(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους 13η σύνταξη και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ

Για επιστροφή μέρους τους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εκείνους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σ...

Για επιστροφή μέρους τους πρωτογενούς πλεονάσματος σε εκείνους που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του και εξήγγειλε 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και απαλλαγή των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου από την εξίσωση του ΦΠΑ.

"Η Ελλάδα με τις θυσίες του λαού της κράτησε και κρατά το βάρος της Ευρώπης, τόσο στο οικονομική κρίση, όσο και στην προσφυγική κρίση. Είναι καιρός αυτό να αναγνωριστεί. Για το λόγο αυτό η ελάφρυνση χρέους κατά περίπου 45 δισ. ευρώ, δηλαδή 22% του ΑΕΠ είναι ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα, για έξοδο από την επιτροπεία και επιστροφή στις αγορές", δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup.
Όπως είπε, στόχος είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς παράλογες απαιτήσεις.

Τελικός στόχος η έξοδος στις αγορές και η ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας, πρόσθεσε.

Η συμφωνία που υλοποιούμε πέρα από δύσκολες μεταρρυθμίσεις, περιελάμβανε και αναδιατύπωση των στόχων που είχαν συμφωνηθεί, όπως είπε.

Ανέφερε πως στον τελευταίο γύρο διαπραγμάτευσης, όπως αποτυπώθηκε και στην απόφαση του Eurogroup, επανακαθορίστηκαν τα πλεονάσματα στα οποία ήταν δεσμευμένη η ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, μειώθηκε η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η ΝΔ σε 0,5% του ΑΕΠ, "που είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και ήδη έχει υπερκαλυφθεί στο διπλάσιο την χρονιά που φεύγει", όπως πρόσθεσε. 

"Στόχος είναι κάθε ευρώ που μπαίνει στο πλεόνασμα, να κατευθύνεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και που βιώνουν περισσότερο τα βάρη της κρίσης" τόνισε ο πρωθυπουργός.

"Εντάξαμε 2,5 εκ. ανασφάλιστους στο ΕΣΥ, υλοποιούμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και προσλαμβάνουμε 5.000 νοσηλευτές και γιατρούς, για να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα αποφασίσουμε την άμεση διανομή της υπεραπόδοσης στους χαμηλοσυνταξιούχους" σημείωσε και πρόσθεσε: 

"Αυτή η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν σηκώσει τα μεγαλύτερα βάρη. Είναι ένας τρόπος να κάνουμε πράξη την δέσμευσή μας για 13η σύνταξη σε όσους έχουν ανάγκη. 

"Χορηγούμε άμεσα 617 εκ. ευρώ σε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ. Η διανομή θα γίνει αντισυμμετρικά από κάτω προς τα πάνω, δηλαδή όσοι παίρνουν τις μικρότερες συντάξεις θα έχουν μεγαλύτερη ενίσχυση. Για αρκετές χιλιάδες θα είναι πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους," σημείωσε.

Πρόσθεσε πως το κατώτατο ποσό της ενίσχυσης θα είναι 300 ευρώ.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού


"Όσο περισσότερο η οικονομία θα ανακάμπτει τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η στήριξη σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας και θα υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή στην πατρίδα μας", πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε πως θα θα υπάρξουν και μέτρα στήριξης για τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, εξαγγέλλοντας αναστολή της εξίσωσης του ΦΠΑ για όσο διάστημα μαίνεται η προσφυγική κρίση. Πρόσθεσε "σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος όλης της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης".

Αυτοί που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης. Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός πολύ δύσκολου μαραθώνιου. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη θα τα καταφέρουμε, θα βγούμε από την κρίση όρθιοι και πιο δυνατοί, κατέληξε το μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Πηγή: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια