(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Έκτος προϋπολογισμού και ο δήμος Νότιας Κυνουρίας;

Σε δημοσίευμα της "Καθημερινής" με τίτλο "Δήμοι εκτός προϋπολογισμού" ο δήμος Νότιας Κυνουρίας φέρεται πως περιλαμβά...

Σε δημοσίευμα της "Καθημερινής" με τίτλο "Δήμοι εκτός προϋπολογισμού" ο δήμος Νότιας Κυνουρίας φέρεται πως περιλαμβάνεται στους δήμους που βρίσκονται στο "κόκκινο" κινδυνεύοντας να βγει εκτός προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής:

"Απόλυτο αλαλούμ επικρατεί με τους προϋπολογισμούς των δήμων για το 2014, το 1/5 των οποίων εμφανίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, να έχει μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα από τα πραγματικά εισπραχθέντα. Με αυτά τα δεδομένα ελάχιστοι δήμοι θα καταφέρουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους στο τέλος του έτους, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Προς το παρόν η υπεύθυνη υπηρεσία, το «Οικονομικό Παρατηρητήριο» του υπ. Εσωτερικών, η οποία ανά μήνα συγκεντρώνει τα οικονομικά στοιχεία των δήμων, επικοινωνεί με τους δήμους που βρίσκονται στο «κόκκινο» και τους καλεί να κάνουν διορθώσεις αναμορφώνοντας τον προϋπολογισμό τους προς το ρεαλιστικότερο, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν σκληρά μέτρα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αν ένας δήμος βγει εκτός προϋπολογισμού περισσότερο του 10% για δύο συνεχή τρίμηνα επιβάλλεται να ενταχθεί σε επιτήρηση και να αυξήσει τα έσοδά του (π.χ. αύξηση τελών) ή να μειώσει τα έξοδά του (π.χ.απόλυση προσωπικού).

Το υπουργείο περιορίζεται να αναφέρει ότι οι δήμοι «εκτός προϋπολογισμού» δεν ξεπερνούν τους σαράντα. Υψηλά στελέχη του τηρούν στάση αναμονής έως το τέλος του έτους ελπίζοντας σε διορθώσεις εκ μέρους των δήμων. Πάντως οι μεγάλοι ΟΤΑ όπως η Αθήνα με προϋπολογισμό (2014) στα 827 εκατ. ευρώ, ο Πειραιάς 248 εκατ., η Θεσσαλονίκη 371 εκατ. και η Πάτρα 188 εκατ. εμφανίζονται να τα καταφέρνουν. Οι δήμοι της Αττικής επίσης έχουν καταφέρει να εξορθολογίσουν κάπως τους προϋπολογισμούς τους, τουλάχιστον στα χαρτιά...

Τα μεγαλύτερα πρόβληματα έχουν δήμοι της περιφέρειας με τους δήμους Φαιστού, Σερίφου, Νεμέας, Νότιας Κυνουρίας, Αλμυρού, Δυτικής Μάνης, Ηλιδας, Ζακύνθου, μεταξύ άλλων, να εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους.

Κάποιοι από αυτούς που εμφανίζονται ως «κόκκινοι» εξηγούν ότι πρόκειται για λάθος καταχώριση κάποιων στοιχείων, καθώς η κατάρτιση προϋπολογισμών δεν είναι από τα δυνατά σημεία των δημοτικών υπηρεσιών. «Αν ήταν έτσι τα πράγματα, ο δήμος θα είχε κλείσει» αναφωνεί προϊστάμενος οικονομικής διεύθυνσης, σχολιάζοντας στοιχεία προϋπολογισμού δήμου σύμφωνα με τα οποία από τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2014 ο δήμος στο τέλος του Σεπτεμβρίου έχει εισπράξει μόνο το 1/8 εξ αυτών. «Πώς βγάζει τα έξοδά του, τα οποία είναι αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα έσοδα; Προφανώς χρωστάει» συμπληρώνει.

Ο δήμος Ηλιδας, ο οποίος παρουσιάζει απόκλιση από τον προϋπολογισμό της τάξης του 22,9% θα έπρεπε να έχει μπει σε επιτήρηση, παραδέχεται στην «Κ» ο κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, που ως νέος δήμαρχος αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση. «Υπάρχει πρόβλημα με τις οφειλές δημοτών που φτάνουν τα 6,5 εκατ. ευρώ και έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια». Εξηγεί, μάλιστα, ότι κάποιες οφειλές κινδυνεύουν να παραγραφούν καθώς δεν έχουν βεβαιωθεί από τις υπηρεσίες του δήμου. «Εχω επικοινωνήσει με το παρατηρητήριο και μου έχουν επισημάνει τι να προσέξω για να αποφύγουμε την επιτήρηση. Τρέχουμε να προλάβουμε» εξηγεί.

Στην αδυναμία είσπραξης των οφειλομένων από τους δημότες (τέλη παρεπιδημούντων, ενοίκιο χρήσης δημόσιων χώρων, πρόστιμα, οφειλές στη δημοτική επιχείρηση νερού) αποδίδει ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς τα μεγάλα προβλήματα του δήμου. Με συνολικό προϋπολογισμό 69 εκατ. ευρώ για το 2014, ο δήμαρχος εξηγεί ότι οι οφειλές των πολιτών που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ".

Πηγή: kathimerini.gr

7 σχόλια

 1. Δεν γίνεται από τη μία να γίνονται τραπέζια 2,500 ευρώ για να ταϊστούν τα Κομένιους. Να γίνονται δωρεές από το Δήμο για να πάνε τα παιδιά στην Ελβετιά, να συζητάμε για Χριστούγεννα τύπου Λας Βέγκας κτλ και από την άλλη να είναι ο Δήμος στο κόκκινο. Η νέα Δημοτική Αρχή για να κινείται άνετα σημαίνει ότι προφανώς ο Δήμος έχει αποθεματικό ικανό ώστε να στηριχθεί ο προϋπολογισμός για αυτό προχωρά και σε πολυτέλειες. Το πρόβλημα προφανώς έρχεται από την αναντιστοιχία εσόδων και εξόδων κατά τη διάρκεια του έτους. Αυτό οφείλεται, πάλι προφανώς, στο γεγονός ότι κάποιοι δεν είναι εμπρόθεσμοι στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον Δήμο, τέλη κτλ, και κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να τα γλυτώσουν επειδή στήριξαν την εκάστοτε δημοτική αρχή. Εν κατακλείδι έχουμε ένα πολύ μικρό Δήμο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να πέσεις εκτός προϋπολογισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μην ανησυχεί κανείς. Ο Γιάννης αποχωρώντας άφησε βαλιτσάκι με αποθεματικό 200.000 ευρώ και τα πάντα πληρωμένα. Μας άφησε και την πίτα ολόκληρη και τα σκυλιά χορτάτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να μη γίνει τραπέζωμα στα Κομένιους, να μη στολιστεί ο Δήμος, να μην πάνε τα παιδιά Ελβετία, να μην γίνει τίποτα Μπαμπίνο για να καταλάβουν όλοι την καμμένη γή που παρέλαβες από τον Γιάννη. Γιατί όλοι κλαίγονται τώρα για το δεκαχίλιαρο περίπου [2500 Κομένιους και 2500 Ελβετία και 5000 σωστά; το περιβόητο Λας Βέγκας (το κιτς γούστο τους μέχρι εκεί μπορεί να φτάσει)] και ξεχνάνε το μισό εκατομύριο και βάλε σε απευθείας αναθέσεις τσιμέντου στη γνωστή παρέα των κολλητών την προηγούμενη τριετία. Δε μιλάς γιατί είσαι σεμνός, αλλά στο τέλος μήπως καταλήξεις και το κορόϊδο της παρέας φοβάμαι.
  Αγαπητέ Μπέκα όντως φαντάζει δύσκολο να πέσεις εκτός, αλλά μπες και στο Διαύγεια ρε παιδί μου να δείς τον εμετό σφετερισμού του προϋπολογισμού μας, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του έτους. Θαύμασε την προεκλογική εκστρατεία του πρώην και μετά έλα να μας πείς για Λας Βέγκας, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Παρίσι, VIP θέση πάντα μην κάνουμε εκπτώσεις. Πρόσεξε την ακαταλόγιστη σπατάλη για 30 ημέρες μετά τις εκλογές που μοίρασε πάνω από 150 ζεστά χιλιαρικάκια και όταν δεν θα έχει μείνει ούτε μια τρίχα στην κεφαλή σου (είτε θα σου έχουν πέσει ή θα τα έχεις τραβήξει) τα ξαναλέμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τι ωραια που τα λες!!!Γιατι δεν μας παραπεμπεις και σε κανενα link για να τα δουμε και εμεις????Αλλα που να το βρεις παπαγαλακι!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Συγχαρητήρια για την εξαιρετική σου ανάλυση.Θα σε φωνάξουμε όταν έρθει και ο διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο να τους τα εξηγήσεις ήρεμα και ωραία

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Θα γίνουν και οι παραπομπές σε κάνα δίμηνο λογικά αφού τώρα αναρτήθηκε στο Διαύγεια η απευθείας ανάθεση για την ηχητική κάλυψη της 28ης Οκτωβρίου (μόλις ένα μήνα μετά από ότι έγινε), παρατηρείται μία μικρή καθυστέρηση στην ανάρτηση των αποφάσεων, όχι σκόπιμα υποθέτω!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. οποιοσ απο σας ειναι οικονομολογος η εχει εμπειρια απο τετοιους προυπολογισμους στην τοπικη αυτοδιοικηση να σηκωσει το χερι ....!Η ημιμαθεια του λογου σας ειναι πολυ πιο επικινδυνη απο την ασχετοσυνη σας , παπαγαλακια προς το πολιτικο συμφερον σας παντα ουστ........

  ΑπάντησηΔιαγραφή