απόψεις,1,Απρόβλεπτα,1,απώλεια αντικειμένου,1,αρ,1,Αργολίδα,19,Άργος,1,Αργυράκη,1,Άρθρα,26,Άρθρο,8,αρκ,1,Αρκάδες Αγίου Δημητρίου,1,Αρκαδία,2859,Αρκαδίας,1,Αρκαδικό Πανόραμα,5,Αρκαδικο χωριό,3,Αρκαδικός,4,Άρση βαρών,2,Αρχαιολογία,31,Αρχείο Τσακωνιάς,280,Αρχιτέκτονες,8,Αρχοντικό Τσούχλου,48,Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη,2,ΑΣΕΠ,10,ΑΣΠΕΤ,1,Αστεία,3,Αστέρας Τρίπολης,4,Αστρος,2,Άστρος,38,Αστυνομία,523,Ασφαλιστικά ταμεία,77,ΑΤΕ,1,ατύχημα,12,Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά,1,Αυτοδιοίκηση,28,αυτοδιοίκηση-εκλογές,471,Αυτοκίνητο,53,Αυτοκινητόδρομος,6,Αφετηρία Ζωής,2,αφιέρωμα,9,Βαλασόπουλος,3,Βασίλης Κοντοζαμάνης,2,βασιλόπιτα,6,Βασκίνα,45,Βέμμος,9,Βενιζέλος,1,Βιβλίο,57,Βιβλιοθήκη,3,Βίντεο,100,Βιογραφικό,3,Βιολογικός,2,Βιτζηλαίου,5,Βιώσιμη Πόλη,2,Βλάβες,12,Βλάσης,87,Βλησιδιά,22,Βοήθεια στο σπίτι,2,Βόλεϊ,22,βόρεια Κυνουρία,1,Βουδούρης,7,βραβείο,4,Βρύση,1,Γ.Ε.Φ.,1,Γ.Σ.Τυρού,92,Γενική Συνέλευση,74,Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές,6,Γεωργοί,4,γήπεδα,2,γηροκομείο,16,Γιαννακόπουλος,4,Γιαννακούρας,69,Γιαννούσης,5,γιατροί,10,Γιορτή Αμυγδάλου,3,Γιορτή θαλασσινών,9,Γιορτή Κάστανου,4,Γιορτή Κρασιού,23,γιορτή μελιού,10,Γιορτή μελιτζάνας,24,Γιορτή πανσελήνου,2,Γιορτή του Ψαρά,26,Γιορτή Ψαρά,1,Γλυππία,2,γλυπτική,2,Γνώμες,420,Γόντικας,4,γσεε,5,Γυμνάσιο,129,Γυμνάσιο Λεωνιδίου,4,Γυναίκα,12,Γύρος Αμπελώνων,2,Δ.Ε.Τυρού,17,Δ.Ο.Υ.,67,Δακοκτονία,18,Δαλιάνης,10,δανειολήπτες,3,ΔΑΟΚ Αρκαδίας,1,Δασαρχείο,29,Δασικοί Χάρτες,2,Δαφνώνα,6,ΔΕΔΔΗΕ,46,Δέδε,2,Δέδες,4,ΔΕΕΠ,5,ΔΕΗ,113,ΔΕΚΟ,1,Δελτία τύπου,1137,δεντροφύτευση,2,δευτεροβάθμια,2,ΔΗ.ΣΥ.,8,ΔΗΚΕΝΚ,62,Δημ.Ραδιόφωνο Τρίπολης,4,ΔΗΜΑΡ,3,Δημήτρης Κουτσούλης,16,Δημήτρης Πτωχός,91,Δημητσάνα,1,δήμοι,2,Δημοπρασία,54,Δήμος Β.Κυνουρίας,11,Δήμος Βόρειας Κυνουρίας,20,Δήμος Γορτυνίας,1,Δήμος Λεωνιδίου,34,Δήμος Ν.Κυνουρίας,85,Δήμος Νότιας,1,Δήμος Νότιας Κυνουρίας,2398,δήμος Τρίπολης,4,Δήμος Τυρού,2,Δημόσιο,4,δημοσιογράφοι,5,Δημοσκόπηση,3,δημοτικά τέλη,1,Δημοτική Επιτροπή,1,Δημοτικό Συμβούλιο,340,Δημοτικό Σχολείο,264,δημοψήφισμα,1,Δια Βίου Μάθηση,20,διάγγελμα,3,Διαγωνισμός,50,Διαδίκτυο,69,δίαθλο,1,διακοπή νερού,9,διακοπή ρεύματος,81,Διάλεξη,1,Διαμαρτυρία,8,Διαμονή,14,Διανομή τροφίμων,18,διασκέδαση,168,Διατροφή,14,διάφορα,8,διάφορα είδη,13,Διαχειριστική Επιτροπή του Κληροδοτήματος «Γ.Φ.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ»,1,ΔΙΕΚ,5,Διεύθυνση Δασών,2,Δικαιοσύνη,82,ΔΙΚΕ,3,Δικηγόρος,4,Δίκτυο Αποχέτευσης,1,διόδια,3,δίπλωμα οδήγησης,1,Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,1,Δολιανά,1,Δολιανίτης,17,δου,1,Δράκος,7,Δράσεις Κυνουρίας,3,Δράση,11,Δρίτσας,7,δρόμος,5,Δυνατή Πελοπόννησος,1,ΔΥΠΑ,11,δυστύχημα,19,δωρεά,32,Δώρο Πάσχα,2,Δώρο Χριστουγέννων,2,εγκαίνια,4,εγκύκλιος,1,ΕΕΣΠΟΦ,1,ΕΕΤΑΑ,2,ΕΕΤΕΜ Αρκαδίας,1,εθελοντισμός,39,έθιμα,7,Εθνική Ελλάδας,14,Εθνική Συσπείρωση,1,Εθνική Τράπεζα,7,ει,1,Ειδήσεις,5,Ειδικό Σχολείο,4,εκαβ,5,Εκδηλώσεις,1114,Εκδήλωση,11,Εκδρομή,80,Έκθεση,88,Έκθεση Φωτογραφίας,10,Εκκλησία,447,Εκλογες,9,Εκλογές,724,Εκπαίδευση,656,εκπομπή,3,εκπτώσεις,9,έκτακτα μέτρα,12,Εκτελεστική επιτροπή,5,ελαιοπαραγωγοί,68,ελαιοτριβεία,1,ΕΛΓΑ,41,Ελεύθεροι επαγγελματίες,4,Ελιά,6,Ελλάδα,1752,Ελληνική Επανάσταση,1,Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία,5,Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αρκαδίας,1,Ελληνικός Στρατός,9,Ελλήνων Συνέλευσις,1,ΕΛΜΕ,27,ΕΛΣΤΑΤ,4,ΕΛΤΑ,8,Έλωνα,12,Εμβολιασμοί,30,Εμπορικό Ναυτικό,1,Εμπορικός σύλλογος,193,εμπόριο,6,Εμποροπανήγυρη,4,ΕΜΥ,18,Εναλλακτική Αριστερή Κίνηση Καθηγητών Αρκαδίας,2,Ενδιαφέρουν,258,Ενέργεια,10,ενεργειακή κρίση,1,Ενημέρωση,4,Ενίσχυση Επιχειρήσεων,5,ενοικίαση ακινήτων,18,ενοίκιο,1,Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αρκαδίας,3,Ένωση Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Αρκαδίας,1,Ένωση Ξενοδόχων,51,Ένωση Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου,1,Ένωση Τουριστικών καταλυμάτων Νότιας Κυνουρίας,6,εξοικονομώ,7,Εξωτερική Πολιτική,3,ΕΟΔΥ,212,ΕΟΜΜΕΧ,1,ΕΟΠΥΥ,4,Εορτή,17,ΕΠΑ.Σ.Τρίπολης,1,ΕΠΑΛ,92,επαρχιακός Τύπος,2,επέτειοι,14,Επίδομα,1,επίδομα θέρμανσης,3,επιδόματα,28,Επιδοτήσεις,47,Επικαιρότητ,1,Επικαιρότητα,13458,Επικαιρότητα Νότια Κυνουρία Λεωνίδιο,1,επικουρικό προσωπικό,2,Επιμελητήρια Πελοποννήσου,9,Επιμελητήριο Αρκαδίας,411,έπιπλα,1,Επιστολές,30,Επιτάφιος,7,Επιτροπή Αγώνα Πάρνωνα,2,Επιτροπή Διαβούλευσης,4,Επιτροπή Παιδείας,8,Επιχειρηματικότητα,89,Επιχειρήσεις,172,Επιχειρήσεις εστίασης,25,ΕΠΟ,3,ΕΠΣ Αρκαδίας,11,ΕΠΣ.