$type=three$count=3$show=home$height=220$snippet=hide$rdm=hide$a=hide$d=hide$la=hide$au=hide$com=0

Τα βράχια του Λεωνιδίου - Οδηγός Αναρρίχησης

Του Άρη Θεοδωρόπουλου . Το Λεωνίδιο είναι μια μικρή παραδοσιακή, παραλιακή πόλη στην ανατολική Πελοπόννησο. Απέχει 210 χλμ από την Αθή...

Του Άρη Θεοδωρόπουλου.

Το Λεωνίδιο είναι μια μικρή παραδοσιακή, παραλιακή πόλη στην ανατολική Πελοπόννησο. Απέχει 210 χλμ από την Αθήνα και 80 χλμ από το Άργος. Για όσους δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο το ΚΤΕΛ Αρκαδίας εκτελεί καθημερινά δρομολόγια (4 ώρες από Αθήνα).

Πάνω απ' τα στενά δρομάκια και τα λευκά σπίτια του Λεωνιδίου υψώνεται εντυπωσιακά η ημικυκλική κόκκινη ορθοπλαγιά. Ο βράχος είναι καλής ποιότητας ασβεστόλιθος, ιδιαίτερα ευχάριστος στην αναρρίχηση. Οι νέες όμως διαδρομές απαιτούν κάποιο καθάρισμα από πέτρες και το κράνος θεωρείται απαραίτητο. Στη θέα τους, τα 250 μέτρα κατακόρυφα και βάλε, αποτελούν ονειρώδη πρόκληση για τον αναρριχητή.

Ο προσανατολισμός της ορθοπλαγιάς, εντελώς νότιος, αποτρέπει τη διάθεση για σκαρφάλωμα τις πολύ ζεστές μέρες. Εκτός όμως από τις κύριες μεγάλες ορθοπλαγιές του "Κόκκινου βράχου" "Β" και "Γ" υπάρχουν κι άλλες μικρότερες (Α,Δ,Ε) πιο προσιτές λύσεις για τις ζέστες του καλοκαιριού. Και μην ξεχνάμε, η ατέλειωτη παραλία της Πλάκας του Λεωνιδίου και τα διάφανα νερά της θάλασσας προσφέρονται για πιο "δροσερές" επιδόσεις.

                                       Ιστορικό Αναρριχήσεων

Πριν το 1985
Σχεδόν τίποτα. Μόνο λίγες σκόρπιες κουβέντες για την ύπαρξη μιας "ζόρικης" ορθο- πλαγιάς από μέλη του ΣΕΟ. Από ίχνη που Βρέθηκαν πάνω στο "Πιλιέ της φωτιάς" συμπεραίνουμε πως Γάλλοι αναρριχητές σκαρφάλωσαν τα πρώτα 120 m της διαδρομής και υποχώρησαν (πριν το VII). Από μαρτυρίες των κατοίκων, η απόπειρα τοποθετείται γύρω στο ΄80. Στα τέλη του ΄85 ο Δ. Σωτηράκης (φαντάρος στην Τρίπολη) επισκέπτεται την περιοχή, εντυπωσιάζεται και ενημερώνει λεπτομερώς τον αναρριχητικό κόσμο.

1986 Σεπτέμβρης 
Οι Δ. Σωτηράκης και Α. Θεοδωρόπουλος καταφτάνουν εξοπλισμένοι στο Λεωνίδιο. Ασφυκτική όμως ζέστη τους εμποδίζει να αναρριχηθούν στο ποθούμενο "Πυλώνα της Φωτιάς". Περιορίζονται να φωτογραφίσουν τις ορθοπλαγιές. Λίγες μέρες αργότερα στην Πανευρωπαϊκή των Μετεώρων μιλούν ενθουσιασμένοι για το "Πιλιέ" τους...

Οκτώβρης
Ο Λουκάς Γιανακούλης και η Μυρσίνη Μαλακού ανοίγουν τη "Θεσσαλονίκη1" και σκαρφαλώνουν για 80 μ. στο "πιλιέ της φωτιάς".

1987 Απρίλης 
Οι Δ. Σωτηράκης και Α. Θεοδωρόπουλος σκαρφαλώνουν για πρώτη φορά ολόκληρο το "πιλιέ της φωτιάς". 
Λίγα λόγια για την όμορφη περιπέτειά τους: 
"Η διαδρομή ακολουθεί τον κεντρικό πυλώνα της ορθοπλαγιάς και αποτελεί μια μοναδική ακολουθία αναρριχητικών κινήσεων και εναλλαγών του βράχου. Έντονα κάθετη και ατμοσφαιρική καταχωρήθηκε κιόλας στις "κλασικές", στις διαδρομές ιδιάζουσας αισθητικής αξίας. Σκαρφαλώθηκε δε με εντελώς ελεύθερη αναρρίχηση που φτάνει τον έβδομο βαθμό δυσκολίας".

Κατά το άνοιγμα του Πιλιέ ήταν πρωτοφανείς οι εκδηλώσεις συμπαράστασης από τους φιλόξενους κατοίκους του Λεωνιδίου. Για δυο μέρες παράτησαν τις δουλειές τους (στην κυριολεξία) και με αγωνία παρακολουθούσαν την προσπάθεια των δύο αναρριχητών, οι οποίοι και δεν τους απογοήτευσαν βγαίνοντας στην κορφή το απόγευμα της 8/4/87. Εκεί με αγκαλιές και επιφωνήματα χαράς τους υποδέχτηκε μια ομάδα κατοίκων. Το ίδιο βράδυ ο Δήμος κάλεσε σε δείπνο τους δύο αναρριχητές ενώ και οι γριούλες ακόμα, σταυροκοπιούνταν κι έδιναν συγχαρητήρια.
Γιατί όμως τόση έκπληξη, γιατί τόση σημασία σε μια αναρρίχηση;

Ο "Κόκκινος Βράχος" δεσπόζει του Λεωνιδίου και για αιώνες τώρα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της περιοχής. Τα ριζά του βράχου θεωρούνται φυσικό σύνορο της πόλης και της πραγματικότητας. Η σύνδεση δε του βράχου με θρησκευτικούς θρύλους υποβάλλει ιδιαίτερη φόρτιση σε καθετί σχετικό μ' αυτόν.
Πώς λοιπόν να μην εκπλαγούν οι κάτοικοι όταν στο τεράστιο βράχο τους, στον κάθετο λες και κόπηκε με μαχαίρι, παρακολουθούσαν ξαφνικά μια τόσο θεαματική και "εξωπραγματική" αναρρίχηση;

Την επόμενη οι δύο αναρριχητές κάνουν απόπειρα να σκαρφαλώσουν τη χαρακτηριστική "στέγη" στα δεξιά του πιλιέ.

Λίγες μέρες αργότερα οι Λ. Γιανακούλης και Μ. Μαλακού ανοίγουν τη διαδρομή "Περί Ηρώων και Τάφων". Δύο διανυκτερεύσεις πάνω στην ορθοπλαγιά και μάλιστα Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο αποτέλεσαν το "τελειωτικό κτύπημα" για τους κατοίκους σχετικά με την αναρρίχηση.

Μάης
Πρωτομαγιά και ο αξέχαστος Χριστόφορος Αγνόγλου με το Γιάννη Αληγιάννη κάνουν τη δεύτερη ανάβαση του "πιλιέ της φωτιάς" με παραλλαγή αριστερά στην αρχή της. Την επόμενη αποπειρούνται νέα διαδρομή δεξιότερα.

Ιούνιος
Οι Α. Θεοδωρόπουλος - Δ. Σωτηράκης και Γ. Καβαλιεράτος λόγω έλλειψης χρόνου δεν ολοκληρώνουν την "Έξαψη". Το βράδυ σε κεντρική καφετέρια διεξάγουν προβολή διαφανειών από την πρώτη τους αναρρίχηση στην περιοχή. Πλήθος κατοίκων παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον. Την επόμενη οι τρεις ορειβάτες ανταποκρινόμενοι στην επιθυμία των κατοίκων (αντί να τελειώσουν τη διαδρομή τους) αναρριχώνται μέχρι τη "σπηλιά με το θησαυρό". Είναι η χαρακτηριστική μεγάλη σπηλιά πάνω απ' το δρόμο προς την Αθήνα 1 χλμ πριν την πόλη. Διακρίνονται καθαρά από το δρόμο υπολείμματα πέτρινου τοίχου. Η σπηλιά μάλλον ήταν σκήτη κάποιου μοναχού. Για ν' ανέβει κανείς χρειάζεται 1 1/2 σκοινιά τετάρτου βαθμού. Προς διάψευση των προσδοκιών των γραφικών τύπων που περίμεναν στο δρόμο, ο θησαυρός αποδείχτηκε «άνθρακες». Εκτός από το τμήμα του τοίχου που διακρίνεται και ορισμένα πεσμένα χώματα δεν βρέθηκε τίποτα άλλο. Πάντως μια πιο συστηματική έρευνα κάτω απ' τον πεσμένο τοίχο ίσως είχε ενδιαφέρον.

Σεπτέμβρης
Οι Α. Θεοδωρόπουλος - Δ. Καραγιάννης ανοίγουν την "Κ.Α.Π.Η." και πραγματοποιούν επαφές με το Δήμαρχο κ. Τσιγκούνη για συνεργασία στην αναρριχητική συνάντηση στο τέλος του μήνα. Μέλη του Ε.Ο.Σ. Ξυλοκάστρου υπό την επίβλεψη του υπογράφοντα οργανώνουν αναρριχητικά το συγκρότημα. Εγκαθίσταται μόνιμο ραπέλ ενώ στις κορφές των ορθοπλαγιών Β και Γ τοποθετείται τετράδιο κορφής όπως στα Μετέωρα.

Από 25-27/9 διεξάγεται από τον Ε.Ο.Σ. Ξυλοκάστρου και την Ε.Ο.Ο.Σ., η αναρριχητική συνάντηση. Παρά τη ζέστη οι 30 αναρριχητές που συμμετέχουν είναι ιδιαίτερα ενεργητικοί. Ανοίγονται 4 νέες διαδρομές και επαναλαμβάνονται όλες εκτός των (2) και (3). Τρεις ακόμα απόπειρες για νέες δεν ολοκληρώνονται. Αξίζει ν' αναφερθεί η συμμετοχή του οδηγού του Chamonix F. Charlet. Το βράδυ σε κεντρική πλατεία πραγματοποιείται, σε συνεργασία με το Δήμο, προβολή διαφανειών. Από πλευράς Ε.Ο.Ο.Σ. παραβρίσκονται οι κ.κ. Χατζίδης και Κωνσταντινόπουλος.

                                    Οδηγίες προς Ναυτιλομένους

Όλες οι διαδρομές (εκτός της 2) είναι καρφωμένες όπου και αν χρειάζεται και με λίγα μόνο καρυδάκια είναι δυνατή η επανάληψη. Η καλύτερη εποχή για να σκαρφαλώσετε είναι άνοιξη (έως και Ιούνιο) και από τέλη Σεπτέμβρη και μετά.
Αν δεν έχετε όρεξη να σκαρφαλώσετε, εκτός από τις βόλτες στα όμορφα στενοσόκακα του Λεωνιδίου, μπορείτε να επισκεφτείτε τη μονή της Έλωνας μέσα στην καρδιά των Βράχων (όχι αυτών που σκαρφαλώνουμε, παντού στην περιοχή υπάρχουν βράχια!) και το ορεινό χωριό Βασκίνα.
Αν σας αρέσει το περπάτημα σας περιμένει ένα πανέμορφο μονοπάτι πλάι στη θάλασσα ώς το Κυπαρίσι.
Τέλος μην ξεχάσετε τα παραλιακά ταβερνάκια με το φρέσκο και σχετικά φτηνό ψάρι.
Όσον αφορά τη διαμονή σας τα μικρά ξενοδοχεία της πόλης είναι πολύ φτηνά. Για τους μανιώδεις κατασκηνωτές υπάρχει το τηλ. 2757-22214 του Δήμου Λεωνιδίου για συνεννόηση και πληροφορίες.

Ακολουθούμε το χωματόδρομο για Βασκίνα.Στα 8 χλμ περίπου ενώ βρισκόμαστε πάνω στο οροπέδιο στρίβουμε δεξιά για 300 μ.περίπου.Μετά 10 λεπτών περπάτημα βρίσκουμε το Ραπέλ των 40 μέτρων. (Δίπλα στο Λούκι). Η πρόσβαση αυτή έχει το πλεονέκτημα πως τελειώνοντας τη διαδρομή μας περιμένει το αυτοκίνητο μας στην κορφή. Αντίθετα η πρόσβαση από το Λεωνίδιο κατευθείαν έχει το μειονέκτημα των αγκαθιών (που δεν συμπαθούν καθόλου τους αναρριχητές) και πως μετά το τέλος της διαδρομής μας κάνουμε το ραπέλ και πάλι περπατάμε μες στα αγκάθια. (Για τις διαδρομές 1,8,9,7 βλέπε σκίτσο).
                                                 Το Μέλλον

1. O δρόμος φτάνει περίπου 1 χλμ από την κορφή Β, και βρίσκεται στο ίδιο σχεδόν επίπεδο. Θα ήταν εύκολη η επέκταση του δρόμου ως την κορφή και η εν συνεχεία κατάλληλη διαμόρφωσή του. Δύο τρία παγκάκια, ένα κιγκλίδωμα στην άκρη και χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα.

2. Η πρόσβαση κατ' ευθείαν από το Λεωνίδιο είναι προβληματική γιατί δεν υπάρχει μονοπάτι. Έτσι αναγκαζόμαστε να περπατάμε 30' μέσα στους θάμνους. Η κατασκευή λοιπόν ενός μονοπατιού από το Λεωνίδιο που εν συνεχεία θα τραβερσάρει στα ριζά των βράχων θεωρείται απαραίτητο. (και για το μονοπάτι και για το χώρο στην κορφή υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης από ΕΟΚ (Μ.Ο.Π.) μέσω του Δήμου Λεωνιδίου).

Όσον αφορά τώρα καθαρά την αναρρίχηση, το Μέλλον γι' αυτά τα βράχια έγκειται στο άνοιγμα πολύ δύσκολων διαδρομών (VII και άνω) με τη μέθοδο "από πάνω". Κάνοντας Ραπέλ καθαρίζουμε και καρφώνουμε τη διαδρομή και εν συνεχεία τη σκαρφαλώνουμε κανονικά από κάτω.


Κείμενο & Φωτογραφίες: Άρης Θεοδωρόπουλος
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Κορφές"
Ευχαριστούμε τους Θόδωρο Καττή και Γιάννη Μεταξωτό που μας το παραχώρησαν από το προσωπικό τους αρχείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ


Όνομα

'Ωρα,1,"Κλεισθένης",1,΄Πούλιθρ,1,΄Υγεία,27,16η Μαρτίου,4,1821,17,25η Μαρτίου,46,28η Οκτωβρίου,27,Α Χώρα νάμου,1,Α.Ε.Μαρίου,61,Α.Ε.Σ. Κυνουρίας,2,Α.Ο.Σ.Λ,4,Α.Σ. TKD Λεωνιδίου,30,Α.Σ."Αρκάς",27,Α.Σ.Λεωνιδίου,843,Α.Τ.Λεωνιδίου,3,ΑΑΔΕ,2,Αβραντίνης,1,Αγ.Βασίλειος,16,Αγαπήνωρ,1,Αγγελίες,117,Αγία Παρασκευή,1,αγιασμός,3,Άγιος Βασίλειος,8,Αγίου Πνεύματος,3,Αγρότες,220,Αγροτικός Συνεταιρισμός,51,Αγώνες δρόμου,92,Αγωνιστική Συνεργασία,2,ΑΔΜΗΕ,2,ΑΕΠΙ,5,Αεροδρόμια,1,Αερόστατα,1,Αθήνα,1,Αθλητικά,3153,αιγιαλός,1,Αιμοδοσία,62,ακτοπλοΐα,1,Αλιεία,9,αλιευτικός σύλλογος,3,αλιευτικός τουρισμός,2,Άλλα αθλήματα,197,ΑΜΕΑ,22,Αμπελουργοί,13,Αμυγδαλιά,26,αναγκαστικά μέτρα,17,Ανακοινώσεις,683,Αναπτυξιακή Πάρνωνα,166,Αναρρίχηση,48,Αναρριχητικός - Ορειβατικός Σύλλογος Λεωνιδίου,9,Ανέλιξη,1,Ανεμογεννήτριες,21,Ανεξάρτητοι Έλληνες,8,Άνεργοι,20,Ανοικτό Πανεπιστήμιο,1,Ανοιχτή συνέλευση,8,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,1,Αντένα,2,Αντιφασίστες,1,Αξίζει να δείτε,105,Άξιον Εστί,3,απάτες,12,απεργία,6,Απογραφή 2011,4,Αποζημιώσεις,8,Απόκριες,128,Απόλλων Τυρού,313,άποροι,11,Απορρίμματα,6,Αποστολόπουλος,1,αποτελέσματα,1,Απόψεις,1,Απρόβλεπτα,1,απώλεια αντικειμένου,1,αρ,1,Αργολίδα,4,Άργος,1,Αργυράκη,1,Άρθρα,24,Αρκαδία,1707,Αρκαδικό Πανόραμα,5,Αρκαδικός,4,Άρση βαρών,2,Αρχαιολογία,29,Αρχείο Τσακωνιάς,172,Αρχιτέκτονες,7,Αρχοντικό Τσούχλου,13,Αρχοντικό Χατζηπαναγιώτη,2,ΑΣΕΠ,1,Αστεία,2,Αστέρας Τρίπολης,3,Αστρος,1,Άστρος,33,Αστυνομία,264,Ασφαλιστικά ταμεία,77,ΑΤΕ,1,ατύχημα,8,Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά,1,Αυτοδιοίκηση,27,αυτοδιοίκηση-εκλογές,108,Αυτοκίνητο,50,Αυτοκινητόδρομος,4,αφιέρωμα,8,Βαλασόπουλος,1,Βασκίνα,35,Βέμμος,9,Βενιζέλος,1,Βιβλίο,49,Βιβλιοθήκη,2,Βίντεο,100,Βιογραφικό,3,Βιτζηλαίου,5,Βιώσιμη Πόλη,2,Βλάβες,12,Βλάσης,73,Βλησιδιά,19,Βοήθεια στο σπίτι,2,Βόλεϊ,17,βόρεια Κυνουρία,1,Βουδούρης,7,βραβείο,2,Βρύση,1,Γ.Ε.Φ.,1,Γ.Σ.Τυρού,92,Γενική Συνέλευση,73,Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές,5,Γεωργοί,4,γηροκομείο,16,Γιαννακόπουλος,1,Γιαννακούρας,41,Γιαννούσης,3,Γιορτή Αμυγδάλου,3,Γιορτή θαλασσινών,5,Γιορτή Κρασιού,23,γιορτή μελιού,10,Γιορτή μελιτζάνας,24,Γιορτή πανσελήνου,2,Γιορτή του Ψαρά,21,Γλυππία,2,γλυπτική,2,Γνώμες,419,Γόντικας,3,γσεε,1,Γυμνάσιο,121,Γυναίκα,9,Γύρος Αμπελώνων,1,Δ.Ε.Τυρού,17,Δ.Ο.Υ.,67,Δακοκτονία,2,Δαλιάνης,10,δανειολήπτες,3,Δασαρχείο,19,Δασικοί Χάρτες,1,Δαφνώνα,2,ΔΕΔΔΗΕ,34,Δέδε,2,Δέδες,4,ΔΕΗ,68,ΔΕΚΟ,1,Δελτία τύπου,1137,δεντροφύτευση,2,ΔΗ.ΣΥ.,8,ΔΗΚΕΝΚ,29,Δημ.Ραδιόφωνο Τρίπολης,4,ΔΗΜΑΡ,3,Δημοπρασία,54,Δήμος Β.Κυνουρίας,11,Δήμος Βόρειας Κυνουρίας,4,Δήμος Γορτυνίας,1,Δήμος Λεωνιδίου,34,Δήμος Ν.Κυνουρίας,71,Δήμος Νότιας Κυνουρίας,1459,Δήμος Τυρού,1,Δημόσιο,3,δημοσιογράφοι,3,Δημοσκόπηση,2,δημοτικά τέλη,1,Δημοτικό Συμβούλιο,275,Δημοτικό Σχολείο,238,δημοψήφισμα,1,Δια Βίου Μάθηση,19,διάγγελμα,3,Διαγωνισμός,46,Διαδίκτυο,68,δίαθλο,1,διακοπή νερού,9,διακοπή ρεύματος,50,Διάλεξη,1,Διαμαρτυρία,8,Διαμονή,14,Διανομή τροφίμων,18,διασκέδαση,117,Διατροφή,12,διάφορα,8,διάφορα είδη,13,ΔΙΕΚ,5,Διεύθυνση Δασών,2,Δικαιοσύνη,77,Δικηγόρος,4,διόδια,1,Δολιανά,1,Δράκος,7,Δράσεις Κυνουρίας,3,Δράση,11,Δρίτσας,7,Δυνατή Πελοπόννησος,1,δυστύχημα,18,δωρεά,30,εγκαίνια,2,εγκύκλιος,1,ΕΕΣΠΟΦ,1,ΕΕΤΑΑ,1,εθελοντισμός,37,έθιμα,7,Εθνική Ελλάδας,14,Εθνική Συσπείρωση,1,Εθνική Τράπεζα,7,ει,1,Ειδήσεις,5,Ειδικό Σχολείο,3,Εκδηλώσεις,1032,Εκδρομή,76,Έκθεση,75,Έκθεση Φωτογραφίας,10,Εκκλησία,382,Εκλογες,3,Εκλογές,485,Εκπαίδευση,556,εκπομπή,3,εκπτώσεις,5,έκτακτα μέτρα,12,Εκτελεστική επιτροπή,2,ελαιοπαραγωγοί,67,ΕΛΓΑ,23,Ελεύθεροι επαγγελματίες,3,Ελιά,2,Ελλάδα,1464,Ελληνικός Στρατός,5,Ελλήνων Συνέλευσις,1,ΕΛΜΕ,3,ΕΛΣΤΑΤ,1,ΕΛΤΑ,7,Εμβολιασμοί,16,Εμπορικό Ναυτικό,1,Εμπορικός σύλλογος,181,εμπόριο,2,ΕΜΥ,16,Ενδιαφέρουν,258,Ενέργεια,2,Ενημέρωση,4,Ενίσχυση Επιχειρήσεων,5,ενοικίαση ακινήτων,16,ενοίκιο,1,Ένωση Ξενοδόχων,47,Εξωτερική Πολιτική,3,ΕΟΔΥ,31,ΕΟΜΜΕΧ,1,ΕΟΠΥΥ,3,Εορτή,17,ΕΠΑ.Σ.Τρίπολης,1,ΕΠΑΛ,86,επαρχιακός Τύπος,2,επέτειοι,14,επίδομα θέρμανσης,2,επιδόματα,23,Επιδοτήσεις,47,Επικαιρότητ,1,Επικαιρότητα,13070,Επικαιρότητα Νότια Κυνουρία Λεωνίδιο,1,Επιμελητήριο Αρκαδίας,161,έπιπλα,1,Επιστολές,26,Επιτροπή Διαβούλευσης,4,Επιτροπή Παιδείας,6,Επιχειρηματικότητα,86,Επιχειρήσεις,43,Επιχειρήσεις εστίασης,11,ΕΠΟ,1,ΕΠΣ.Αρκαδίας,61,ΕΠΣΑ,47,Έργα,276,Εργασία,332,Εργαστήριο,8,Εργατικό κέντρο,5,Έρευνα,1,ΕΡΤ,30,Ερυθρός Σταυρός,1,Ερωτηματολόγιο,1,ΕΣΗΕΑ,1,ΕΣΠΑ,37,Εύη Τατούλη,66,Ευθυμογράφημα,18,Ευρωεκλογές,1,Ευχές,56,ΕΦΕΤ,4,ΕΦΚΑ,1,Ζαρίτσι,2,Ζαχαριάς,14,ζημιές,5,ζωγραφική,11,Ζωντανή μετάδοση,1,Ζώταλης,1,Ηλιοπούλου,4,ημερίδα,31,Θέατρο,80,θέατρο σκιών,5,Θεοδωράκη,1,θεοδωράκης,2,Θεοφάνεια,30,θηροφύλακες,5,Ι. Μ. Αγίου Νικολάου Σίντζας,1,Ι.Μ. Αρτοκωστάς,1,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Καρυάς,4,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Σίντζας,25,Ι.Μ.Ελώνης,87,ιατροί,2,ιατρός,2,Ιδιαίτερα μαθήματα,5,ΙΕΚ,10,ΙΚΑ,37,ΙΚΑ.,1,ΙΝ.Ε.,1,ΙΝΣΕΤΕ,1,Ισοπολιτεία,7,Ιστορικά,43,Κ.Ε.Δ.Ε,9,Κ.Ε.Ε.,2,Κ.Ε.Π.,14,Κ.Ε.Φ.,1,Καθαρά Δευτέρα,1,καιρός,213,κακοκαιρία,2,Καλαθά,1,κάλαντα,1,Κάλεσμα,1,Καλλικράτης,9,Καλό Λίβάδι,1,κάπνισμα,2,Καρβελάς,4,Καρδαράς,1,Καρυές,1,Καστανιές,1,κάστανο,1,καστανοπααγωγοί,1,καταγγελίες,5,Καταδυτικό πάρκο,22,καταναλωτές,7,καταστήματα,8,κατηγορία,1,κατοικίδια,2,Κατσίρης,2,Καύσιμα,3,ΚΔΑΠ,1,ΚΕΚ,2,Κέντρο Πληροφόρησης,7,Κέντρο Πρόληψης,1,Κέντρο Υγείας,88,Κεντροαριστερά,4,ΚΕΠ,2,ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.,1,Κιβωτός του Κόσμου,3,ΚΙΝΑΛ,2,Κίνημα Αλλαγής,18,κινηματογράφος,17,Κίνηση,1,ΚΚΕ,60,Κλειστό Γυμναστήριο,3,κληροδοτήματα,12,κλήρωση,2,ΚΝΕ,1,Κοινωνία,88,Κοινωνικά,299,Κοινωνικά Εκκλησία,1,Κοινωνικά Λεωνίδιο,1,Κοινωνικά Νότια Κυνουρία,1,Κοινωφελής Επιχείρηση,26,Κόκκορης,1,κολύμβηση,5,Κοντοζαμάνης,27,Κορακοβούνι,1,Κορολόγος,1,κορονοϊός,198,Κορωνοϊός,238,Κοσμάς,239,Κόσμος,97,Κοτρώτσος,1,Κοτσώλης,1,Κουκλοθέατρο,14,Κουνουπιά,31,Κουτρούκης,5,ΚΠΝΝΑ,1,Κρυονέρι,3,ΚΤΕΛ,53,Κτηματική Υπηρεσία,4,Κτηματολόγιο,16,κτηνοτρόφοι,39,κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,25,κυκλοφοριακό,33,Κυνηγετικός Σύλλογος,36,Κυνηγοί,29,Κυνουρία,39,Κύπρος,3,Κωνσταντινόπουλος,82,Κώστας Βλάσης,20,Λαϊκή αγορά,86,Λαϊκή Ενότητα,10,Λαική συσπείρωση,40,Λαϊκή συσπείρωση,8,Λάκκος,11,Λάκος,7,Λακωνία,4,Λαλουδάκης,36,Λαμπρόπουλος,10,Λαογραφία,75,ΛΑΟΣ,1,λαχειοφόρος,5,Λειβαδά,1,Λειβάδι,16,Λεκκός,1,Λεωνίδιο,2971,Λεωνίδιο Αλλάζουμε,8,Λεωνίδιο Επικαιρότητα,1,Λεωνίδιο Κοινωνικά,1,Λεωνίδιο Κοινωνικά Επικαιρότητα,1,Λεωνίδιο Νότια Κυνουρία,2,Λεωφορία,1,Λιβάδι,10,Λιμάνι,25,Λιμεναρχείο,57,Λιμενικό Σώμα,38,Λιμενικό Ταμείο,8,λογιστές,4,Λύκειο,80,Λυκουρέντζος,65,Λυμπεροπούλου,2,Λυσίκατος,114,μαγειρική,3,Μαίναλο,3,Μανδρώνης,2,Μάνος,1,Μανώλης,3,Μαρί,25,Μαρνέρης,117,Μελισσοκόμοι,9,Μελιτζάzz,120,Μεσσηνία,1,Μετανάστες,1,μέτρα προστασίας,20,Μετρό,1,Μητέρα,6,Μητρόπολη,2,Μητσοτάκης,5,Μηχανικοί,6,Μιχελάκης,2,ΜΜΕ,3,Μνημείο,1,μνημόσυνο,36,Μοναστήρι,2,ΜΟΡΕΑΣ,1,Μορφωτικός Σύλλογος,101,Μοτοπαρέα,67,Μοτοπαρέα Λεωνιδίου,4,Μοτοσικλέτα,49,Μούρα,1,μουσεία,30,μουσική,15,Μπακούρης,1,Μπαμπαδήμας,57,Μπάσκετ,529,Μπερέτσος,1,Μπερτζελέτος,6,Μπιρσίμ,7,Μπουντρούκας,5,Μυθική Πελοπόννησος,3,ν,1,Ναρκωτικά,1,Νατάσα Πετρούλια,4,Ναύπλιο,1,Ναυτικοί,3,ΝΔ,240,Νέα Γρίπη,5,Νέα Δημοκρατία,10,Νέα Πελοπόννησος,32,Νέοι Δρόμοι,2,Νεολαία ΠΑΣΟΚ,3,νερό,3,νηπιαγωγείο,69,Νίκας,37,Νικολάκου,10,Νομαρχία Αρκαδίας,6,νομοσχέδιο,1,Νότια Κυνουρία,4918,Νότια Κυνουρία Τουρισμός,1,ντοκιμαντέρ,7,Ξενοδόχοι,26,Ο άλλος δρόμος,21,Ο τόπος μας,5,Ο.Ε.ΕΣ.Π.,1,Ο.Τ.Ε.,6,ΟΑΕΔ,69,ΟΑΕΕ,21,ΟΓΑ,25,Οδηγίες,19,Οδηγοί,1,οεβα,1,Οικοδόμοι,4,Οικολόγοι,6,Οικονομία,396,Οικονομική επιτροπή,73,Οινοπαραγωγοί,2,ΟΚΕ,1,Ολυμπιακοί Αγώνες,2,Ολυμπιακός,1,Ολυμπιακός Λεωνιδίου,263,ομιλία,26,Ομογένεια,51,Ομοσπονδία TKD ITF,8,ΟΝΝΕΔ,8,ΟΠΑΠ,5,ΟΠΕΚΑ,2,ΟΠΕΚΕΠΕ,1,όπερα,1,Όραμα-Γνώση-Πρόοδος,42,Ορειβασία,195,Ορθοπαιδικός,1,ορκωμοσία,2,ΟΣΔΕ,2,Όσκαρ,1,ΟΤΑ,10,Ουράνης,4,Π.Ο.Ε.,1,παγκόσμια ημέρα,3,Παγώνης,2,ΠΑΖΛ,6,Παιδί,76,παιδί Τυρός,1,Παιδίατρος,11,Παιδικά χωριά SOS,1,Παιδική Χαρά,12,Παιδική Χορωδία,16,παιδικός σταθμός,39,Παιδότοπος,1,παλαίμαχοι,2,Παλαιοχώρι,60,ΠΑΜΕ,4,Παναγιωτόπουλος,1,Παναρκαδική ομοσπονδία,27,Παναρκαδικό Νοσοκομείο,48,Παναρκαδικός,1,Πανελλήνιες,26,Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,10,πανηγύρια,61,Πανσέληνος,1,Παπαδημητρόπουλος,1,Παπαηλιού,20,Παπαθανασόπουλος,158,Παπαμιχαήλ,3,Παπανδρέου,2,παραδοσιακοί χοροί,8,Παραλία Τυρού,3,Παραλίες,13,παράξενα,1,ΠαραΤυρό,26,παρέλαση,1,Παρθενώνας,1,Πάρνωνας,18,Παρουσίαση,14,ΠΑΣΟΚ,85,Πάσχα,212,Πατσαρίνος,1,Πάχος,2,ΠΕΔ,3,Πεζοπορία,3,Πεζοπόροι Τυρού,182,Πειραιώς,1,Πελετά,197,Πελοποννησιακή Ένωση,3,Πελοποννησιακή Συμμαχία,3,Πελοπόννησος,148,Πελοπόννησος ΑΕ,1,Πελοπόννησος Οικολογική,2,Πελοπόννησος Πρώτα,5,Πέρα Μέλανα,81,Περιβάλλον,259,περιβάλον,1,Περιοδικό,1,Περιπατητικός τουρισμός,6,Περιφέρεια Πελοποννήσου,1073,ΠεΣυ,1,Πετρέλαιο,1,Πέτρος Τατούλης,31,Πηγάδι,37,πιστοποιητικά,1,πίτα,2,Πλάκα,202,Πλατανάκι,23,πλημμύρες,1,πνευματική ιδιοκτησία,2,Πνιγμός,1,πο,1,Ποδήλατο,36,Ποδόσφαιρο,2041,Ποίηση,5,Πολεμική Αεροπορία,4,Πολεμικό Ναυτικό,2,Πολιτικά,864,Πολιτική προστασία,44,Πολιτισμός,877,Πολιτιστικός Σύλλογος,17,Πολίχνη-Δράση,1,Πολτική,1,πολύτεκνοι,2,Ποτάμι,6,Πούλιθρα,225,Πραγματευτή,70,Πρασιές,1,Πραστός,37,Πρόεδρος της Δημοκρατίας,1,προειδοποιήσεις,3,προκηρύξεις,87,Προσκλήσεις,2,Πρόσκληση,10,Προσφορά εργασίας,8,Πρόσφυγες,1,Πρόσωπα,34,Πρωτομαγιά,1,πτηνά,1,Πυρασφάλεια,3,πύργος Τσικαλιώτη,6,Πυργούδι,3,Πυρόπληκτοι,3,Πυροσβεστική,113,πωλήσεις ακινήτων,49,πωλήσεις επιχειρήσεων,2,πωλήσεις οχημάτων,6,ραδιόφωνο,6,Ρέππας,8,ρετρό,4,Ρολόι,1,Ρουσιάς,4,ρύθμιση οφειλών,2,Σαλάκος,7,Σαμαράς,1,Σαμπατική,27,ΣΑΟΟ,5,Σαπουνακαίικα,2,Σαπουνακέικα,2,Σαπουνακέϊκα,35,Σαραντάρης,28,σεισμός,26,σεμινάριο,28,ΣΕΤΕ,3,Σιδηρόδρομος,2,Σινεμά,170,Σιώρας,20,Σκαντζός,1,Σπηλαιολόγοι,10,Στατιστική Υπηρεσία,9,ΣτΕ,1,Στεγνοκαθαριστήριο,1,Στίβος,47,στρατολογία,4,συγκοινωνία,15,Σύλλογος "Αγ.Απόστολοι",28,Σύλλογος "Άγιος Γεώργιος",3,Σύλλογος "Αθηνά",10,Σύλλογος "Απόλλων",16,Σύλλογος "Επαρχία Κυνουρίας",4,Σύλλογος "Ζεστή Φωλιά",7,Σύλλογος "Η Πολίχνη",1,Σύλλογος "Λεωνίδιον",20,Σύλλογος Αναρριχητών,1,Σύλλογος Απανταχού Αμυγδαλιωτών,10,Σύλλογος Απανταχού Βασκινιωτών,5,Σύλλογος Απανταχού Πηγαδιωτών,2,Σύλλογος Απανταχού Τσιταλιωτών,7,σύλλογος Βασκινιωτών,4,Σύλλογος γονέων,149,Σύλλογος Δαφνώνας,10,Σύλλογος Κτηνοτρόφων,3,Σύλλογος Μαριωτών,12,Σύλλογος Παλαιοχωριτών,6,Σύλλογος Πεζοπόρων Τυρού,1,Σύλλογος Φροντιστών Αρκαδίας-Λακωνίας,1,Σύλλογος"Πολίχνη",9,Συμπολιτεία,69,Συναυλία,131,Σύνδεσμος Κοσμιτών,1,Συνέδριο,47,συνέντευξη,40,συνήγορος του πολίτη,1,συνταγές,27,Συνταξιούχοι,22,ΣΥΡΙΖΑ.,141,Σχολή Οδηγών,2,σχόλια,1,Σωματείο Γυναικών,2,Τ.,1,Τ.Α.Π.,1,Τ.Ε.Ε.,11,Τ.Ο.Π.,4,Ταβέρνα,1,ΤΑΞΙ,1,ταξίδια,2,ΤΑΠΤΟΚ,1,Τατούλης,263,ΤΕΒΑ,12,ΤΕΕ,1,τέλη,6,τέλη κυκλοφορίας,1,τένις,1,τέννις,5,Τέχνη,11,Τεχνικό Πρόγραμμα,7,Τεχνολογία,53,Τηγάνι,3,τηλεόραση,108,τοξοβολία,5,Τοπικά,18,Τοπικό Αρχείο,4,Τουρισμός,474,Τράπεζα Πειραιώς,4,τράπεζες,22,Τρίαθλο,30,Τριανταφύλλου,3,Τρίπολη,1,Τρίτεκνοι,7,Τροχαία,1,Τροχαίο,43,Τροχάνη,1,Τσάκωνες Περιπατητές,4,Τσακωνιά,122,Τσακώνικη διάλεκτος,60,τσακώνικη μελιτζάνα,6,Τσακώνικη υφαντική,15,Τσακώνικος Συνεταιρισμός,1,Τσακώνικος Συνεταιρισμός Γυναικών,1,Τσακώνικος Χορός,16,Τσακωνοπαρέα,16,Τσέρφο,1,Τσιγκούνης,13,Τσικνοπέμπτη,4,Τσιλιβής,2,Τσιτάλια,46,ΤΣΜΕΔΕ,1,Τύπος,1,Τυρός,868,Τύρος,1,Τυρός Τρίαθλον,1,Υγεία,715,ΥΠΕΞ,2,ΥΠΕΣ,1,Υπηρεσίες,11,Υποθηκοφυλακείο,2,Υποτροφίες,9,Υπουργείο Εσωτερικών,1,Υπουργείο Ναυτιλίας,3,Υπουργείο Πολιτισμού,1,Φ.Ο.Σ.Λ.,1,Φάμπρικα Πολιτισμού,132,Φαρμακοποιοί,3,ΦΕΚ,1,Φεστιβάλ,71,Φεστιβάλ αναρρίχησης,13,Φεστιβάλ Μελιτζάνας,58,Φιλαρμονική,34,Φιλόδημοι Πολίτες,34,φιλόζωοι,21,Φίλοι Εθνικής Ελλάδος,1,φοιτητές,2,Φορέας Διαχείρησης Πάρνωνα,3,Φορέας Διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου,152,Φορείς,8,φορολογία,57,Φορολογικά,105,Φόρος ακινήτων,1,Φωκιανό,32,Φωτιά,3,Φωτογραφία,11,Φωτογραφίες,65,ΧΑΔΑ,5,χάκερς,1,Χαμόγελο του παιδιού,13,Χάρτες,3,Χείλαρης,14,χιόνια,14,χιούμορ,1,Χορευτικό συγκρότημα,6,Χορευτικός Όμιλος,7,χοροεσπερίδα,48,Χορός,49,Χορωδία,30,Χορωδία Ενηλίκων,17,Χουζούρης,4,Χούνη,2,Χριστούγεννα,239,Χρονογράφημα,14,Χρυσή Αυγή,23,Ψαράς,1,ψάρεμα,2,Ψαρολόγος,9,Ψηφιακή Διακυβέρνηση,4,ψήφισμα,7,Ψυκτικοί,1,Ψυχολογία,10,Ωδείο,16,ώρα,14,Advertorial,4,agenda,2,Beach Soccer,4,Beach Tennis,19,Beach Volley,49,Black Friday,2,Erasmus,3,Events,1,Facebook,17,fake news,1,Google,6,I Love GR,11,Kορωνοϊός,1,Leader,35,leonidion.gr,1,Lockdown,39,Photo Gallery,1,Pizza,1,Rally,1,Taekwon Do,78,Taxisnet,10,TKD WTF,15,Toolbar,1,top,13,Tyros Triathlon,2,Unesco,1,Video,1319,WWF,2,Yoga,1,
ltr
item
Leonidion.gr: Τα βράχια του Λεωνιδίου - Οδηγός Αναρρίχησης
Τα βράχια του Λεωνιδίου - Οδηγός Αναρρίχησης
http://1.bp.blogspot.com/-THwlw3mxgMQ/UA1Hv_bmQ_I/AAAAAAAAJ5I/MznkEQhPFh4/s400/P9030574a.jpg
http://1.bp.blogspot.com/-THwlw3mxgMQ/UA1Hv_bmQ_I/AAAAAAAAJ5I/MznkEQhPFh4/s72-c/P9030574a.jpg
Leonidion.gr
https://www.leonidion.gr/2012/07/blog-post_1844.html
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/2012/07/blog-post_1844.html
true
1463647731720589503
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκαν δημοσιεύματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσοτερα Cancel reply Διαγραφή Από τον Αρχική σελίδα Σελίδες Δημοσιεύματα Δείτε τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH Όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκε δημοσίευμα που να ταιριάζει στην αναζήτηση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαίου Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago χτες $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερες από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content