(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Διαρκείς οι περικοπές στις συντάξεις

              Του Γιάννη Μπαμπαδήμα . Διαδοχικές περικοπές  θα δεχθούν οι συντάξεις,φέτος,του χρόνου,του...παραχρόνου και ακόμα πα...

   
         
Του Γιάννη Μπαμπαδήμα.

Διαδοχικές περικοπές  θα δεχθούν οι συντάξεις,φέτος,του χρόνου,του...παραχρόνου και ακόμα παραπέρα.

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους «θεσμούς» να κόψει κατά 1,8 δις  ευρώ  τις συντάξεις το 2019.

Ωστόσο, μέχρι τότε είναι ήδη προδιαγεγραμμένες-βάσει του νόμου Κατρούγκαλου-περικοπές στις νέες κύριες και επικουρικές συντάξεις,στις νέες συντάξεις χηρείας,αλλά και στο ΕΚΑΣ, συνολικού ύψους 1,65 δις ευρώ την περίοδο 2017-2019. Πάνω σ αυτές τις μειώσεις θα έλθουν να "κουμπώσουν" οι μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις ύψους 1,8 δις ευρώ,που φέρνει η "συμφωνία της Μάλτας" για το 2019.

Όμως, το δράμα των συνταξιούχων δεν πρόκειται να σταματήσει το 2019. Και αυτό γιατί,η έκθεση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής,η οποία συνοδεύει το νόμο Κατρούγκαλου, "κρύβει" επιπλέον μείωση 1,8 δις ευρώ στην κρατική επιχορήγηση των κύριων συντάξεων μετά το 2019. Επιπλέον 900 εκατ. ευρώ  πρέπει να κοπούν μέχρι το 2025 και άλλα 900 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2026-2030.

Και όλα αυτά με βάση το "καλό σενάριο", δηλαδή με βάση την πρόβλεψη ότι θα αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται πουθενά. Η εισπραξιμότητα του νέου χαρατσιού στους επαγγελματίες και τους αγρότες βρίσκεται στο 65% του στόχου και δεν προβλέπεται να βελτιωθεί τα επόμενα 1-2 χρόνια. Παράλληλα, τα  χρέη προς τα ταμεία φτάνουν τα 31 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από το 100% των ετήσιων δαπανών για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Με άλλα λόγια, αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.

Ειδικά το διάστημα 2019-2025, οι ανάγκες  περικοπής της κρατικής χρηματοδότησης φαίνεται να συνδέονται με τις αυξημένες  ανάγκες αναχρηματοδότησης του δημοσίου "χρέους".

Δεδομένου ότι το 1/3 των πρωτογενών κρατικών δαπανών διοχετεύονται στην καταβολή των κύριων συντάξεων,είναι αδύνατη οποιαδήποτε αναχρηματοδότηση του δυσθεώρητου ελληνικού δημοσίου "χρέους", χωρίς την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης του συνταξιοδοτικού.Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατός ο συμβιβασμός μεταξύ της καταβολής των συντάξεων στα σημερινά τους επίπεδα και της αναχρηματοδότησης του δημοσίου "χρέους". Είτε θα καταβάλλονται αξιοπρεπείς συντάξεις,είτε θα πληρώνεται το δημόσιο "χρέος" προς τους διεθνείς τοκογλύφους. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες,αποφάσισε,από τον Ιούλιο του 2015 να δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του "χρέους" και όχι στην καταβολή των συντάξεων. Αποφάσισε(-σαν) δηλαδή να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των δανειστών-δυναστών μας, σε βάρος των συμφερόντων των συνταξιούχων και των εργαζόμενων γενικότερα,από τη μια κόβοντας άμεσα τις αποδοχές και τις συντάξεις τους και από την άλλη χρησιμοποιώντας τα φορολογικά έσοδα,που συγκεντρώνονται τόσο από τους συνταξιούχους όσο και τους μισθωτούς,για την καταβολή ενός "χρέους", που δεν δημιούργησε ο λαός!!

Αηδία και απογοήτευση προκαλεί η ταύτιση  των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με τη γραμμή του Δ.Ν.Τ., σύμφωνα με την οποία αποτελεί "δίκαιο" μέτρο η μεταφορά των πόρων που θα "εξοικονομηθούν" από τις περικοπές των συντάξεων στα…παιδιά και στα εγγόνια των συνταξιούχων, με το επιχείρημα  ότι μέρος των 1,8 δις  ευρώ,που θα κοπούν από τις συντάξεις, θα χρηματοδοτήσουν-εκτός από τη μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη-προγράμματα επιδότησης ενοικίου, νέες θέσεις σε παιδικούς σταθμούς και γεύματα σε Δημοτικά-Γυμνάσια,αλλά και αυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μειώσεις που θα υποστούν 900.000 συνταξιούχοι είναι εφάπαξ και μεγάλες, ενώ η συμμετοχή των ίδιων συνταξιούχων στη φαρμακευτική τους δαπάνη ποικίλει, δεδομένου ότι κάποιοι συνταξιούχοι λαμβάνουν πολλά φάρμακα, και άλλοι ελάχιστα.Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι, από 1/7/2015 αυξήθηκε η εισφορά σε όλες τις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) από το 4% σε 6%.Το μέτρο αυτό οδήγησε σε μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις (και σε επιπλέον  έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ) ύψους 532 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, από 1/7/2015  επιβλήθηκε εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ).Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων από επικουρικές συντάξεις ύψους 178 εκατ. ευρώ ετησίως. Συνολικά οι συνταξιούχοι από 1/7/2015 καταβάλλουν πλέον των 700 εκατ. ευρώ ετησίως για φάρμακα και νοσοκομεία,απ ότι πριν από το 2015. Συνεπώς,σε τι συνίσταται το "θετικό" μέτρο της επικείμενης μείωσης της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη;         
   
Παράλληλα (σύμφωνα με έρευνα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), το 50% των νοικοκυριών έχει ως βασικό εισόδημα τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς. Άρα,τι το θετικό προσφέρει η μεταφορά, με δημοσιονομικό τρόπο, μέρους των περικοπών των συντάξεων σε κοινωνικούς πόρους;

Έπεται εξ άλλου και η μείωση του αφορολόγητου,γεγονός που θα τσακίσει τόσο τους συνταξιούχους, όσο και τους γονείς των παιδιών που θα "απολαμβάνουν" τα σχολικά γεύματα κ.λ.π.

Αν δεν βάλουμε  τέλος στο διαρκές "ξαναμοίρασμα" μιας "πίτας", που συνεχώς μειώνεται, βάζοντας τέλος στα μνημόνια και στους θιασώτες τους,"σωτηρία και έλεος" δεν πρόκειται να υπάρξει… 

                                                               Χαιρετίσματα
                                                         ΜΠΑΜΠΑΔΗΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
                                                         (g.babadimas@hotmail.com)  

Δεν υπάρχουν σχόλια