Αρκαδίας,109,ΕΠΣΑ,47,Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα,7,Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα Αρκαδίας,343,Έργα,310,εργαζόμενοι,2,ΕΡΓΑΝΗ,1,Εργασία,413,Εργαστήριο,8,Εργατικό κέντρο,16,Έρευνα,1,ΕΡΤ,30,Ερυθρός Σταυρός,4,Ερωτηματολόγιο,1,εσαμεα,1,ΕΣΕΤ,1,ΕΣΗΕΑ,1,ΕΣΠΑ,55,εστίαση,11,Εύη Τατούλη,66,Ευθυμογράφημα,18,Ευρωεκλογές,5,Ευρωπαική Ένωση,3,Ευχές,58,ΕΦΕΤ,11,ΕΦΚΑ,12,Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας,2,Εφορία,2,Ζάβιτσα,1,Ζαρίτσι,2,Ζαχαριάς,14,ζημιές,5,ζώα,1,ζωγραφική,11,Ζωντανή μετάδοση,1,Ζώταλης,1,Η Πελοπόννησος Μπροστά,126,ηλεκτρονικό έγκλημα,1,Ηλιοπούλου,4,ημερίδα,32,Ηρακλής,1,Θέατρο,90,θέατρο σκιών,15,Θεοδωράκη,1,θεοδωράκης,2,θεολόγοι,2,Θεοφάνεια,39,Θεοφάνια,1,θερινό σχολείο,6,θέρμανση,1,θηροφύλακες,5,Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Σίντζας,3,Ι.Μ. Αρτοκωστάς,1,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Καρυάς,4,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Σίντζας,26,Ι.Μ.Ελώνης,89,Ι.Μ.Ταξιάρχη Μιχαήλ Μουράς,1,Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας,7,ιατροί,2,ιατρός,2,Ιδιαίτερα μαθήματα,5,ΙΕΚ,12,Ιερά Μονή Σίντζας,2,ΙΚΑ,39,ΙΚΑ.,1,ΙΝ.Ε.,1,ΙΝΕ ΓΣΕΕ,2,ΙΝΣΕΤΕ,1,ιπποειδή,1,Ισοπολιτεία,7,Ιστορικά,47,Ιταλία,1,Κ.Ε.Δ.Ε,9,Κ.Ε.Ε.,2,Κ.Ε.Π.,14,Κ.Ε.Φ.,1,καζίνο,1,Καθαρά Δευτέρα,4,καιρός,241,κακοκαιρία,42,Καλαθά,1,κάλαντα,4,Κάλεσμα,1,Καλλικράτης,9,Καλό Λίβάδι,1,κάπνισμα,4,Καρβελάς,4,Καρδαράς,1,Καρναβάλι,10,Καρυές,1,καρχαρίας,1,Καστανιές,2,Καστάνιτσα,1,κάστανο,7,καστανοπααγωγοί,1,καστανοπαραγωγοί,3,καταγγελίες,5,Καταδυτικό πάρκο,29,καταναλωτές,7,καταστήματα,10,κατηγορία,1,κατοικίδια,2,Κατσίρης,2,Καύσιμα,6,καύσωνας,1,ΚΔΑΜ,1,ΚΔΑΠ,3,ΚΕΚ,3,Κέντρα Κοινότητας,6,Κέντρο Κοινότητας,10,Κέντρο Πληροφόρησης,8,Κέντρο Πρόληψης,3,Κέντρο Πρόληψης Αρκαδίας,7,Κέντρο Υγείας,118,Κεντροαριστερά,4,ΚΕΠ,3,Κεραυνός,1,Κηδεία,147,ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.,1,Κιβωτός του Κόσμου,4,ΚΙΝΑΛ,3,Κίνημα Αλλαγής,33,κινηματογράφος,81,Κίνηση,1,ΚΚΕ,82,Κλειστό Γυμναστήριο,5,κληροδοτήματα,18,κλήρωση,2,ΚΝΕ,1,Κοινωνία,90,Κοινωνικά,445,Κοινωνικά Εκκλησία,1,Κοινωνικά Λεωνίδιο,2,Κοινωνικά Νότια Κυνουρία,1,Κοινωφελής Επιχείρηση,27,Κόκκορης,1,κολύμβηση,6,Κοντοζαμάνης,27,κοπή πίτας,30,Κορακοβούνι,3,Κορινθία,10,Κόρινθος,2,Κορολόγος,1,Κορομηλιά,1,κορονοϊός,415,Κορωνοϊός,392,Κοσμάς,289,Κόσμος,99,Κοτρώτσος,1,Κοτσώλης,1,Κουκλοθέατρο,15,Κουνουπιά,32,Κουτρούκης,5,ΚΠΝΝΑ,1,κρεοπωλεία,1,Κρυονέρι,4,ΚΤΕΛ,69,Κτηματική Υπηρεσία,4,Κτηματολόγιο,21,κτηνοτρόφοι,47,ΚΤΥΠ,1,κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,38,κυκλοφοριακό,33,Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου,7,Κυνηγετικός Σύλλογος,40,Κυνηγοί,35,Κυνουρία,42,Κυπαρίσσι,1,Κύπελλο Αρκαδίας,21,Κύπρος,3,Κωνσταντινόπουλος,135,Κώστας Βλάσης,36,Λαϊκή αγορά,117,Λαϊκή Ενότητα,11,Λαική συσπείρωση,48,Λαϊκή συσπείρωση,26,Λάκκος,11,Λάκος,7,Λακωνία,23,Λαλουδάκης,38,Λαμπρόπουλος,44,Λαογραφία,77,ΛΑΟΣ,1,λαχειοφόρος,6,Λειβαδά,1,Λειβάδι,20,Λεκκός,1,λευκή νύχτα,1,Λεωνίδιο,3997,Λεωνίδιο Αλλάζουμε,8,Λεωνίδιο Επικαιρότητα,1,Λεωνίδιο Επικαιρότητα Ανακοινώσεις,1,Λεωνίδιο Κοινωνικά,1,Λεωνίδιο Κοινωνικά Επικαιρότητα,1,Λεωνίδιο Νότια Κυνουρία,3,Λεωφορία,2,Λιβάδι,13,Λιμάνι,30,Λιμεναρχείο,63,Λιμενικό Σώμα,44,Λιμενικό Ταμείο,9,λογιστές,24,Λούλουγγας,1,Λύκειο,84,Λυκουρέντζος,76,Λυμπεροπούλου,2,Λυσίκατος,137,μαγειρική,4,Μαθητές,2,Μαίναλο,4,Μανδρώνης,3,Μάνος,1,Μάνου Ελένη,1,Μανώλης,3,Μανώλης Δολιανίτης,37,Μανώλης Μάκαρης,6,Μαρί,35,Μαρνέρης,118,Μαρτάνο,5,Μέλανα,13,Μέλι,1,Μελισσοκόμοι,15,Μελιτζάzz,191,Μέρα25,6,Μεσσηνία,19,Μετανάστες,2,μεταφορά μαθητών,2,μέτρα προστασίας,21,Μετρό,1,Μητέρα,6,Μητρόπολη,16,Μητσοτάκης,18,Μηχανές,1,Μηχανικοί,8,Μιχελάκης,2,ΜΜΕ,7,Μνημείο,1,μνημόσυνο,51,Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔ ΠΠ) Νότιας Πελοποννήσου,6,Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου,1,Μοναστήρι,6,μονοπάτια,4,ΜΟΡΕΑΣ,5,ΜΟΡΙΑΣ ΑΕ Α.Ο.Τ.Α,2,Μορφωτικός Σύλλογος,112,Μοτοπαρέα,67,Μοτοπαρέα Λεωνιδίου,8,Μοτοσικλέτα,49,Μούρα,3,μουσεία,44,μουσική,17,μουστός,3,Μπακούρης,1,Μπαμπαδήμας,57,Μπάσκετ,556,Μπάσκετ Α. Σ. Λεωνιδίου,9,Μπερέτσος,1,Μπερτζελέτος,6,Μπιρσίμ,8,Μπουντρούκας,5,Μυθική Πελοπόννησος,3,ν,1,Ναρκωτικά,2,Νατάσα Πετρούλια,4,ναυάγιο,1,Ναύπλιο,2,Ναυτικοί,4,ΝΔ,240,Νέα Γρίπη,6,Νέα Δημοκρατία,60,Νέα Πελοπόννησος,224,Νέα Πορεία για τη Νότια Κυνουρία,24,Νέοι Δρόμοι,2,Νεολαία ΠΑΣΟΚ,3,νερό,7,νηπιαγωγείο,77,νίκ,1,Νίκας,113,Νικολάκου,10,ΝΟΔΕ,4,Νομαρχία Αρκαδίας,6,νομοσχέδιο,1,Νότια Κυνουρία,23,Νότια Κυνουρία,6005,Νότια Κυνουρία Τουρισμός,1,ΝΠΙΔ,1,ντοκιμαντέρ,8,νυχτερινό ρεύμα,1,ξενοδοχεία,1,Ξενοδόχοι,32,Ξύλα,1,Ο άλλος δρόμος,21,Ο τόπος μας,5,Ο.Ε.ΕΣ.Π.,1,Ο.Τ.Ε.,6,ΟΑΕΔ,77,ΟΑΕΕ,21,ΟΓΑ,25,Οδηγίες,19,Οδηγοί,1,οδικό δίκτυο,2,Οδοιπορικό Ιστορίας,3,οδοντιατρικός Αρκαδίας,2,οεβα,1,ΟΕΒΕΑ,2,Οικ,1,Οικοδόμοι,4,Οικολόγοι,6,Οικονομία,967,Οικονομική επιτροπή,164,Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος,3,Οινοπαραγωγοί,5,ΟΚΕ,1,Ολυμπιακοί Αγώνες,2,Ολυμπιακός,1,Ολυμπιακός Λεωνιδίου,264,ομιλία,26,Ομογένεια,51,Ομοσπονδία TKD ITF,8,ΟΝΝΕΔ,9,ΟΠΑΠ,5,ΟΠΕΚΑ,6,ΟΠΕΚΕΠΕ,4,όπερα,1,Όραμα-Γνώση - Πρόοδος,5,Όραμα-Γνώση-Πρόοδος,56,Ορειβασία,196,Ορθοπαιδικός,1,ορκωμοσία,2,ΟΣΔΕ,4,οσε,5,Όσκαρ,1,ΟΤΑ,14,Ουκρανία,4,Ουράνης,4,Π.Ο.Ε.,1,Π.Ο.Φ.Ε.Ε.,1,παγκόσμια ημέρα,3,Παγώνης,2,ΠΑΖΛ,6,Παιδί,76,παιδί Τυρός,1,Παιδίατρος,11,Παιδικά χωριά SOS,2,Παιδική Χαρά,13,Παιδική Χορωδία,16,Παιδικό Πρωτάθλημα Αρκαδίας,2,Παιδικό Πρωτάθλημα Αρρκαδίας,1,παιδικός σταθμός,45,Παιδότοπος,1,παλαίμαχοι,2,Παλαιοχώρι,67,ΠΑΜΕ,6,Παμπελοποννησιακό Οδοντιατρικό Συνέδριο,4,Παναγιωτόπουλος,1,Παναρκαδική ομοσπονδία,35,Παναρκαδική ομοσπονδία Αμερικης,3,Παναρκαδικό Νοσοκομείο,62,Παναρκαδικό Συνδικάτο Εργατών Οικοδόμων,1,Παναρκαδικός,3,Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας,4,Πανελλήνιες,42,Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,30,πανηγύρια,66,Πανθυρεατικός,3,Πανσέληνος,1,Παπαδημητρόπουλος,1,Παπαηλιού,35,Παπαθανασόπουλος,158,Παπαμιχαήλ,3,Παπανδρέου,4,παραδοσιακοί χοροί,8,Παραλία Τυρού,4,Παραλίες,17,Παράλιο Άστρος,1,παράξενα,1,Παραπολιτικά,2,ΠαραΤυρό,36,παρέλαση,7,Παρθενώνας,1,Πάρνωνας,42,Πάρνωνας Α.Ε.,1,Παρουσίαση,14,ΠΑΣΟΚ,91,ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,54,Πάσχα,260,Πατσαρίνος,1,Πάχος,2,ΠΕ Αρκαδίας,82,ΠΕΔ,5,Πεζοπορία,65,Πεζοπόροι Τυρού,199,Πειραιώς,1,Πελετά,222,Πελοπόνησος Αφετηρία Ζωής,19,Πελοποννησιακή Ένωση,3,Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας,11,Πελοποννησιακή Συμμαχία,3,Πελοπόννησος,216,πελοπόννησος - Αφετηρία Ζωής,1,Πελοπόννησος ΑΕ,1,Πελοπόννησος Οικολογική,2,Πελοπόννησος Πρώτα,6,Πελοπόννησος Expo,10,πεπ,1,Πέρα Μέλανα,91,Περιβάλλον,274,περιβάλον,1,Περιοδικό,1,Περιπατητικός τουρισμός,7,περιφερεια,1,Περιφέρεια Πελοποννήσου,1752,Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου,11,Περιφερειακή Επιτροπή,1,Περιφερειακό Συμβούλιο,67,ΠεΣυ,1,Πετρέλαιο,3,Πέτρος Τατούλης,212,Πηγάδι,51,πιστοποιητικά,3,πίτα,6,Πλάκα,215,Πλατανάκι,27,Πλάτατος,1,πλημμύρες,2,πνευματική ιδιοκτησία,2,Πνιγμός,5,πο,1,Ποδήλατο,39,Ποδόσφαιρο,2151,ΠΟΕ-ΟΤΑ,1,Ποίηση,5,Πολεμική Αεροπορία,5,Πολεμικό Ναυτικό,3,πόλεμος,3,Πολιτικά,1330,Πολιτική προστασία,57,Πολιτισμός,1043,Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Απανταχού Πουλιθριωτών,2,Πολιτιστικός Σύλλογος,17,Πολιτιστικός Σύλλογος Τυρού,6,Πολίχνη-Δράση,1,Πολτική,2,πολύτεκνοι,3,Πολυτεχνείο,2,Ποτάμι,6,Πούλιθρα,263,Πραγματευτή,82,Πρασιές,1,Πραστός,42,Πρέγασος,1,Πρόεδρος της Δημοκρατίας,2,προειδοποιήσεις,3,προκηρύξεις,87,Προσκλήσεις,2,Πρόσκληση,10,πρόσκοποι,1,Προσφορά εργασίας,7,Πρόσφυγες,2,Πρόσωπα,34,Πρώτα η Πελοπόννησος,33,πρώτες βοήθειες,4,πρωτοβάθμια εκπαίδευση,2,Πρωτομαγιά,10,πρωτοχρονιά,10,πτηνά,1,Πυρασφάλεια,3,πύργος Τσικαλιώτη,25,Πυργούδι,3,Πυρόπληκτοι,5,πυροπροστασία,5,Πυροσβεστική,148,πυσδε,1,πωλήσεις ακινήτων,40,πωλήσεις επιχειρήσεων,2,πωλήσεις οχημάτων,6,ραδιόφωνο,6,Ρέππας,8,ρετρό,5,ρεύμα,11,Ρολόι,1,Ρουσιάς,4,ρύθμιση οφειλών,2,Σ.Ο.Κ,1,Σαλάκος,10,Σαμαράς,1,Σαμπατική,38,ΣΑΟΟ,6,Σαπουνακαίικα,21,Σαπουνακέικα,3,Σαπουνακέϊκα,35,Σαραντάρης,28,ΣΔΑΜ,1,σεισμός,34,σεμινάριο,32,ΣΕΤΕ,3,Σιδηρόδρομος,4,Σινεμά,177,σίταινα,6,Σιώρας,23,σκάκι,2,Σκαντζός,24,Σκύλος,1,Σπηλαιολόγοι,24,Στάικος Χρήστος,3,Στατιστική Υπηρεσία,9,ΣτΕ,3,Στεγνοκαθαριστήριο,1,Στέφανος Κασσελάκης,1,Στίβος,49,στρατολογία,4,συγκοινωνία,15,Σύλλογος "Αγ.Απόστολοι",28,Σύλλογος "Άγιος Γεώργιος",3,Σύλλογος "Αθηνά",10,Σύλλογος "Απόλλων",16,Σύλλογος "Επαρχία Κυνουρίας",4,Σύλλογος "Ζεστή Φωλιά",9,Σύλλογος "Η Πολίχνη",3,Σύλλογος "Λεωνίδιον",20,Σύλλογος Αμυγδαλιάς,3,Σύλλογος Αναρριχητών,1,Σύλλογος Απανταχού Αμυγδαλιωτών,12,Σύλλογος Απανταχού Βασκινιωτών,7,Σύλλογος Απανταχού Πηγαδιωτών,4,Σύλλογος Απανταχού Τσιταλιωτών,11,σύλλογος Βασκινιωτών,4,Σύλλογος γονέων,156,Σύλλογος Δαφνώνας,10,Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Αρκαδίας,2,Σύλλογος Καφεστιατόρων Αρκαδίας,4,Σύλλογος Κτηνοτρόφων,3,Σύλλογος Μαριωτών,13,Σύλλογος Παλαιοχωριτών,6,Σύλλογος Πεζοπόρων Τυρού,49,Σύλλογος Πελετιωτών,1,Σύλλογος Πηγαδιωτών,1,Σύλλογος Πολυτέκνων Αρκαδίας,1,Σύλλογος Πραστού και Τσακωνιάς,1,Σύλλογος Πωλητών Λαϊκών Αγορών Λεωνιδίου - Άστρους,1,Σύλλογος Φροντιστών Αρκαδίας-Λακωνίας,9,Σύλλογος"Πολίχνη",9,Συμπολιτεία,70,Συναυλία,151,Σύνδεσμος Κοσμιτών,1,Συνέδριο,52,συνέντευξη,45,συνήγορος του πολίτη,1,συνταγές,37,συνταγογράφηση,1,Συνταξιούχοι,30,ΣΥΡΙΖΑ,45,ΣΥΡΙΖΑ.,147,σχολεία,60,Σχολή Οδηγών,2,σχόλια,1,Σωματείο Γυναικών,2,Σωματείο εργαζόμενων στην ενέργεια Νομών Πελοποννήσου,5,Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες Αρκαδίας,4,τ,1,Τ.,1,Τ.Α.Π.,1,Τ.Ε.Ε.,11,Τ.Ο.Π.,4,Ταβέρνα,1,ΤΑΞΙ,2,ταξίδια,3,ΤΑΠΤΟΚ,3,Τατούλης,268,ΤΕΒΑ,22,ΤΕΕ,8,τέλη,8,τέλη κυκλοφορίας,5,Τέμπη,1,τένις,2,τέννις,5,Τέχνη,11,Τεχνικό Πρόγραμμα,11,Τεχνολογία,59,Τηγάνι,3,τηλεόραση,113,τηλεφωνία,1,Τίμος Κατσίπος,1,τοξοβολία,5,Τοπικά,18,Τοπικό Αρχείο,4,Τορόντο,1,Τορυισμός,1,Τουρισμός,543,Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου,5,Τράπεζα Πειραιώς,6,τράπεζες,23,Τρίαθλο,30,Τριανταφύλλου,3,Τρίπολη,11,Τρίτεκνοι,7,Τροχαία,5,Τροχαίο,52,Τροχάνη,1,Τροχόσπιτα,1,Τσάκωνες Περιπατητές,35,Τσακωνιά,151,Τσακώνικη διάλεκτος,72,τσακώνικη μελιτζάνα,6,Τσακώνικη υφαντική,19,τσακώνικο συνέδριο,6,Τσακώνικος Δρόμος,10,Τσακώνικος Συνεταιρισμός,1,Τσακώνικος Συνεταιρισμός Γυναικών,2,Τσακώνικος Χορός,18,Τσακωνοπαρέα,24,Τσέρφο,1,Τσιγκούνης,13,Τσικνοπέμπτη,8,Τσιλιβής,2,Τσίπρας,1,Τσιτάλια,67,ΤΣΜΕΔΕ,1,Τύπος,1,Τυρός,1173,Τύρος,1,Τυρός Τρίαθλον,5,Υγεία,856,ύδρευση,4,ΥΠΕΞ,2,ΥΠΕΣ,1,Υπηρεσίες,11,υποδομών,1,Υποθηκοφυλακείο,2,Υποτροφίες,12,Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,4,Υπουργείο Εργασίας,3,Υπουργείο Εσωτερικών,6,Υπουργείο Ναυτιλίας,3,Υπουργείο Παιδείας,22,Υπουργείο Πολιτισμού,3,Φ.Ο.Σ.Λ.,1,Φάμπρικα,1,Φάμπρικα Πολιτισμού,169,Φαράγγι,1,Φαρμακεία,4,Φαρμακοποιοί,5,ΦΕΚ,1,Φεστιβάλ,80,Φεστιβάλ αναρρίχησης,21,Φεστιβάλ Γαστρονομίας,1,Φεστιβάλ Μελιτζάνας,58,Φεστιβάλ Μπύρας Πελοποννήσου,1,Φιλαρμονική,38,Φιλόδημοι Πολίτες,41,Φιλοζωικός Σύλλογος,2,φιλόζωοι,21,Φίλοι Εθνικής Ελλάδος,1,Φλόγα,1,ΦΟΔΣΑ,5,φοιτητές,2,Φορέας Διαχείρησης Πάρνωνα,10,Φορέας Διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου,152,Φορείς,8,φορολογία,60,Φορολογικά,107,Φόρος ακινήτων,1,φυσικό αέριο,6,Φωκιανό,35,Φωτιά,7,Φωτογραφία,12,Φωτογραφίες,67,ΧΑΔΑ,6,χάκερς,1,Χαμόγελο του παιδιού,15,Χαράλαμπος Λυσίκατος,50,Χάρτες,3,Χείλαρης,16,χιόνια,28,Χιονοδρομικό Κέντρο Μαινάλου,1,χιούμορ,1,Χορευτικό συγκρότημα,7,Χορευτικός Όμιλος,7,χοροεσπερίδα,48,Χορός,52,Χορωδία,44,Χορωδία Ενηλίκων,22,Χουζούρης,4,Χούνη,3,Χριστούγεννα,299,Χρονογράφημα,14,Χρυσή Αυγή,23,Ψαράς,1,ψάρεμα,2,Ψαρολόγος,9,Ψηφιακή Διακυβέρνηση,23,ψήφισμα,7,Ψυκτικοί,1,Ψυχολογία,10,Ωδείο,16,ώρα,18,Advertorial,56,agenda,2,Beach Soccer,4,Beach Tennis,20,Beach Volley,50,Black Friday,3,Climbinleonidio,2,Erasmus,4,EUROPE DIRECT Πελοπόννησος,1,Events,1,expo,5,Facebook,17,fake news,1,Google,6,gov,7,I Love GR,11,Kορωνοϊός,1,Leader,42,leonidion.gr,1,Lockdown,39,natura,3,open mall,2,Open Real Estate,11,Peloponnese Wine festival,2,Photo Gallery,1,Pizza,1,POS,2,Rally,1,Taekwon Do,78,Taxisnet,10,TKD WTF,15,Toolbar,1,top,13,TsakoniART,1,Tyros Action Camp,3,TYROS OPEN SEA SWIM EVENT,3,TYROS SEA Festival,13,Tyros Triathlon,15,TyrosRun,21,Unesco,1,Video,1325,Viral,1,WWF,2,Yoga,2,
ltr
item
Leonidion.gr: Η τελευταία επιδρομή των Γερμανών και η εκτέλεση των 11 στο Λεωνίδιο (6 Ιουλίου 1944)
Η τελευταία επιδρομή των Γερμανών και η εκτέλεση των 11 στο Λεωνίδιο (6 Ιουλίου 1944)
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMA47ao3equKpW7uxVhpwPSkM1sinAjwRtoFLbuVfx5JzrkcWzRqVO3QtQ9429CkauZDa0WeM8PIDapBbw9rp0uA0DHzKVAP8YYXu0Gj6g9zNfczk86b02wFm6Hk5qMLUZWyD1lIqyiQ/s320/%25CF%2587%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B7+%25CE%25B2%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25AE.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMA47ao3equKpW7uxVhpwPSkM1sinAjwRtoFLbuVfx5JzrkcWzRqVO3QtQ9429CkauZDa0WeM8PIDapBbw9rp0uA0DHzKVAP8YYXu0Gj6g9zNfczk86b02wFm6Hk5qMLUZWyD1lIqyiQ/s72-c/%25CF%2587%25CE%25B1%25CF%2581%25CE%25B9%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B9%25CE%25BA%25CE%25B7+%25CE%25B2%25CE%25BF%25CE%25BB%25CE%25AE.jpg
Leonidion.gr
https://www.leonidion.gr/2011/07/11-6-1944.html
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/2011/07/11-6-1944.html
true
1463647731720589503
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκαν δημοσιεύματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσοτερα Cancel reply Διαγραφή Από τον Αρχική σελίδα Σελίδες Δημοσιεύματα Δείτε τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH Όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκε δημοσίευμα που να ταιριάζει στην αναζήτηση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαίου Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν χτες $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερες από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content