(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Συγκλονιστική ομιλία του Ομπάμα για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία (vid)

Λέγοντας στα Ελληνικά «γεια σας» και «καλησπέρα» ξεκίνησε την ομιλία του στο Ίδρυμα Νιάρχος ο Μπαράκ Ομπάμα. Μια ιστορική ομιλία πο...


Λέγοντας στα Ελληνικά «γεια σας» και «καλησπέρα» ξεκίνησε την ομιλία του στο Ίδρυμα Νιάρχος ο Μπαράκ Ομπάμα. Μια ιστορική ομιλία που πολλούς επαίνους για την Ελλάδα και τη Δημοκρατία και με πολλά... Ελληνικά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ που απέδειξε ότι είναι τρομερά επικοινωνιακός αλλά και ιδιαίτερα φιλέλληνας.

Μια ομιλία που έκλεισε με ένα «Ζήτω η Ελλάς»

Σας ευχαριστώ για την γενναιόδωρη υποδοχή!
Γεια σου, Ελλάδα. "Γεια σας, καλησπέρα". Στην κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω.

Άκουσα, έμαθα για τη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού! (Το είπε και στα Ελληνικά). Ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα πρόσφερε ο Θεός ο μέγας.


Αναφέρθηκε στον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη. Οι Αμερικανοί ευγνωμονούν τους Έλληνες και πολλοί Ελληνοαμερικανοί που με τις φουστανέλες τους (πάλι στα Ελληνικά). Γιορτάζουμε με σπανακόπιτα και ούζο. Πολλοί Ελληνοαμερικανοί ντύθηκαν στα χακί για την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ζητωκραυγάζουμε για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, είπε ο Ομπάμα. Μην πάτε μακριά γυρίστε το βλέμμα σας στο Σημείο Μηδέν, εκεί όπου ήταν ερείπια. Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο: την αλήθεια και την πίστη ότι έχουμε ελεύθερη βούληση. Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες, στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης, γεννήθηκε η Δημοκρατία. Το Κράτος (πάλι στα Ελληνικά).


Και ανέλυσε την έννοια της λέξης Κράτος: «Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους. Όχι μόνο για την πλειονότητα αλλά και για τη μειονότητα».

«Αυτές οι έννοιες γεννήθηκαν σε αυτή τη γη. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα αλλά ο Περικλής δημιούργησε το Σύνταγμα για όλους του πολίτες».

Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ακόμα ότι ο κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να ψηφίσει με ανάταση χειρός. Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες για να μπορούν όλοι να τους δουν. Βέβαια υπήρχε και ο εξοστρακισμός, αλλά μέσα στις χιλιετηρίδες υπήρχαν και άλλες μορφές πολιτευμάτων.


Φιλότιμο

Γνώρισα νέους ανθρώπους που επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου σε κάθε γωνιά του κόσμου. Εδώ λοιπόν άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Ζούμε και ονειρευόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο. Μίλησε για φιλότιμο (πάλι ελληνικά). Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος τα πάντα έχουν να κάνουν μ' εμάς.

Η φλόγα της Αθήνας

Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τη Δημοκρατία στο 100%. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια της διακυβέρνησης ανά τους αιώνες. Υπήρχε ένα πιστεύω ότι λόγω φυλετικής καταγωγής κάποιοι ήταν ανώτεροι. Αυτά ήταν και τα κύρια θέματα πολέμων. Όμως η φλόγα άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Ο μεγάλος διαφωτισμός έγινε εδώ. Οι μεγάλοι προπάτορες του έθνους βάσισαν την δημοκρατία μας στην ελληνική δημοκρατία.


