(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Για το νέο μνημόνιο, μετά το 3ο μνημόνιο!

          Του Γιάννη Μπαμπαδήμα . Ο περιβόητος "συμβιβασμός", που ζητάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους δανειστές-δυνάσ...

         

Του Γιάννη Μπαμπαδήμα.

Ο περιβόητος "συμβιβασμός", που ζητάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τους δανειστές-δυνάστες μας, είναι στα σκαριά,μετά τη συνάντηση του EWG την περασμένη  Πέμπτη 9/2/17. Και το περιεχόμενό του είναι ένα νέο μνημόνιο, που θα πρέπει να εφαρμοστεί, μόλις ολοκληρωθεί η εφαρμογή του ισχύοντος!

Το περιεχόμενο αυτού του "συμβιβασμού" είναι η αποδοχή, από κυβερνητικής πλευράς, ενός πακέτου επιπλέον μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ!

Τα μέτρα αυτά,ζητάνε οι δανειστές-δυνάστες μας, να νομοθετηθούν "τώρα" και να μας δεσμεύσουν από τώρα ότι μετά το 2018 (έτος ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος) θα εφαρμοστούν, αν δεν επιτυγχάνεται ο εφιαλτικός στόχος 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα!     
   
Για να επιτευχθεί  ο στόχος αυτός του πρωτογενούς πλεονάσματος,πρέπει να αυξηθούν κι άλλο οι φόροι και να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις. Πόσο; Όσο θα λείπει από το πρωτογενές πλεόνασμα!    

Με άλλα λόγια,μέχρι τουλάχιστον το 2023, όταν εξοφληθεί και το τελευταίο δολάριο από το "δάνειο" που έχει δώσει το Δ.Ν.Τ., οι δαπάνες και τα έσοδα του δημοσίου θα πρέπει να καλύπτουν αυτό το στόχο των τερατωδών πρωτογενών πλεονασμάτων και στο βαθμό που αυτό δεν επιτυγχάνεται θα κόβονται οι ισχύουσες συντάξεις και θα αυξάνεται η φορολογία, ακόμα και για εισοδήματα της τάξης των 600 ευρώ το μήνα!

Το σκηνικό που έχει στηθεί για να δοθεί το πολιτικό πρόσχημα στην κυβέρνηση να υπογράψει, είναι το ίδιο με εκείνο του Οκτωβρίου 2012,του τέλους του 2013, του 2015 και του Μαΐου του 2016.

Από τη μια μεριά ο Σόϊμπλε να κραυγάζει για grexit και από την άλλη το Δ.Ν.Τ. να απειλεί με τις εκθέσεις του για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους...

Πράγματι, υπάρχει διαφορά μεταξύ Δ.Ν.Τ. και Ευρωζώνης, αλλά και οι δυο μαζί συμφωνούν για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στην Αθήνα. Διαφωνούν μόνο στο αν τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι επαρκή για να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρέος "βιώσιμο".

Το Δ.Ν.Τ. λέει ότι δεν είναι επαρκή και ότι έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα δεν μπορεί  να πετύχει πρωτογενές πλεονάσματα τόσο ψηλά και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα(κάτι τέτοιο θα αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του καπιταλισμού...) και προτείνει μικρότερα πλεονάσματα,μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους (των αλλωνών βέβαια, αφού για το δικό του δεν προβλέπεται από το καταστατικό του!) και επιπλέον μέτρα σε φόρους και συντάξεις!     
      
Ο Σόϊμπλε ζητάει υψηλά και για πολύ καιρό (10 χρόνια) πλεονάσματα και απαιτεί να ψηφιστεί "κόφτης", για να εξασφαλιστεί η επίτευξή τους. Ο "κόφτης" θα αφορά περικοπές δαπανών για συντάξεις και αύξηση εσόδων από φόρους.

Στο τέλος, αφήνουν για αργότερα τις διαφορές τους όσον αφορά την εκτίμηση για την μελλοντική δυνατότητα του καπιταλισμού στην Ελλάδα και συμφωνούν για τα μέτρα σε φόρους και συντάξεις " εδώ και τώρα"!

Αυτή τη συμφωνία ετοιμάζουν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για μετά το 2018, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε το ισχύον μνημόνιο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κανονικά.

Μέσα σ΄αυτό το κλίμα εμφανίζεται ως μεσάζων ο Γιούνκερ και ο Ντάισελμπλουμ να "πείσουν" την κυβέρνηση να υπογράψει, με αντάλλαγμα,εφ όσον δεν υπάρξουν "ατυχήματα", μια διατύπωση για το χρέος, που θα λέει ότι η Ευρωζώνη δεσμεύεται από τώρα για την προώθηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όμως, αυτά ήταν ήδη συμφωνημένα από τον περασμένο Μάιο. Όπως ήταν και τα βραχυπρόθεσμα, που άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται. Και σε εκείνη τη συμφωνία,το Δ.Ν.Τ.ήταν παρόν. Ποιόν κοροϊδεύουν τελικά;

Τα επιπλέον μέτρα για το χρέος είναι το πρόσχημα για να συζητήσει το Δ.Ν.Τ. την επιστροφή του στο ελληνικό πρόγραμμα και στην Ε.Κ.Τ. να αρχίσει τη συζήτηση για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.Και για την κυβέρνηση είναι το πρόσχημα για να υπογράψει ,υπό την απειλή του grexit...

Αυτή είναι η τελευταία σκηνή στο σήριαλ της φαρσοκωμωδίας που παίζεται μεταξύ Κυβέρνησης-Σόϊμπλε-Δ.Ν.Τ.,που εξελίσσεται σ΄ένα νέο εφιάλτη για τους εργαζόμενους,τους ανέργους,τη νεολαία και τους συνταξιούχους αυτής της χώρας.


                                                                                Χαιρετίσματα

                                                                          Μπαμπαδήμας   Γιάννης


                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια