Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου υποδέχεται για τρίτη μέρα σήμερα τους επισκέπτες με εκθέσεις, συναυλίες και πολλές παράλληλες δράσεις! Είν...
Το Φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου υποδέχεται για τρίτη μέρα σήμερα τους επισκέπτες με εκθέσεις, συναυλίες και πολλές παράλληλες δράσεις!
Είναι μια πολύχρωμη, πολυεθνική συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς. Από το 2011 στα σοκάκια και τις πλατείες, στα 200 ετών αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου Αρκαδίας όμορφα πράγματα συμβαίνουν. Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, επιστήμονες και chef από διάφορα μέρη και χώρες συνεισφέρουν στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό, γνώσεις και γεύσεις. Διάσπαρτες εκδηλώσεις απλώνονται στα σοκάκια, τις πλατείες και τα πυργόσπιτα του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη του Λεωνιδίου, οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, όπου μουσικές και χοροί μπλέκονται με μυρωδιές και γεύσεις από την τοπική αλλά και τη διεθνή γαστρονομία.
Σάββατο 5 Ιουλίου - Όλες οι εκδηλώσεις:
Cardìa Grica “Aderfia”
Σάββατο 5 Ιουλίου 2025, 21:30
Πλατεία 25ης Μαρτίου
Ταραντέλα πιτσίκα και παραδοσιακά Κάτω Ιταλίας.
«Αδέλφια. Μουσική, ενέργεια και παράδοση του grico ενώνονται με το δυνατό συναίσθημα που μας συνδέει με τους Έλληνες αδελφούς μας. Είναι μια κληρονομιά ήχων και κινήσεων στην οποία η tarantella pizzica θα είναι έτοιμη να σας κατακλύσει».
Οι Cardìa Grica με την συγκινητική συναυλία “Aderfia” παραδοσιακής μουσικής και χορού έρχονται από το Martano της Κάτω Ιταλίας, πόλη αδελφοποιημένη με το Λεωνίδιο, από τον τόπο του “La Notte della Taranta” του Σαλέντο, του μεγαλύτερου φεστιβάλ στην Ιταλία περί λαϊκού πολιτισμού.
Η ταραντέλα, απελευθερωτικός χορός και εργαλείο έκφρασης για τις γυναίκες της Κάτω Ιταλίας, συναντά τον τσακώνικο χορό.
Συμμετέχει το Χορευτικό Συγκρότημα Λεωνιδίου.
Με πάνω από 70 χρόνια λειτουργίας, στοχεύει στην καλλιέργεια της αγάπης και της διατήρησης των ηθών, των εθίμων και του τσακώνικου χορού. Εκπροσωπεί την παράδοση του πανάρχαιου κλειστού τσακώνικου χορού «κλειστέ».
Έχει εμφανιστεί σε πολλές εκδηλώσεις, ενώ συμμετέχει ενεργά και ανελλιπώς στο φεστιβάλ Μελιτζάzz.
Πληροφορίες: www.facebook.com/groups/110224242346401
Blend Mishkin presents Roots Evolution in dub
Σάββατο 5 Ιουλίου 2025, 22:30
Παραποτάμιος δρόμος
Ο Blend Mishkin (Γιώργος Μαντάς), διεθνής DJ και παραγωγός, μαζί με τον BnC στο μικρόφωνο και τον Στέλιο Μίχα-Εγγλέζο στο τρομπόνι, αποδομούν τα κομμάτια του, όπως ερμηνεύτηκαν από τους Roots Evolution, και τα ξαναστήνουν από την αρχή.
Μεγάλη η αγάπη τους για τον ήχο της Τζαμάικα, από τα πρώιμα Calypso και Ska, στο Rock Steady και μετά το Rub a dub, το Dancehall, τα Roots και την εξέλιξη τους, αγάπη όμως και για την Soul, Jazz, Rhythm ‘n’ blues, Reggae, Dub και World music.
Η μπάντα παρουσιάζει ένα set όπου η αυτοσχεδιαστική ενέργεια συναντά την αυθεντική sound system κουλτούρα, μια ζωντανή εμπειρία γεμάτη ρυθμό, μπασογραμμές και πολλή ψυχή.
Ένα εκρηκτικό live – μείγμα ακουσμάτων με στοιχεία soul, rhythm ‘n’ blues, reggae, dub και world music ως φιλοσοφία remix.
Blend Mishkin DJ set
Σάββατο 5 Ιουλίου 2025, 24:00
Κεντρικός δρόμος Λεωνιδίου
Ρυθμός και χορός μετατρέπουν τον κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου σ’ ένα μεγάλο υπαίθριο bar.
O Blend Mishkin, διεθνώς αναγνωρισμένος παραγωγός, συνθέτης, DJ και επικεφαλής μπάντας, μιξάρει και κινείται σε reggae, dub, soul, funk, world music.
Δισκογραφεί πάνω από 30 χρόνια. Έχει κυκλοφορήσει έργα του σε σημαντικές δισκογραφικές εταιρείες, Sirius, Nice Up! Recods (London), Cooking Records (UK), LTJ Bukem, Shadow Records (NY). Έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από David Rodigan (BBC1Xtra), Toddla T (BBC Radio One), Seanie B (BBC1Xtra), Keith Lawrence (Mi-Soul), Andrew Weatheral (NTS), Craig Charles (BBC 6 Music).
Κάνει ζωντανές εμφανίσεις (Ελλάδα, Ευρώπη), σε κλαμπ και φεστιβάλ όπως Boomtown Fair (UK), Rototom (Ισπανία), Uprising Festival (Σλοβακία), Overjam Reggae Festival (Σλοβενία), Exit Festival (Σερβία), Ozora (Ουγγαρία), Gampel Open Air (Ελβετία), One Love Festival (UK), Neversea (Ρουμανία) κ.ά.
“Στα χωράφια!”
Σάββατο 5 Ιουλίου, 08:00 – 10:00
Κάμπος Λεωνιδίου
Πρωί πρωί στο χωράφι!
Νωρίς το πρωί (08:00) το βαν του Δήμου Ν. Κυνουρίας θα μεταφέρει τα παιδιά σε αγρόκτημα στην Πλάκα Λεωνιδίου, όπου, υπό την καθοδήγηση της Open farm, θα έρθουν σε επαφή με το χώμα, την καλλιέργεια, την παραγωγή και τη συγκομιδή προϊόντων και κυρίως τσακώνικης μελιτζάνας!
Διατίθενται καπέλα, μπλουζάκια και παγουρίνο, χρηστικά και αναμνηστικά για τα παιδιά.
Σημείο συνάντησης: Κέντρο Πληροφόρησης για τη Χλωρίδα του Πάρνωνα (Παλαιό δημοτικό Βασκίνας), Πλατεία Ουράνη.
Αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά, με προεγγραφή
«Τσακώνικες Σινδε-σεις»
Παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου
Σάββατο 5 Ιουλίου, 10:00-13:00 – Α’ μέρος
Κυριακή 6 Ιουλίου, 10:00-13:00 – Β’ μέρος
Ο εικαστικός Δημήτρης Παρδάκης υλοποιεί ένα εργαστήριο με την ονομασία «ΤΣΑΚΩΝΙΚΕΣ ΣΙΝΔΕ-ΣΕΙΣ», από τη λέξη σίντε (σίνδε) που σημαίνει Ρίζες στα τσακώνικα. Είναι ένα πρακτικό workshop, σκοπός του οποίου είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να έρθουν σε επαφή και γνωριμία με τον πολιτισμό της Τσακωνιάς, να ανακαλύψουν την παράδοση μέσω εναλλακτικής Εικαστικής Τέχνης και να δημιουργήσουν μια γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά της ευρύτερης περιοχής.
Με καινοτόμες τεχνικές-πειραματισμούς, με υλικά και χρώματα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να προσφέρουν στον εαυτό τους μια αξέχαστη εμπειρία δημιουργώντας τα δικά τους πρωτότυπα έργα, χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό σκληρυντικό υφάσματος.
Τα υλικά του workshop (συρμάτινη φιγούρα, ύφασμα, ακρυλικά χρώματα, σκληρυντικό, πινέλα και βοηθητικά υλικά) καθώς και μια μικρή έντυπη παρουσίαση της Τσακώνικης ενδυμασίας, παρέχονται από τον διοργανωτή του εργαστηρίου σε μορφή kit.
Διάρκεια
Το workshop έχει συνολική διάρκεια 6 ωρών και θα ολοκληρωθεί σε δύο τρίωρες συναντήσεις, Σάββατο και Κυριακή.
Ποιους αφορά
Απευθύνεται σε άτομα με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Με την ολοκλήρωση του workshop, οι συμμετέχοντες/ουσες θα παραλάβουν το έργο τους συνοδευόμενο από μια βεβαίωση συμμετοχής.
Εγγραφη - εικαστικο Εργαστηριο
Δημήτρης Παρδάκης
Ο Δημήτρης Παρδάκης είναι δημιουργικός καλλιτέχνης – εικαστικός με εμπειρία στη ζωγραφική, γλυπτική/μικρογλυπτική, πυρογραφία, mixed media. Ικανός στην ανάπτυξη μοναδικών σχεδίων, λάτρης της εξέλιξης και της δημιουργίας έργων με παράλληλες διαφορετικές τεχνικές. Αρωγός της εκμάθησης με το Ευ Ζην, της ομαδικής εργασίας και της ανταλλαγής ιδεών.
Από το 2016 έως σήμερα διδάσκει Εικαστικές Τέχνες και έχει συνεργασία με διάφορους χώρους και εργαστήρια.
Είναι πιστοποιημένος εισηγητής σεμιναρίων Powertex Master Degree, έχει πιστοποιητικά επιμόρφωσης από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εκπαίδευση Εκπαιδευτών Ενηλίκων, Προληπτική Συντήρηση Έργων Τέχνης, Ζωγραφική και Αυτοέκφραση), ενώ έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με ξυλογλυπτική, mixed media, ζωγραφική, παλαίωση επίπλων. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
“Η Σταχτομαρώ” – Στρίγκλες
Σάββατο 5 Ιουλίου, 20:00
Παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου
Στην αυλή του παλαιού Γυμνασίου το λαϊκό παραμύθι της Πελοποννήσου ζωντανεύει μέσα από ένα διαδραστικό κουκλοθεατρικό παιχνίδι αφήγησης από την Ομάδα Στρίγκλες, ενώνοντας τη λαϊκή παράδοση, τη χαρά του θεάτρου & το παιχνίδι.
Πρόκειται για την εκδοχή της γνωστής Σταχτοπούτας, δοσμένη με μια νέα οπτική, μέσα από μια ξύλινη κατασκευή αφήγησης εμπνευσμένη από αφηγηματικά δρώμενα της Ευρώπης.
Η ιστορική και κοινωνική διαδρομή της “Τζουμπελούς”
Σάββατο 5 Ιουλίου, 19:45
Φάμπρικα πολιτισμού
Ενημερωτική εκδήλωση που φωτίζει τη ζωντανή σχέση ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία (Μέρος Α).
Η ιστορική και κοινωνική διαδρομή της “Τζουμπελούς”: Τα στάδια εξέλιξής της από αρχοντική ενδυμασία σε τοπική ενδυμασία – σύμβολο του τσακώνικου πολιτισμού.
Η ιστορία της τζουμπελούς έχει ως χρονική αφετηρία τους προεπαναστατικούς χρόνους, τότε που υπήρξε η αρχοντική ενδυμασία των εύπορων γυναικών του Πραστού.
Με το πέρασμα των χρόνων και την αλλαγή των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών μετατράπηκε σε νυφική ενδυμασία, αποδομώντας αρκετά από τα στοιχεία της αρχικής της μορφής, φτάνοντας σήμερα να αποτελεί την τοπική ενδυμασία της Τσακωνιάς και ένα από τα υλικά στοιχεία που συνθέτουν την πολιτιστική ταυτότητα των Τσακώνων.
Μέσα από την ιστορική και κοινωνική διαδρομή της Τζουμπελούς ανά τους αιώνες φωτίζονται πολλά σημεία που σχετίζονται τόσο με την ίδια την ενδυμασία όσο και με τον βίο των Τσακώνων, φτάνοντας σήμερα να αποτελεί/εκπροσωπεί ένα σύμβολο/έμβλημα της τσακώνικης παράδοσης/ταυτότητας.
Ομιλία, με παράλληλη προβολή διαφανειών.
Μαρία Παρασκευά: Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Υποψήφια Διδάκτωρ, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας, Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας & Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ἀρχείου τῆς Τσακωνιᾶς.
Συμμετέχει και προλογίζει το Ἀρχεῖον τῆς Τσακωνιᾶς.
Σάββατο 5 Ιουλίου, 20:00
Παλαιό Γυμνάσιο Λεωνιδίου
Στην αυλή του παλαιού Γυμνασίου το λαϊκό παραμύθι της Πελοποννήσου ζωντανεύει μέσα από ένα διαδραστικό κουκλοθεατρικό παιχνίδι αφήγησης από την Ομάδα Στρίγκλες, ενώνοντας τη λαϊκή παράδοση, τη χαρά του θεάτρου & το παιχνίδι.
Πρόκειται για την εκδοχή της γνωστής Σταχτοπούτας, δοσμένη με μια νέα οπτική, μέσα από μια ξύλινη κατασκευή αφήγησης εμπνευσμένη από αφηγηματικά δρώμενα της Ευρώπης.
“Τσαχημα” by Melitta
Σάββατο 5 Ιουλίου, 20:45
Αρχοντικό Τσούχλου
Εκδήλωση που φωτίζει τη ζωντανή σχέση ανάμεσα στην πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία (Μέρος B).
Τσάχημα στα τσακώνικα σημαίνει περπάτημα.
Η σχεδιάστρια Βίκυ Γραμμένου – Melitta, με αγάπη για τη μόδα, το στυλ και τον πολιτισμό, ενσωματώνει τις σημερινές τάσεις με στοιχεία της ελληνικής κληρονομιάς σε όλη την ιστορία της, δημιουργώντας σύγχρονη μόδα με βάση παραδοσιακά μοτίβα από την παράδοση.
Βασικό κομμάτι στη συλλογή της είναι οι δημιουργίες με βάση τσακώνικα μοτίβα και σχέδια παραδοσιακών υφαντών.
Στο Τσάχημα, την ιδιαίτερη αυτή επίδειξη μόδας, κορίτσια της Τσακωνιάς φορούν τα ρούχα της Melitta και περπατούν μπροστά σε τσακώνικα χαλιά με τα ίδια σχέδια!
Περισσότερα: www.melittaofficial.com
Συλλογή εμπνευσμένη από την Τσακωνιά.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