(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Ελιές σώματος ή σπίλοι. Συχνές ερωτήσεις κι απαντήσεις

Του Καζάκου Χαράλαμπου, Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου Τι είναι οι ελιές σώματος ή σπίλοι; Οι σπίλοι ή ελιές σώματος είναι ένας πολ...


Του Καζάκου Χαράλαμπου, Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου

Τι είναι οι ελιές σώματος ή σπίλοι;
Οι σπίλοι ή ελιές σώματος είναι ένας πολύ κοινός δερματικός σχηματισμός που χαρακτηρίζεται από συναθροίσεις καλοήθων μελανινοκυττάρων στο δέρμα. Τα μελανινοκύτταρα  είναι οι μονάδες παραγωγής της μελανίνης στο δέρμα μας που μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και μας χαρίζει το χρώμα του δέρματός μας. Στην περίπτωση των ελιών αυτά τα κύτταρα ονομάζονται σπιλοκύτταρα.

Ποιες μορφές μπορεί να έχουν οι ελιές στο σώμα μας;
Μπορούν να έχουν πολλές μορφές και χρώματα. Ανάλογα με την εντόπιση και το βάθος της μελανίνης οι ελιές μας μπορεί να είναι επίπεδες ή θολωτές, μαύρες, σκούρες καφέ ή στο χρώμα του δέρματος. Συχνά  η μορφολογία των ελιών μας μπορεί να μπερδεύει  το μη έμπειρο μάτι καθώς μπορεί να θυμίζει άλλους σχηματισμούς όπως σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση, θήλωμα κ.τ.λ.

Τι είναι μελάνωμα;
Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης καρκίνος  του δέρματος που χαρακτηρίζεται από τον πολλαπλασιασμό  νεοπλασματικών  μελανινοκυττάρων. Σχετίζεται άμεσα με την υπεριώδη ακτινοβολία και τα ηλιακά εγκαύματα, ιδιαίτερα αυτά της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο φαίνεται ότι παίζει ρόλο και η ύπαρξη μιας γενετικά προκαθορισμένης  λανθασμένης αντίδρασης των σπιλοκυττάρων στην επίδραση της ακτινοβολίας. Δηλαδή είναι συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Το μελάνωμα είναι ένας δερματικός σχηματισμός που χαρακτηρίζεται από δυναμική και εξέλιξη από τα πρώτα του στάδια. Επίσης έχει χαρακτηριστικά κλινικά σημάδια τα οποία και εκδηλώνονται προοδευτικά. Με γυμνό μάτι συχνά μοιάζει  με μια παράταιρη ελιά σε σχέση με τις υπόλοιπες στο σώμα σαν "ασχημόπαπο" ανάμεσα στους "κύκνους".

Η έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος έχει τεράστια σημασία καθώς στα αρχικά στάδια ισοδυναμεί με πλήρη ίαση. Αντίθετα η καθυστερημένη διάγνωσή του ειδικά σε περίπτωση που έχει δώσει μετάσταση κάνει την αντιμετώπισή του δυσκολότερη.

Υπάρχουν καλές και κακές ελιές στο σώμα μας;
Υπάρχουν ελιές σώματος με καλή κλινική εικόνα και ελιές με ύποπτα χαρακτηριστικά, οι λεγόμενες άτυπες ή δυσπλαστικές. Το μελάνωμα μπορεί να είναι μια αρχικά καλή αλλά άτυπη ελιά που  ¨χάλασε¨ στην πορεία. Ή μπορεί να είναι από την αρχή μελάνωμα συχνά μεταμφιεσμένο σαν σπίλος και προοδευτικά στην πορεία αποκαλύπτει τα τυπικά κλινικά χαρακτηριστικά του.

Τι είναι άτυπος ή δυσπλαστικός  σπίλος;
Ο άτυπος ή δυσπλαστικός σπίλος είναι ένας  ιατρικός  όρος για να περιγράψει αυτό τον τύπο ελιάς που έχει ανώμαλο χρώμα, σχήμα ή μέγεθος  αλλά κατά τα λοιπά είναι εντελώς αθώος, δηλαδή ΔΕΝ είναι μελάνωμα.

Γιατί νοιαζόμαστε για τις δυσπλαστικές ελιές σώματος εάν αυτές είναι αθώες;
Οι δυσπλαστικές ελιές σώματος είναι  εξ’ ορισμού ύποπτες και αντικείμενο παρακολούθησης από το δερματολόγο. Κι αυτό γιατί το μελάνωμα είναι ένας  ¨λύκος¨ συχνά μεταμφιεσμένος με την ¨προβιά¨ ενός δυσπλαστικού σπίλου. Επίσης μια άτυπη ελιά που αλλάζει μπορεί να έχει μετατραπεί σε ¨κακή¨ δηλαδή μελάνωμα.

Πώς μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τη δυσπλαστική ελιά από το μελάνωμα;
Ο διαχωρισμός συχνά είναι δύσκολος μόνο με το μάτι. Συνήθως ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι ο ιστολογικός έλεγχος αφού προηγηθεί χειρουργική αφαίρεση της ύποπτης ελιάς. Γι’ αυτό και αν σε έναν ασθενή υπάρχει μόνο μια ύποπτη ελιά καλό είναι αυτή να αφαιρείται. Εάν οι δυσπλαστικές ελιές σώματος είναι πολλές απαιτείται η τακτική παρακολούθηση του ασθενούς ώστε να επισημαίνεται αυτή ή αυτές που εμφανίζουν εξέλιξη και αλλαγές και άρα είναι περισσότερο ύποπτη ή ύποπτες για μελάνωμα. Εδώ έχει τη θέση της η χαρτογράφηση σπίλων.

Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχουμε τις ελιές σώματος;
Η συχνότητα ελέγχου καθορίζεται από το δερματολόγο και εξαρτάται από την ύπαρξη ή μη ύποπτων βλαβών. Για περιοχές με έντονη ηλιοφάνεια όπως η περιοχή της Κυνουρίας συνήθως απαιτείται ένα ετήσιο τσεκ  που να επαναλαμβάνεται περίπου την ίδια εποχή. Ο έλεγχος με τη βοήθεια του δερματοσκοπίου είναι τόσο εύκολος ώστε μια πλήρης εξέταση δέρματος σε όλο το σώμα διαρκεί περίπου 10-15 λεπτά.

Έχω ακούσει ότι το να αφαιρεί κανείς τις ελιές του είναι κακό. Ισχύει;
Είναι ένας μύθος και μάλιστα μύθος που κάνει κακό καθώς αποτρέπει τον κόσμο από την εξέταση και την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Υποθέτω πως έχει δημιουργηθεί από τα παλιά χρόνια που η έλλειψη ειδικών δερματολόγων και έγκαιρης διάγνωσης είχαν σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να πηγαίνουν στο γιατρό όταν το μελάνωμα ήταν προχωρημένο. Ο κόσμος απέδιδε το θάνατο των ασθενών στο χειρουργείο για την αφαίρεση του μελανώματος  κι όχι στις μεταστάσεις που δυστυχώς είχε προλάβει να δώσει. Ευτυχώς πλέον η πρόοδος της έρευνας στη θεραπεία του μελανώματος  είναι τέτοια ώστε ακόμη και πολύ βαριά περιστατικά να πηγαίνουν εξαιρετικά, πράγμα αδιανόητο μέχρι και πριν δέκα χρόνια.Δεν υπάρχουν σχόλια