Κάποιοι μας είπαν ότι προτιμούν τα απολυταρχικά καθεστώτα όμως μπορώ να πω, μετά από 8 χρόνια στην προεδρία, ότι κάθε χώρα ακολουθεί το δικό της μονοπάτι. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η ζωή δια της αξιοπρέπειας, η επιθυμία να έχει κάποιος τον έλεγχο της δικής του ζωής, να είναι μέλος μια ευρύτερης κοινότητας, αυτά είναι παγκόσμια, είναι κάτι που καίει σε κάθε παγκόσμια καρδιά. Γι' αυτό κάποτε ένας Έλληνας ιερέας σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε και σε χώρες που πάλεψαν για την ελευθερία τους. Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές αλλά δεν υπάρχει δημοκρατικό πολίτευμα. Ωστόσο η δική μας τροχιά, ως χώρα, είναι να στηρίξουμε όσους διακυβερνούν με δημοκρατικό τρόπο. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στον ιδεαλισμό είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν να στηρίζουν τα δημοκρατικά καθεστώτα. Οι χώρες με δημοκρατία είναι πιο δίκαιες. Οι δημοκρατικές χώρες σημαίνουν ευημερία.

Αναφέρθηκε στους νέους που χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και το ίντερνετ. Εκεί που δεν υπάρχουν ελευθερίες οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες.

Για την ελληνική οικονομία

Εδώ στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Αν είμαστε τίμιοι μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ το κατανοώ. Ένα μέρος της επίσκεψής μου είναι να καταδείξω τα βήματα που έγιναν. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνησή του. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ και θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να βοηθηθεί η οικονομία. Το χρέος είναι το κλειδί για να ανακάμψε η Ελλάδα. Όλοι πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον. Δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλού. Να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε. Η Ελλάδα θα δει καλύτερες μέρες.

Σε όλη σας την ιστορία πολεμήσατε κατά των πιθανοτήτων. Η οικονομία είναι βασικό συστατικό της δημοκρατίας. Αυτό με φέρνει σε άλλη μια πρόκληση. Πως αυτός ο πολυμορφικός κόσμος μπορεί να βοηθήσει τα δικαιώματα των πολιτών. Η δημοκρατία γίνεται πιο δύσκολη όταν υπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικά περιβάλλοντα και προσπαθούν να συμβιώσουν.

Περισσότερη δημοκρατία

Η ιστορία των τελευταίων 2 αιώνων δείχνουν ότι περισσότερες δημοκρατίες σημαίνουν καλό για τον κόσμο. Στο ΝΑΤΟ είμαστε μια συμμαχία δημοκρατιών. Το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία πιο ισχυρή παρά ποτέ. Και ξέρω ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στο ΝΑΤΟ. Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βίας. Ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS. Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει μεγαλύτερη συμπόνοια απ' ότι στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφεθείτε μόνοι σας.

«Η δημοκρατία όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Οι πολιτικοί είναι αντιδημοφιλείς στις δημοκρατίες γιατί οι δημοκρατίες απαιτούν συμβιβασμούς» ανέφερε και χρησιμοποίησε ρήση του Τσώρτσιλ που είπε ότι η δημοκρατία είναι αντιδημοφιλής εκτός από όλες τις άλλες.

Προσφυγικό

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα ο Ομπάμα επαίνεσε το ρόλο της χώρας η οποία επέδειξε συμπόνια και τόνισε: « Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος. Οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις. Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν διαφορές μεταξύ εθνών».

Ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Ομπάμα είπε ακόμα ότι η δημοκρατία μας επιτρέπει να διορθώνουμε τα δικά μας λάθη. Όλα μπορούν να διορθωθούν. Κατά την διάρκεια της ιστορίας μας είδαμε ότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Διευρύναμε τα ανθρώπινα δικαιώματα για τους αφροαμερικανούς και τις γυναίκες και τους ομοφυλόφιλους και τα άτομα με αναπηρίες. Καλωσορίζουμε όλους όσοι παλεύουν για μια καλύτερη ζωή. Εδώ που γεννήθηκε η δημοκρατία διατρανώνουμε τις ιδέες με τις οποίες διαμορφώθηκε η ζωή μας. Αναφέρθηκε στην ελευθεροτυπία, την ανεξιθρησκεία, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον διαχωρισμό των εξουσιών, ελεύθερες και δίκαιες εκλογές ακόμα και αν ο υποψήφιος που υποστηρίζετε δεν κερδίζει πάντα. Η δημοκρατία εξαρτάται μετά από κάποιο εκλογικό αποτέλεσμα από την μετάβαση. εγώ και ο επόμενος Πρόεδρος έχουμε διαφορές και άλλες απόψεις αλλά η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. 

Μετάβαση στον Τραμπ

Μιλώντας για τη μετάβαση στο νέο πρόεδρο Ντ. Τραμπ τόνισε: «Γι' αυτό και συναντηθήκαμε και η κυβέρνηση μου θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Είναι δύσκολο έργο αλλά αυτό πρέπει να γίνει, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν βήματα πίσω αλλά όσο κρατάμε την πίστη μας στην δημοκρατία, τότε το δικό μας μέλλον θα είναι όπως το ονειρευόμαστε. Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει δημοκρατίες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Η πρώτη εμπλέκει το παράδοξο μιας σύγχρονης παγκόσμιας οικονομίας. Οι δυνάμεις της τεχνολογίας που δημιούργησαν πλούτο εμφάνισαν και ελαττώματα. Οι άνθρωποι βγήκαν από την φτώχεια και έχουμε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Ο κόσμος τώρα είναι πιο εύρωστος και υγιής από ποτέ.

Όλα σχετίζονται με τις εξελίξεις σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Είδαμε όμως σε πολλές χώρες μια ασυνέχεια.

Κοινωνικές ανισότητες

Αναφέρθηκε στα χαμηλά ημερομίσθια και τις απολύσεις. Για τα σωματεία που δεν μπορούν να διαπραγματευθούν. Επιπλέον υπάρχουν οικογένειες που εργάζονται ακόμα και τα παιδιά. Αυτό που είδαμε είναι ότι η παγκοσμιοποιημένη άποψη ενισχύει τις ανισότητες. Οι παγκόσμιες ελίτ ζουν σε διαφορετικό κόσμο, δεν πληρώνουν φόρους και χειραγωγούν τους ανθρώπους. Αυτοί συλλέγουν μεγάλο πλούτο ενώ η μεσαία τάξη παλεύει καθημερινά. αυτή η ανισότητα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Τώρα, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι ανεκτό. Όλοι έχουν ένα κινητό και μπορούν να δουν τι συμβαίνει στον κόσμο.

Ακόμα και το πιο φτωχό παιδί μπορεί να έχει μια αίσθηση για το πως ζουν οι άλλοι. Η ανισότητα είναι ένα από τα κύρια πεδία ενασχόλησης της πολιτικής μας. Θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματά τους. Με τις ανισότητες μπορούμε να οδηγηθούμε στην ύφεση, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Σε προηγμένες οικονομίες υπάρχουν εποχές όπου ακούγονται φωνές κατά της τεχνολογίας. Κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί. Κάποιοι αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους. Το είδαμε και με το Brexit. Όμως έχοντας κατά νου την τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλο.

Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Να κινούμαστε σε συγκρούσεις μεταξύ χωρών. Το τρέχον μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης απαιτεί κάποιες διορθώσεις. Ο αρνητικός αντίκτυπος και οι συνέπειες θα αφορούν ολοένα και λιγότερους. Γνωρίζουμε το μονοπάτι χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει όμως να έχουμε την θέληση να το πράξουμε.

Εκπαίδευση νέων

Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα στην εκπαίδευση των νέων ανθρώπων. Ξέρουμε ότι αυτό είναι καλύτερο για τους νέους ανθρώπους. Να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα. Να ενδυναμώσουμε ένα κοινωνικό πακέτο ώστε το δίχτυ ασφαλείας να υπάρχει για όλους τους ανθρώπους και να μπορούν όλοι να ξαναβρούν θέσεις εργασίας. Να διασφαλίσουμε ότι τα συνδικάτα δεν θα είναι εναντίον μας. Να έχουμε την υποστήριξη των εργαζομένων. Ακόμα και αν υπάρχει ένα ελεύθερο εμπόριο να μπορούν οι εργαζόμενοι να βλέπουν τα πλεονεκτήματα.

Για τη δική του θητεία

Ανέλαβα τα καθήκοντα μου σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Όλοι κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε. Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Δεν θέλαμε κάτι τέτοιο να πλήξει την Wall Street. Είχαμε πέρυσι την μεγαλύτερη αύξηση μισθών. Μειώσαμε το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους. Διπλασιάσαμε την δική μας παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον. Τα λέω όλα αυτά όχι γιατί επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Η δική μας εργασία κρίνεται ατελής. Υπάρχουν άνθρωποι στις ΗΠΑ που ανησυχούν για το μέλλον τους που δεν έχουν καλές απολαβές. Όμως οι πολιτικές που σας περιέγραψα δείχνουν το μονοπάτι. Όταν οι άνθρωποι είναι αισιόδοξοι για το μέλλον δεν θα στραφούν σε σκοτεινές δυνάμεις.

Πολιτισμός

Στον κόσμο μας βλέπουμε αυτό το μείγμα δυνάμεων που είναι δύναμη αλλά και αντικείμενο συγκρούσεων. Η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον τρόπο ζωής μας. Τώρα όλοι γνωρίζουν τα πάντα για το πως ζουν οι άλλοι και αισθάνονται απειλούμενοι αν κάποιοι δεν ακολουθούν την πεπατημένη. Είμαστε σε μια πραγματικότητα που οι πολιτισμοί συγκρούονται και κάποιοι θα βρουν καταφύγιο στον εθνικισμό. Σε χώρες που έχουν μπει τα σύνορα από την αποικιοκρατία υπάρχει καχυποψία και κάποιες ελίτ έχουν απομακρυνθεί από την καθημερινότητα των πολιτών.

Η φωνή όλων

Άνθρωποι αισθάνονται αποκομμένοι από τις κυβερνήσεις τους. Εμείς οφείλουμε να έχουμε πιο ανοικτή, πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχουν ευήκοα ώτα. Εδώ στην Ευρώπη η πρόοδος που ε΄χει συντελεστεί είναι σημαντικά στοιχεία. Η ΕΕ είναι από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα Ευρώπη.

Πως μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι ακούγεται η φωνή όλων; Πως μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν αντίκτυπο στην ζωή τους; Ως πρόεδρος των ΗΠΑ έλαβα πρωτοβουλίες για λογοδοσία και διαφάνεια. Λάβαμε μέτρα κατά της διαφθοράς. οι κυβερνήσεις συνεργάζονται και εμείς αρχίσαμε το έργο της κοινωνίας των πολιτών.

Πολλές φορές άνθρωποι είναι πιο κυνικοί γιατί πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται γι' αυτούς. Οι αλλαγές θα αρχίσουν με την φωνή των νέων. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μια περίοδο αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ δεν ακολούθησαν μια ευθεία γραμμή. Η πρόοδος δεν είναι κάτι που το εγγυάται κανείς. Κερδίζεται από κάθε γενιά. 25 αιώνες μετά την διδαχή από την Αθήνα η πίστη μου και η δική μου μάτια. Η βεβαιότητα μου στα δημοκρατικά ιδεώδη αποτελούν αταλάντευτες αξίες. Φυσικά η δικαιοσύνη είναι το κλειδί.

Ο πολίτης

Το πιο σημαντικό αξίωμα δεν είναι του προέδρου αλλά του πολίτη. Σε όλα τα έθνη, τις χώρες μας πάντοτε οι πολίτες θα είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν για τις αξίες και τα ιδανικά που θα μας διακατέχουν. Τον δήμο (ελληνικά) που αποτελείται από εμάς. Ζήτω η Ελλάς ανέκραξε ο Αμερικανός Πρόεδρος κλείνοντας την ομιλία του.

Ο Μπαρακ Ομπάμα καταχειροκροτήθηκε στο τέλος της ομιλίας του ειδικά όταν κλείνοντας φώναξε "Ζήτω η Ελλάς". Σε λίγο θα αποχαιρετήσει την Ελλάδα και θα μεταβεί στον δεύτερο και τελευταίο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας, το Βερολίνο.

Εντύπωση προκάλεσε ότι μόλις έκλεισε την ομιλία του ακούστηκε το τραγούδι "Δυνατά - δυνατά" του Ara Dinkjian σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και με ερμηνεύτρια την Ελευθερία Αρβανιτάκη.


Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια