(HIDE)

Post/Page

(FALSE)

Weather Location

{fbt_classic_header}

Η Μαρία Μητσοπούλου στη "Γενούφα" του Λέος Γιάνατσεκ!

Με τη Γενούφα του Λέος Γιάνατσεκ , ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του 20ού αιώνα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα-, ανοίγει η καλλ...

Με τη Γενούφα του Λέος Γιάνατσεκ, ένα από τα σημαντικότερα αριστουργήματα του 20ού αιώνα -για πρώτη φορά στην Ελλάδα-, ανοίγει η καλλιτεχνική περίοδος 2018/19 για την Εθνική Λυρική Σκηνή, στις 14 Οκτωβρίου, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Νίκολα Ρααμπ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος., με την "δική" μας υψίφωνο Μαρία Μητσοπούλου να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, τη Γενούφα.

Η Γενούφα, η "τέλεια όπερα", όπως την χαρακτήρισε πρόσφατα ο Guardian, ξεπέρασε τα όρια του σύγχρονου ρεπερτορίου και επιβλήθηκε στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, χάρη στον λυρισμό, τη συναισθηματική της ειλικρίνεια, τη μεγαλειώδη μουσική που της χάρισε ο σπουδαίος Τσέχος συνθέτης Λέος Γιάνατσεκ και την υπόθεσή της, έντονα δραματική και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινη.

Πρόκειται για μια σκοτεινή ιστορία βρεφοκτονίας στη μοραβική ύπαιθρο κατά τον 19ο αιώνα: Μια μητριά σκοτώνει το νεογέννητο μωρό της ψυχοκόρης της προκειμένου να διευκολύνει την ευτυχία της, όπως πιστεύει. Μια ιστορία ωμού ρεαλισμού, δοσμένη χωρίς συναισθηματισμό σε μια από τις πρώτες όπερες που χρησιμοποιούν αυτούσια την πρόζα ενός λογοτεχνικού κειμένου.

Ο Γιάνατσεκ εμπνέεται από την ιδιαίτερη μουσικότητα της τσεχικής γλώσσας και αξιοποιεί τους ξεχωριστούς τονισμούς της, συνθέτοντας την πρώτη του όπερα στην οποία αρθρώνει με σαφήνεια το προσωπικό του ιδίωμα. Τα τελευταία 25 χρόνια το ιδιαίτερα δημοφιλές έργο έχει επιβληθεί στα σπουδαιότερα λυρικά θέατρα του κόσμου ως ένα από τα αριστουργήματα του 20ού αιώνα, χάρη στον λυρισμό και τη συναισθηματική του ειλικρίνεια, στοιχεία που αγγίζουν βαθιά το κοινό.

Τη Γενούφα θα σκηνοθετήσει η Γερμανίδα Νίκολα Ράαμπ, μια από τις πιο σημαντικές σκηνοθέτριες όπερας στην Ευρώπη, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την ιδιαίτερη ευαισθησία των αναγνώσεών της και για την επιμονή της στην ονειρική οπτικοποίηση των έργων που σκηνοθετεί.

Το Leonidion.gr επικοινώνησε με την κύρια πρωταγωνίστρια του "Γενούφα", κα Μαρία Μητσοπούλου η οποία μας μίλησε για την παράσταση:

"Η παράσταση είναι συγκλονιστική. Η σκηνοθέτιδα μέσα στο υπέροχο και ποιητικό σκηνικό του Γιώργου Σουγλίδη και τα ατμοσφαιρικά κοστούμια εποχής εξυπηρετούν το σκοπό της. Να μοιάζει σαν να βλέπει κάποιος ένα όνειρο.Φωτισμοί και ειδικά εντυπωσιακά εφέ ντύνουν την παράσταση ενώ η ζωντανή ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απογειώνει την ατμόσφαιρα.


Θα είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα και συγκίνηση να έχω στο κοινό μου τους αγαπημένους μου συγγενείς, γνωστούς και φίλους από το Λεωνίδιο Κυνουρίας, μιας και αυτή η ιστορία φέρνει στη μνήμη μου αντίστοιχες ιστορίες που μου διηγούνταν όταν ήμουν μικρή θείες αγαπημένες και γιαγιάδες... Γι’αυτό και νιώθω πως θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό!"

Ημερομηνίες παραστάσεων: 19 Οκτωβρίου, 27 Οκτωβρίου, 02 Νοεμβρίου 2018.

Συντελεστές:

Κύκλος Γιάνατσεκ / Κύκλος 20ός αιώνας

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία: Νίκολα Ράαμπ
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης
Φωτισμοί: Νταβίντ Ντεμπρινέ
Κινησιολογία: Φώτης Νικολάου
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διανομή:

Γριά Μπούρυγια: Ινές Ζήκου
Λάτσα: Φρανκ βαν Άκεν
Στέβα: Δημήτρης Πακσόγλου
Νεωκόρισσα (Κοστέλνιτσκα): Τζούλια Σουγλάκου
Γενούφα: Μαρία Μητσοπούλου
Επιστάτης: Γιάννης Γιαννίσης
Δήμαρχος: Δημήτρης Κασιούμης
Σύζυγος του Δημάρχου: Μαργαρίτα Συγγενιώτου
Κάρολκα: Άρτεμις Μπόγρη
Αγρότισσα Κόλουσινα: Μπαρούνκα Πράιζινγκερ
Μπάρενα: Βαρβάρα Μπιζά
Γιάνο: Μιράντα Μακρυνιώτη

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Η παράσταση της "JENUFA" θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή που εδώ κι ένα χρόνο στεγάζεται στις νέες εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Περισσότερες λεπτομέρειες δείτε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια