(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Τι απαντούν ιδιοκτήτες Βιντζότρατας στις καταγγελίες της Τ.Κ. Πουλίθρων

Την αντίδραση των ιδιοκτητών Βιντζότρατας που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, Μιχάλη και Ελένης Κ. Ζαρόκωστα, προκάλεσαν οι καταγγελ...

Την αντίδραση των ιδιοκτητών Βιντζότρατας που δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, Μιχάλη και Ελένης Κ. Ζαρόκωστα, προκάλεσαν οι καταγγελίες του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Πουλίθρων, που δημοσιεύσαμε πριν λίγες ημέρες στο Leonidion.gr.

Με επιστολή τους προς την ιστοσελίδα μας αναφέρουν τα εξής:

"Το άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Leonidion.gr την 6η Οκτωβρίου 2017 με τίτλο "Καταγγελίες για βιντζότρατες που ψαρεύουν στα Πούλιθρα", αν και είναι πολύ επίκαιρο, είναι επίσης παραπειστικό και δημιουργεί στον αναγνώστη ψευδείς εντυπώσεις, για την βιντζότρατα ως αλιευτικό εργαλείο και τους επαγγελματίες ψαράδες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ξεκινώντας από αυτά που φαίνονται με την πρώτη ματιά, στην κύρια φωτογραφία του άρθρου το αλιευτικό σκάφος δεν είναι βιντζότρατα, είναι αλιευτικό ανοικτής θαλάσσης δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις.

Επίσης, τα ψαράκια στις φωτογραφίες ενδεχομένως να δημιουργούν την εντύπωση καταστροφής του οικοσυστήματος μόνο στους ανίδεους, όμως όσοι έχουν την παραμικρή επαφή με το ψάρεμα γνωρίζουν ότι οποιοσδήποτε ψαράς θα μπορούσε να ψαρέψει αυτά τα είδη, σε αυτά τα μεγέθη με διάφορους τρόπους ψαρέματος, ορισμένα ακόμα και με πετονιά όλο το χρόνο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πουλίθρων κάνει ορισμένες δυσοίωνες αναφορές για τα αλιευτικά αποθέματα της περιοχής στο μέλλον, όμως δεν αναφέρει τις έρευνες στις οποίες βασίζει τις προβλέψεις του.

Με ποιες ειδικές γνώσεις φτάνει σε αυτά τα συμπεράσματα, κατηγορώντας μάλιστα ως υπαίτιες τις βιντζότρατες;

Ακόμη περισσότερο, σε ποια στοιχεία ή έστω ενδείξεις βασίζει ο καταγγέλλων τις υποψίες του για παράνομα δίχτυα, με μικρότερο άνοιγμα ματιού από το νόμιμο; 

Γνωρίζει ότι έχουν γίνει έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς; 

Αν γνωρίζει, τότε σκόπιμα αποκρύπτει την αλήθεια, ότι δηλαδή οι τράτες της περιοχής έχουν ελεγχθεί και είναι νόμιμες. Αν δεν γνωρίζει για τους ελέγχους, θα έπρεπε να είχε ρωτήσει πριν εξαπολύσει αυτές τις κατηγορίες.

Σε ότι αφορά στην φορτοεκφόρτωση αλιευμάτων από τις βιντζότρατες, έχει ο εν λόγω πρόεδρος λάβει γνώση από την αρμόδια λιμενική αρχή για τους κανονισμούς που ισχύουν, πως εξειδικεύεται η εφαρμογή τους και ποιες οι σχετικές συστάσεις προς τους τρατάρηδες, ή αυθαίρετα εξάγει συμπεράσματα;

Επίσης, γιατί ο εν λόγω πρόεδρος δεν αναφέρει, εφόσον γνωρίζει τόσα πολλά, ότι η βιντζότρατα είναι από τα πλέον ελεγχόμενα παράκτια αλιευτικά εργαλεία, καθώς βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού τα σκάφη υποχρεούνται σε δορυφορικά συστήματα εντοπισμού και παρακολούθησης, τα οποία εκπέμπουν το στίγμα τους κάθε μισή ώρα. Συγχρόνως, υποχρεούνται σε καταγραφή των αλιευμάτων τους σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

Εν κατακλείδι, η καταγγελία επιχειρεί με επιπόλαια επιχειρήματα να συντηρήσει μια ανυπόστατη πολεμική εναντίον της βιντζότρατας, χωρίς καμιά αναφορά στις θέσεις των επαγγελματιών της περιοχής ούτε των αρμόδιων λιμενικών αρχών. 

Η αντιμετώπιση αυτή μας κάνει εύλογα να αναρωτιόμαστε, πρόκειται για άγνοια ή για σκόπιμη συκοφάντηση της βιντζότρατας και των επαγγελματιών αλιέων που υιοθετούν αυτή τη δραστηριότητα;"


Μιχαήλ Κ. Ζαρόκωστας

Ελένη Κ. Ζαρόκωστα


Δεν υπάρχουν σχόλια