$type=three$count=3$show=home$height=250$snippet=hide$rdm=hide$a=hide$d=hide$la=hide$au=hide$com=0

Μελιτζάνα η προκλητική...

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ TO:

Του Δημήτρη Π. Μπερτζελέτου . Το " μελιτζάζ " (φεστιβάλ της Τσακωνιάς αφιερωμένο στη μελιτζάνα, την Τσακώνικη) τελείωσε για ...

Του Δημήτρη Π. Μπερτζελέτου.

Το "μελιτζάζ" (φεστιβάλ της Τσακωνιάς αφιερωμένο στη μελιτζάνα, την Τσακώνικη) τελείωσε για φέτος.. μας έμειναν όμως οι μελιτζάνες (είναι η εποχή τους άλλωστε)..

Οι μελιτζάνες αποτελούν πρόκληση για όσους ασχολούνται με τη μαγειρική, καθώς η σωστή τους διαχείριση μπορεί να δώσει εκπληκτικά αποτελέσματα!

Οι μελιτζάνες αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, ωφελώντας τον ανθρώπινο οργανισμό στην πρόληψη κατά της δυσκοιλιότητας.
 Επίσης, έχουν υποχοληστερολαιμική δράση, λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας φυτικών ινών, τερπενίων και ανθοκυανίνης.

Η μελιτζάνα είναι πλούσια σε μαγνήσιο θρεπτική ουσία με οφέλη για τη σύσπαση των μυών, αλλά και την εγκεφαλική λειτουργία. Μάλιστα η παρουσία βιταμινών συμπλέγματος Β, προσδίδουν στη μελιτζάνα ιδιαίτερη σημασία σχετικά με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Οι μελιτζάνες περιέχουν πολύ νερό (93%), κάτι που τις κάνει απαραίτητη τροφή κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, ενώ ωφελεί και στην καλή ουροποιητική λειτουργία.

Μεγάλες ποσότητες καλλιεργούνται στην Κρήτη. Υπάρχει η «τσακώνικη μελιτζάνα» (προϊόν ΠΟΠ), η μελιτζάνα του Λαγκαδά, η μελιτζάνα της Σύρου, της Σαντορίνης κα.¨

Σύσταση Μελιτζάνας/100gr:
Θερμίδες: 15 kcal
Διαιτητικές ίνες: 2,3gr
Κάλιο: 210 mg
Μαγνήσιο: 11 mg
Βιταμίνη C: 4 mg
Πηγή: «Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων» Α.Τριχόπουλου
Η μελιτζάνα κατάγεται από την Ασία. Χρήσεις στη μαγειρική φαίνεται να υπάρχουν από το 1800 και μετά, μέχρι τότε αποτελούσε διακοσμητικό στοιχείο!



Οι μελιτζάνες μπορούν να ψηθούν στα κάρβουνα ή στη θράκα, τυλιγμένες με αλουμινόχαρτο, μαζί με άλλα λαχανικά. Δίνουν επίσης εκπληκτικά αποτελέσματα στην κατσαρόλα ή στο φούρνο μαζί με άλλα λαχανικά (‘ιμάμ’). Συνοδεύουν θαυμάσια το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τομάτα. Για πιο γκουρμέ καταστάσεις υπάρχουν συνταγές για ζυμαρικά με μελιτζάνες. Επίσης, το γλυκό μελιτζανάκι (ιδιαίτερα το τσακώνικο), αποτελεί must (μην το παρακάνετε στην ποσότητα).

Η "τσακώνικη μελιτζάνα" λόγω εδαφολογικών και κλιματικών συνθηκών έχει ιδιαίτερη γλυκιά γεύση, ενώ οι παραγωγοί του Λεωνιδίου την καλλιεργούν με αυστηρές προδιαγραφές.

Κάθε χρόνο στην περιοχή περί τον Ιούλιο έχει καθιερωθεί ένα θαυμάσιο φεστιβάλ με δρώμενα, γαστρονομικές προκλήσεις, γεύσεις, μουσικές όλης της Μεσογείου. Αν δεν πήγατε φέτος να πάτε του χρόνου!


Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364 
κινητό: +30 6977090049  
e-mail: bertzeletos@gmail.com
e-mail: info@bertzeletos.gr
site:    www.bertzeletos.gr
blog:   http://bertzeletos.posterous.com
YouTube channel:  http://www.youtube.com/user/dimbertz/videos
Skype:  dimitris.bertzeletos
Linkedin:  http://www.linkedin.com/profile/edit?trk=hb_tab_pro_top

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

BLOGGER: 1
  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ μνημόσυνο ΤΗΣ ΤΣΑΚΩΝΙΚΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΑΦΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ. ΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΒΑΖΕΙ ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ. ΟΛΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΤΥΠΟΥ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΣΑΚΩΝΙΚΗ. ΚΑΛΑ ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΛΛΑ ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΗΣΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ.

Φορτώθηκαν όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκαν δημοσιεύματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσοτερα Cancel reply Διαγραφή Από τον Αρχική σελίδα Σελίδες Δημοσιεύματα Δείτε τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH Όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκε δημοσίευμα που να ταιριάζει στην αναζήτηση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαίου Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν χτες $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερες από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content