--> Νεοέλληνας | Leonidion.gr

Νεοέλληνας

Του Σοφοκλή Γιαννούση. Αναρίθμητες είναι οι έννοιες  που εμφανίζονται στην ιστορία, προκειμένου να εξηγήσουν την προέλευση της λέξη...


Του Σοφοκλή Γιαννούση.

Αναρίθμητες είναι οι έννοιες  που εμφανίζονται στην ιστορία, προκειμένου να εξηγήσουν την προέλευση της λέξης Έλληνας. Κατά τη μυθολογία ο Έλλην (= λαμπερός) ήταν γενάρχης των Ελλήνων, ο οποίος έμενε στη Θεσσαλία. Λέγεται ότι καθένας από τους γιους του, ίδρυσε από  ένα πρωτεύον ελληνικό γένος: ο Αίολος  τους Αιολείς, ο Δώρος τους Δωριείς κ.ο.κ. Σύμφωνα με τον Όμηρο, και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα, αναφέρεται ότι οι επικαλούμενοι ως Έλληνες είχαν ηγέτη τον Αχιλλέα με καταγωγή τη Θεσσαλία. Αναφορικά έχουν δωθεί και οι όροι Γραικοί, Δαναοί, Ρωμιοί, Γιουνάν, Γιαβάν.

Νεοέλληνας. Προφανώς αυτός ο όρος δεν είναι θεμελιωμένος βάση ιστορικών γεγονότων ή προσώπων. Η χρήση του είναι καθαρά «εμπορική» και χαρακτηρίζει όλους εμάς, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και μετά. Ποια όμως η ταυτότητά μας; Η συμπεριφορά μας απέναντι στο κράτος; Η λειτουργία των θεσμών και υπηρεσιών; Τα επιτεύγματα και η εξέλιξή μας; Προφανώς και οι απαντήσεις χρήζουν πολύωρης συζήτησης, ωστόσο αξίζει μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα. 

Δυστυχώς θα χρησιμοποιηθούν παραδείγματα και χαρακτηρισμοί που ίσως προκαλέσουν στεναχώρια και αγανάκτηση. Μην είμαστε  όμως προκατειλημμένοι, ας  το δοκιμάσουμε!

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η χώρα μας εμφανίζει σημαντικό πρόβλημα υπογεννητικότητας. Αναμφίβολα μία εκ των αιτιών είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ποια είναι όμως η πρώτη ερώτηση που κάνουμε σε μία μητέρα, η οποία μόλις έχει αγκαλιάσει το υγιέστατο μωρό της; «Φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική;». Δυστυχώς η δεύτερη περίπτωση εμφανίζεται τις περισσότερες φορές ως η απάντηση. Είναι ωστόσο ελεύθερο το ζευγάρι να αποφασίσει γι’ αυτό; Ο νεοέλληνας ιατρός γνωρίζει περισσότερα. Εικάζεται από πολλούς νέους γονείς ότι ο μαιευτήρας οδηγεί με τον τρόπο του στη χειρουργική επέμβαση τη μητέρα, προφασιζόμενος επιπλοκές.  Κανείς βέβαια δεν θα ρισκάρει μπροστά σε έναν πραγματικό κίνδυνο, οπότε ακολουθείται πιστά η ιατρική συμβουλή. Φημολογείται ότι υπάρχουν και «ψεύτικοι κίνδυνοι» οπότε το ζευγάρι αναγκάζεται να πληρώσει υπέρογκα ποσά. Όλα για τα χρήματα λοιπόν. Νομίζω ότι κάποιος επωφελείται από όλο αυτό και σίγουρα όχι η οικογένεια και δη η μητέρα, η οποία δύσκολα αποφασίζει να ξαναμπεί σε αυτή την επώδυνη διαδικασία. Η δραστηριότητα του μεγαλογιατρού βέβαια δεν περιορίζεται εδώ καθώς η λέξη "φακελάκι" αποτελεί το απαραίτητο καύσιμο για να τρέξει οποιαδήποτε περίθαλψη μέσα στα νοσοκομεία. Ρυθμιστής ο γνωστός-άγνωστος νεοέλληνας επιστήμονας. 

Έρχεται λοιπόν η στιγμή του σχολείου, που το παιδί συναντά πολλά εμπόδια. Σκοπός είναι η χαρά μέσα από το παιχνίδι και τη μάθηση, η γνώση, η εξοικείωση και δραστηριοποίηση μέσα σε ένα κοινωνικό σύνολο. Εύκολοι στόχοι γι’ αυτή την ηλικία. Ίσως, κάποτε.. Πλέον το παιδί-ρομπότ, γαλουχημένο στα παιχνίδια του play station, γαντζωμένο  πάνω σε μία επίπεδη οθόνη, εξαρτημένο από  τον ψεύτικο ψηφιακό κόσμο, αδυνατεί να προσεγγίσει το σκοπό του σχολείου. Δεν είναι χαζά αλλά ανήμπορα, αβοήθητα και θύματα αδιαφορίας. Συναντούμε παιδιά κάτω των 6 ετών να έχουν μυωπία, έλλειψη μυοσκελετικού συντονισμού λόγω απουσίας δραστηριότητας, αδυναμία συγκέντρωσης. Τα αίτια τα γνωρίζουμε. Αναφέρθηκαν παραπάνω. Υπαίτιος; Μήπως ο νέος γονέας ο οποίος επιθυμεί να μεγαλώσει το παιδί του στον "αυτόματο πιλότο";

Το παιδί ωστόσο θα αναπτυχθεί. Θα προσπαθήσει να βγει στην κοινωνία. Εκεί τον περιμένει η «κοινωνική δικαιοσύνη». Μια λέξη όμως θα στοιχειώνει οποιαδήποτε προσπάθεια ανέλιξης του: Βύσμα. Σε ποιους τομείς όμως εμφανίζεται; Λοιπόν έχουμε βύσμα στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο στρατό, κατά την εύρεση εργασίας, στις δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, περιφέρειες, αθλητισμό, νοσοκομεία κ.τ.λ. Παντού! Πόσες πιθανότητες έχει ένα παιδί να μεγαλώσει με αξίες, ιδανικά, σεβασμό στα ήθη, έθιμα και στους  θεσμούς; Ο νεοέλληνας φρόντισε και γι’ αυτό. Έκλεψε το συνάνθρωπό του, το κράτος, ενώ η ίδια η πολιτεία λειτούργησε αντίστοιχα προς τον πολίτη. Με ποικίλους παράνομους τρόπους προσπαθούμε να αποκτήσουμε οτιδήποτε δεν μας ανήκει. Ανομία και αναρχία βασιλεύουν στην κοινωνία μας. Κι όμως οι νεοέλληνες προχωρούμε ακάθεκτοι, απαιτώντας ταυτόχρονα δικαιοσύνη, ισονομία, ειλικρίνεια. Συγγνώμη αλλά αυτό λέγεται προκλητική ειρωνεία.

Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες. Διαμαρτυρόμαστε στην Ευρώπη για την οικονομική κατάστασή μας, γνωρίζοντας βέβαια ότι έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Ελάχιστοι μπορούν να κοιταχτούν στο καθρέφτη και να πουν πως είναι νομοταγείς. Φωνάζουμε και ψάχνουμε υπεύθυνους για τις φυσικές καταστροφές. Χτίζουμε πάνω στα ρέματα, στα δάση, στις παραλίες. Εκεί ο νεοέλληνας, να καταπατάει οποιοδήποτε κομμάτι γης χωρίς να του επιτρέπεται και να ψάχνει μετά να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Αλόγιστη ρύπανση του περιβάλλοντος. Αφήνουμε σκουπίδια και τσιγάρα οπουδήποτε, μη σεβόμενοι δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Έχουν γίνει οι γειτονιές κέντρα φιλοξενίας αδέσποτων. Καμία ευθύνη όμως για εμάς. Φταίει ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Πακιστανός, ο Σύριος. 

Προσωπική εμπειρία. Πρόσφατα είχα προπονηθεί σε ένα Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο. Ειλικρινά ντράπηκα. Νόμιζα ότι ήμουν σε άλλη χώρα. Για τον κίνδυνο διαφήμισης θα αναφερθώ στις ατέλειες του ΔΑΚ. Ξηλωμένο ταρτάν εδώ  και 20 μέρες, απαρχαιωμένος χλοοτάπητας, σκουπίδια παντού. Κλασικά ένας φύλακας  μέσα σε ένα δωμάτιο να επιτηρεί την ελεύθερη διέλευση του κόσμου. Ζήτημα αν ήταν και ξύπνιος. Αυτή η εικόνα του σταδίου που χρησιμοποιείται από το νεοέλληνα, ο οποίος φθείρει ανεξέλεγκτα το χώρο αλλά θα βρίσει και το δήμαρχο για την επικρατούσα κατάσταση. 

Παραδόξως αυτό τον τύπο Έλληνα τον στηρίζει η παγκόσμια κοινότητα μέσω του τουρισμού. Χιλιάδες ξένοι επισκέπτονται τη χώρα μας, επενδύουν χρήματα συντηρώντας με αυτό τον τρόπο πολλά νοικοκυριά. Σέβονται του αρχαιολογικούς χώρους μας, τις παραλίες μας, τα δάση μας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σέβονται εμάς. Απολαμβάνουν να μας βλέπουν να τραγουδάμε, να χορεύουμε και προσπαθούν να μιμηθούν τον τρόπο διασκέδασής μας. Αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό τον ντόπιο, ο οποίος καλωσορίζει χαρούμενος οποιοδήποτε επισκέπτη του τόπου του. Μας ζηλεύουν ως ένα σημείο και πολλοί λένε ότι θα ήθελαν να ζουν σε αυτή τη χώρα.

Δυστυχώς όμως αυτοί είμαστε. Δεν σεβόμαστε τίποτα, κλέβουμε τον οποιοδήποτε και κατηγορούμε ανεμπόδιστα τους άλλους. Ψάχνουμε να βρούμε δικαιολογίες και να απαλλαγούμε των ευθυνών μας. Η νέα ταυτότητα που μας χαρακτηρίζει, δεν μας ταιριάζει, αν και εμείς την έχουμε εκδώσει. Ενισχύεται η άποψη ότι είμαστε οι χειρότεροι πολίτες στην ομορφότερη χώρα. Βαρύγδουπο αλλά αληθές. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις ανθρώπων, οι οποίοι έντιμα αντιμετωπίζουν το συνάνθρωπό τους. Αυτό έχει αντίκτυπο και στο σπίτι τους, στα παιδιά τους.

Πρέπει να ψάξουμε βαθιά μέσα μας, να βρούμε το κουράγιο να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Ίσως είναι χρήσιμο να γυρίσουμε λίγο στο παρελθόν,  να θυμηθούμε πως μεγάλωσαν οι νυν ηλικιωμένοι. Με ελάχιστα υλικά αγαθά, κατάφεραν να ζήσουν με κανόνες και αξίες, έχοντας στο προπύργιο τις λέξεις πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Το παρελθόν υπενθυμίζει αλλά το εξωτερικό θα έλεγα ότι διδάσκει. Υπάρχουν κράτη που τηρούν τους νόμους, πολίτες οι οποίοι σέβονται τη φύση, παιδιά που δέχονται το μετανάστη, οικογένειες που δημιουργούν σωστούς και χρήσιμους ανθρώπους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το σωστό είναι υποκειμενικό. Δεκτό. Αναλογιζόμενοι όμως τον τρόπο ζωής του νεοέλληνα, ο οποίος βλάπτει τον ίδιο και τους γύρω του, τότε μάλλον ακολουθούμε στραβό δρόμο. Οι ξένοι λοιπόν σέβονται πρώτα τον εαυτό τους και μετά τους Έλληνες. Εμείς μάλλον κανέναν.

Προτροπή για όλο αυτό το μονόλογο, αποτέλεσαν ολιγάριθμες οικογένειες από τον τόπο μου, οι οποίες αποτελούν την εξαίρεση του φαινομένου. Οι γονείς προσπαθούν με συνέπεια να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, στηρίζοντας το σχολείο και την κοινωνία. Υποστηρίζοντας το δίκαιο και αποφεύγοντας τον «αυτόματο πιλότο». Σίγουρα κανείς δεν είναι τέλειος. Αλλά αλάθητος είναι αυτός που δεν προσπαθεί.  

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Όνομα

"Κλεισθένης",1,16η Μαρτίου,4,25η Μαρτίου,37,28η Οκτωβρίου,26,Α.Ε.Μαρίου,57,Α.Ε.Σ. Κυνουρίας,2,Α.Ο.Σ.Λ,4,Α.Σ. TKD Λεωνιδίου,30,Α.Σ."Αρκάς",27,Α.Σ.Λεωνιδίου,795,Α.Τ.Λεωνιδίου,3,Αβραντίνης,1,Αγ.Βασίλειος,15,Αγγελίες,83,Άγιος Βασίλειος,5,Αγρότες,157,Αγροτικός Συνεταιρισμός,45,Αγώνες δρόμου,89,Αγωνιστική Συνεργασία,2,ΑΔΜΗΕ,1,ΑΕΠΙ,5,Αθλητικά,2954,αιγιαλός,1,Αιμοδοσία,56,Αλιεία,7,αλιευτικός σύλλογος,3,Άλλα αθλήματα,197,ΑΜΕΑ,16,Αμπελουργοί,13,Αμυγδαλιά,15,Ανακοινώσεις,393,Αναπτυξιακή Πάρνωνα,142,Αναρρίχηση,38,Ανέλιξη,1,Ανεξάρτητοι Έλληνες,8,Άνεργοι,18,Ανοικτό Πανεπιστήμιο,1,Ανοιχτή συνέλευση,8,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,1,Αντένα,2,Αντιφασίστες,1,Αξίζει να δείτε,105,Άξιον Εστί,3,απάτες,11,απεργία,5,Απογραφή 2011,4,Αποζημιώσεις,7,Απόκριες,115,Απόλλων Τυρού,289,άποροι,11,Αποστολόπουλος,1,αποτελέσματα,1,Απόψεις,1,Απρόβλεπτα,1,απώλεια αντικειμένου,1,Άργος,1,Αργυράκη,1,Άρθρα,21,Αρκαδία,878,Αρκαδικό Πανόραμα,5,Αρκαδικός,4,Άρση βαρών,2,Αρχαιολογία,27,Αρχείο Τσακωνιάς,139,Αρχιτέκτονες,6,ΑΣΕΠ,1,Αστεία,2,Αστέρας Τρίπολης,2,Άστρος,28,Αστυνομία,204,Ασφαλιστικά ταμεία,76,ΑΤΕ,1,ατύχημα,6,Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά,1,Αυτοδιοίκηση,27,αυτοδιοίκηση-εκλογές,108,Αυτοκίνητο,47,αφιέρωμα,3,Βαλασόπουλος,1,Βασκίνα,32,Βέμμος,9,Βενιζέλος,1,Βιβλίο,42,Βίντεο,100,Βιογραφικό,3,Βιτζηλαίου,5,Βιώσιμη Πόλη,2,Βλάβες,12,Βλάσης,59,Βλησιδιά,15,Βοήθεια στο σπίτι,1,Βόλεϊ,10,Βουδούρης,7,βραβείο,2,Γ.Ε.Φ.,1,Γ.Σ.Τυρού,92,Γενική Συνέλευση,63,Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές,5,Γεωργοί,4,γηροκομείο,16,Γιαννακόπουλος,1,Γιαννακούρας,36,Γιαννούσης,3,Γιορτή Αμυγδάλου,3,Γιορτή θαλασσινών,5,Γιορτή Κρασιού,22,γιορτή μελιού,10,Γιορτή μελιτζάνας,24,Γιορτή πανσελήνου,2,Γιορτή του Ψαρά,21,Γλυππία,1,γλυπτική,2,Γνώμες,403,Γόντικας,2,Γυμνάσιο,106,Γυναίκα,8,Γύρος Αμπελώνων,1,Δ.Ε.Τυρού,16,Δ.Ο.Υ.,65,Δαλιάνης,9,δανειολήπτες,3,Δασαρχείο,19,ΔΕΔΔΗΕ,26,Δέδε,2,Δέδες,4,ΔΕΗ,40,ΔΕΚΟ,1,Δελτία τύπου,1104,δεντροφύτευση,2,ΔΗ.ΣΥ.,8,ΔΗΚΕΝΚ,16,Δημ.Ραδιόφωνο Τρίπολης,4,ΔΗΜΑΡ,3,Δημοπρασία,43,Δήμος Β.Κυνουρίας,7,Δήμος Γορτυνίας,1,Δήμος Λεωνιδίου,34,Δήμος Ν.Κυνουρίας,64,Δήμος Νότιας Κυνουρίας,1238,Δήμος Τυρού,1,Δημόσιο,1,δημοσιογράφοι,3,Δημοσκόπηση,2,Δημοτικό Συμβούλιο,238,Δημοτικό Σχολείο,215,δημοψήφισμα,1,Δια Βίου Μάθηση,15,Διαγωνισμός,41,Διαδίκτυο,59,δίαθλο,1,διακοπή νερού,9,διακοπή ρεύματος,21,Διαμαρτυρία,4,Διαμονή,13,Διανομή τροφίμων,17,διασκέδαση,82,Διατροφή,12,διάφορα,8,διάφορα είδη,9,ΔΙΕΚ,5,Δικαιοσύνη,73,Δράκος,7,Δράσεις Κυνουρίας,3,Δράση,8,Δρίτσας,7,Δυνατή Πελοπόννησος,1,δυστύχημα,16,δωρεά,17,εγκαίνια,2,ΕΕΣΠΟΦ,1,εθελοντισμός,32,έθιμα,4,Εθνική Ελλάδας,14,Εθνική Συσπείρωση,1,Εθνική Τράπεζα,7,ει,1,Ειδήσεις,5,Ειδικό Σχολείο,3,Εκδηλώσεις,942,Εκδρομή,73,Έκθεση,69,Έκθεση Φωτογραφίας,10,Εκκλησία,313,Εκλογες,3,Εκλογές,480,Εκπαίδευση,477,εκπομπή,3,εκπτώσεις,3,Εκτελεστική επιτροπή,2,ελαιοπαραγωγοί,50,ΕΛΓΑ,4,Ελεύθεροι επαγγελματίες,2,Ελιά,2,Ελλάδα,1144,Ελληνικός Στρατός,4,Ελλήνων Συνέλευσις,1,ΕΛΜΕ,1,ΕΛΤΑ,6,Εμβολιασμοί,1,Εμπορικός σύλλογος,170,ΕΜΥ,8,Ενδιαφέρουν,244,Ενέργεια,2,Ενίσχυση Επιχειρήσεων,4,ενοικίαση ακινήτων,12,Ένωση Ξενοδόχων,35,Εξωτερική Πολιτική,2,ΕΟΔΥ,1,ΕΟΜΜΕΧ,1,ΕΟΠΥΥ,3,Εορτή,6,ΕΠΑΛ,81,επαρχιακός Τύπος,1,επέτειοι,12,επιδόματα,21,Επιδοτήσεις,45,Επικαιρότητα,11649,Επιμελητήριο Αρκαδίας,77,έπιπλα,1,Επιστολές,22,Επιτροπή Διαβούλευσης,2,Επιτροπή Παιδείας,6,Επιχειρηματικότητα,64,Επιχειρήσεις εστίασης,1,ΕΠΟ,1,ΕΠΣ.Αρκαδίας,50,ΕΠΣΑ,46,Έργα,261,Εργασία,269,Εργαστήριο,7,Εργατικό κέντρο,3,ΕΡΤ,26,Ερωτηματολόγιο,1,ΕΣΗΕΑ,1,ΕΣΠΑ,32,Εύη Τατούλη,66,Ευθυμογράφημα,17,Ευρωεκλογές,1,Ευχές,41,ΕΦΕΤ,3,Ζαρίτσι,2,Ζαχαριάς,14,ζημιές,5,ζωγραφική,11,Ζώταλης,1,Ηλιοπούλου,4,ημερίδα,31,Θέατρο,76,θέατρο σκιών,3,Θεοδωράκη,1,θεοδωράκης,2,Θεοφάνεια,26,θηροφύλακες,5,Ι.Μ. Αρτοκωστάς,1,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Καρυάς,3,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Σίντζας,24,Ι.Μ.Ελώνης,82,ιατρός,1,Ιδιαίτερα μαθήματα,3,ΙΕΚ,10,ΙΚΑ,37,ΙΚΑ.,1,ΙΝ.Ε.,1,ΙΝΣΕΤΕ,1,Ισοπολιτεία,7,Ιστορικά,41,Κ.Ε.Δ.Ε,8,Κ.Ε.Ε.,2,Κ.Ε.Π.,12,Κ.Ε.Φ.,1,καιρός,175,Καλαθά,1,Καλλικράτης,9,κάπνισμα,1,Καρβελάς,4,Καρδαράς,1,Καστανιές,1,καταγγελίες,3,Καταδυτικό πάρκο,17,καταναλωτές,4,καταστήματα,3,κατηγορία,1,κατοικίδια,1,Κατσίρης,2,Καύσιμα,3,ΚΕΚ,2,Κέντρο Πληροφόρησης,7,Κέντρο Υγείας,51,Κεντροαριστερά,4,ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.,1,Κιβωτός του Κόσμου,3,Κίνημα Αλλαγής,11,Κίνηση,1,ΚΚΕ,56,Κλειστό Γυμναστήριο,2,κληροδοτήματα,10,ΚΝΕ,1,Κοινωνία,87,Κοινωνικά,150,Κοινωφελής Επιχείρηση,24,κολύμβηση,5,Κοντοζαμάνης,23,Κοσμάς,193,Κόσμος,87,Κοτρώτσος,1,Κοτσώλης,1,Κουκλοθέατρο,11,Κουνουπιά,22,Κουτρούκης,5,ΚΠΝΝΑ,1,Κρυονέρι,2,ΚΤΕΛ,23,Κτηματική Υπηρεσία,4,Κτηματολόγιο,14,κτηνοτρόφοι,33,κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,21,κυκλοφοριακό,33,Κυνηγετικός Σύλλογος,29,Κυνηγοί,25,Κυνουρία,35,Κύπρος,3,Κωνσταντινόπουλος,75,Λαϊκή αγορά,23,Λαϊκή Ενότητα,10,Λαική συσπείρωση,38,Λαϊκή συσπείρωση,5,Λάκκος,11,Λάκος,7,Λακωνία,1,Λαλουδάκης,35,Λαμπρόπουλος,1,Λαογραφία,72,ΛΑΟΣ,1,λαχειοφόρος,4,Λειβαδά,1,Λειβάδι,13,Λεκκός,1,Λεωνίδιο,2465,Λεωνίδιο Αλλάζουμε,7,Λιβάδι,6,Λιμάνι,22,Λιμεναρχείο,35,Λιμενικό Σώμα,36,Λιμενικό Ταμείο,4,λογιστές,3,Λύκειο,75,Λυκουρέντζος,58,Λυμπεροπούλου,2,Λυσίκατος,82,μαγειρική,3,Μανδρώνης,2,Μάνος,1,Μανώλης,3,Μαρί,20,Μαρνέρης,117,Μελισσοκόμοι,8,Μελιτζάzz,118,Μετρό,1,Μητέρα,6,Μηχανικοί,6,Μιχελάκης,2,ΜΜΕ,1,μνημόσυνο,27,Μορφωτικός Σύλλογος,91,Μοτοπαρέα,64,Μοτοσικλέτα,47,μουσεία,18,μουσική,12,Μπακούρης,1,Μπαμπαδήμας,57,Μπάσκετ,516,Μπερέτσος,1,Μπερτζελέτος,6,Μπιρσίμ,6,Μπουντρούκας,5,Μυθική Πελοπόννησος,1,ν,1,Ναρκωτικά,1,Νατάσα Πετρούλια,4,Ναύπλιο,1,Ναυτικοί,2,ΝΔ,227,Νέα Γρίπη,5,Νέα Πελοπόννησος,21,Νέοι Δρόμοι,2,Νεολαία ΠΑΣΟΚ,3,νηπιαγωγείο,64,Νίκας,18,Νικολάκου,10,Νομαρχία Αρκαδίας,6,νομοσχέδιο,1,Νότια Κυνουρία,3735,ντοκιμαντέρ,3,Ξενοδόχοι,19,Ο άλλος δρόμος,21,Ο τόπος μας,5,Ο.Ε.ΕΣ.Π.,1,Ο.Τ.Ε.,6,ΟΑΕΔ,62,ΟΑΕΕ,21,ΟΓΑ,25,Οδηγίες,10,Οδηγοί,1,Οικοδόμοι,4,Οικολόγοι,6,Οικονομία,153,Οικονομική επιτροπή,50,Οινοπαραγωγοί,2,ΟΚΕ,1,Ολυμπιακός Λεωνιδίου,230,ομιλία,26,Ομογένεια,42,Ομοσπονδία TKD ITF,8,ΟΝΝΕΔ,5,ΟΠΑΠ,5,ΟΠΕΚΕΠΕ,1,όπερα,1,Όραμα-Γνώση-Πρόοδος,42,Ορειβασία,178,Ορθοπαιδικός,1,ορκωμοσία,2,ΟΤΑ,10,Ουράνης,2,Π.Ο.Ε.,1,Παγώνης,2,ΠΑΖΛ,6,Παιδί,72,Παιδίατρος,10,Παιδικά χωριά SOS,1,Παιδική Χαρά,8,Παιδική Χορωδία,16,παιδικός σταθμός,30,παλαίμαχοι,2,Παλαιοχώρι,46,ΠΑΜΕ,4,Παναγιωτόπουλος,1,Παναρκαδική ομοσπονδία,26,Παναρκαδικό Νοσοκομείο,30,Πανελλήνιες,18,Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,9,πανηγύρια,60,Παπαδημητρόπουλος,1,Παπαηλιού,12,Παπαθανασόπουλος,151,Παπαμιχαήλ,3,Παπανδρέου,2,παραδοσιακοί χοροί,6,Παραλία Τυρού,3,Παραλίες,3,παράξενα,1,ΠαραΤυρό,26,Παρθενώνας,1,Πάρνωνας,9,Παρουσίαση,13,ΠΑΣΟΚ,85,Πάσχα,185,Πατσαρίνος,1,Πάχος,2,Πεζοπόροι Τυρού,162,Πελετά,179,Πελοποννησιακή Ένωση,3,Πελοποννησιακή Συμμαχία,2,Πελοπόννησος,16,Πελοπόννησος Οικολογική,2,Πελοπόννησος Πρώτα,5,Πέρα Μέλανα,63,Περιβάλλον,225,Περιοδικό,1,Περιπατητικός τουρισμός,2,Περιφέρεια Πελοποννήσου,827,Πηγάδι,25,Πλάκα,188,Πλατανάκι,20,πο,1,Ποδήλατο,36,Ποδόσφαιρο,1911,Ποίηση,3,Πολεμική Αεροπορία,2,Πολεμικό Ναυτικό,1,Πολιτικά,756,Πολιτική προστασία,24,Πολιτισμός,713,Πολιτιστικός Σύλλογος,16,Πολίχνη-Δράση,1,πολύτεκνοι,2,Ποτάμι,6,Πούλιθρα,187,Πραγματευτή,64,Πρασιές,1,Πραστός,35,προκηρύξεις,80,Πρόσκληση,8,Προσφορά εργασίας,4,Πρόσωπα,30,Πυργούδι,3,Πυροσβεστική,88,πωλήσεις ακινήτων,40,πωλήσεις επιχειρήσεων,1,πωλήσεις οχημάτων,6,ραδιόφωνο,4,Ρέππας,8,ρετρό,3,Ρολόι,1,Ρουσιάς,4,ρύθμιση οφειλών,1,Σαλάκος,7,Σαμαράς,1,Σαμπατική,22,ΣΑΟΟ,5,Σαπουνακέϊκα,30,Σαραντάρης,27,σεισμός,26,σεμινάριο,27,ΣΕΤΕ,3,Σιδηρόδρομος,1,Σινεμά,126,Σιώρας,13,Σκαντζός,1,Σπηλαιολόγοι,9,Στατιστική Υπηρεσία,9,ΣτΕ,1,Στίβος,46,στρατολογία,3,συγκοινωνία,1,Σύλλογος "Αγ.Απόστολοι",25,Σύλλογος "Άγιος Γεώργιος",3,Σύλλογος "Αθηνά",6,Σύλλογος "Απόλλων",16,Σύλλογος "Επαρχία Κυνουρίας",1,Σύλλογος "Ζεστή Φωλιά",5,Σύλλογος "Λεωνίδιον",14,Σύλλογος Αναρριχητών,1,Σύλλογος Απανταχού Αμυγδαλιωτών,5,Σύλλογος Απανταχού Βασκινιωτών,5,Σύλλογος Απανταχού Τσιταλιωτών,4,σύλλογος Βασκινιωτών,4,Σύλλογος γονέων,138,Σύλλογος Δαφνώνας,10,Σύλλογος Κτηνοτρόφων,3,Σύλλογος Μαριωτών,11,Σύλλογος Παλαιοχωριτών,3,Σύλλογος"Πολίχνη",7,Συμπολιτεία,69,Συναυλία,129,Σύνδεσμος Κοσμιτών,1,Συνέδριο,45,συνέντευξη,35,συνήγορος του πολίτη,1,συνταγές,1,Συνταξιούχοι,22,ΣΥΡΙΖΑ.,121,σχόλια,1,Σωματείο Γυναικών,2,Τ.,1,Τ.Α.Π.,1,Τ.Ε.Ε.,10,Τ.Ο.Π.,3,ΤΑΞΙ,1,Τατούλης,258,ΤΕΒΑ,7,τέλη,3,τέννις,5,Τέχνη,11,Τεχνικό Πρόγραμμα,4,Τεχνολογία,42,Τηγάνι,2,τηλεόραση,99,τοξοβολία,5,Τοπικά,18,Τοπικό Αρχείο,4,Τουρισμός,386,Τράπεζα Πειραιώς,3,τράπεζες,18,Τρίαθλο,28,Τριανταφύλλου,3,Τρίτεκνοι,7,Τροχαίο,42,Τροχάνη,1,Τσακωνιά,85,Τσακώνικη διάλεκτος,48,τσακώνικη μελιτζάνα,5,Τσακώνικη υφαντική,13,Τσακώνικος Συνεταιρισμός,1,Τσακώνικος Συνεταιρισμός Γυναικών,1,Τσακώνικος Χορός,15,Τσακωνοπαρέα,14,Τσέρφο,1,Τσιγκούνης,13,Τσικνοπέμπτη,4,Τσιλιβής,2,Τσιτάλια,28,ΤΣΜΕΔΕ,1,Τύπος,1,Τυρός,746,Υγεία,375,ΥΠΕΣ,1,Υπηρεσίες,1,Υποθηκοφυλακείο,2,Υποτροφίες,9,Υπουργείο Ναυτιλίας,1,Υπουργείο Πολιτισμού,1,Φ.Ο.Σ.Λ.,1,Φάμπρικα Πολιτισμού,108,Φαρμακοποιοί,1,Φεστιβάλ,71,Φεστιβάλ αναρρίχησης,13,Φεστιβάλ Μελιτζάνας,58,Φιλαρμονική,27,Φιλόδημοι Πολίτες,31,φιλόζωοι,21,Φίλοι Εθνικής Ελλάδος,1,Φορέας Διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου,147,Φορείς,8,φορολογία,56,Φορολογικά,100,Φόρος ακινήτων,1,Φωκιανό,24,Φωτογραφία,11,Φωτογραφίες,65,ΧΑΔΑ,5,χάκερς,1,Χαμόγελο του παιδιού,12,Χάρτες,3,Χείλαρης,14,χιούμορ,1,Χορευτικό συγκρότημα,3,Χορευτικός Όμιλος,7,χοροεσπερίδα,46,Χορός,49,Χορωδία,29,Χορωδία Ενηλίκων,14,Χουζούρης,4,Χούνη,2,Χριστούγεννα,210,Χρονογράφημα,12,Χρυσή Αυγή,22,ψάρεμα,2,Ψαρολόγος,9,ψήφισμα,7,Ψυκτικοί,1,Ψυχολογία,10,Ωδείο,16,ώρα,11,agenda,2,Beach Soccer,4,Beach Tennis,19,Beach Volley,49,Black Friday,1,Erasmus,3,Events,1,Facebook,16,fake news,1,Google,4,I Love GR,11,Leader,35,Photo Gallery,1,Pizza,1,Rally,1,Taekwon Do,78,Taxisnet,8,TKD WTF,15,Toolbar,1,Unesco,1,Video,1245,WWF,2,
ltr
item
Leonidion.gr: Νεοέλληνας
Νεοέλληνας
https://1.bp.blogspot.com/-lF2VH12a49c/XWK95kylPCI/AAAAAAABUSY/kIEwWKAadocQeOTf2CKVqU9D9eFoCJMKQCLcBGAs/s640/69470205_1215219278650756_7816365790344511488_n.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-lF2VH12a49c/XWK95kylPCI/AAAAAAABUSY/kIEwWKAadocQeOTf2CKVqU9D9eFoCJMKQCLcBGAs/s72-c/69470205_1215219278650756_7816365790344511488_n.jpg
Leonidion.gr
https://www.leonidion.gr/2019/08/blog-post_25.html
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/2019/08/blog-post_25.html
true
1463647731720589503
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκαν δημοσιεύματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσοτερα Cancel reply Διαγραφή Από τον Αρχική σελίδα Σελίδες Δημοσιεύματα Δείτε τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ Αναζήτηση Όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκε δημοσίευμα που να ταιριάζει στην αναζήτηση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαίου Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago χτες $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερες από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content