$type=three$count=3$show=home$height=250$snippet=hide$rdm=hide$a=hide$d=hide$la=hide$au=hide$com=0

Το... «περιφερόμενο» σπιτάκι ανακύκλωσης στον Τυρό και το πρόγραμμα του ΦΟΔΣΑ που έχει «κολλήσει» (pics)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ TO:

Ένας οικίσκος ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ «περιφέρεται» στον Τυρό από 'δώ και από 'κεί. Δεν χωράει πουθενά ο οικίσκος και, φυσικά, δεν λει...







Ένας οικίσκος ανακύκλωσης του ΦΟΔΣΑ «περιφέρεται» στον Τυρό από 'δώ και από 'κεί. Δεν χωράει πουθενά ο οικίσκος και, φυσικά, δεν λειτουργεί. Και αυτό, όσο να πείτε, δημιουργεί προβλήματα, ενώ το κατά πόσον είναι νόμιμες οι ενέργειες του Δήμου και το κατά πόσον τηρεί τους όρους του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων τους οποίους, φυσικά, έχει συνυπογράψει, ελέγχεται.

Κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της 30ής Αυγούστου 2024 ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Σωτηρόπουλος έθεσε σχετική ερώτηση στο Σώμα, σχετικά με τον «περιφερόμενο» οικίσκο. Κατ' αρχάς, όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας αιτήθηκε στο ΦΟΔΣΑ και του παραχωρήθηκαν οικίσκοι ανακύκλωσης προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι.Ήδη απ’ τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2023 τοποθετήθηκε ένας οικίσκος στο σημείο της πλατείας Αγίας Μαρίνας, αφού πρώτα έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση του συγκεκριμένου χώρου. Από 1ης/1ου του ’24 ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Δημοτική Αρχή και μετεγκατέστησε τον οικίσκο σε χώρο εντός του αιγιαλού και παραλίας πλησίον του λιμένα Τυρού και ακόμη και σήμερα είναι εκτός λειτουργίας.

Όπως γνωρίζουμε όλοι, η τοποθέτηση των συγκεκριμένων οικίσκων εντός του αστικού ιστού είναι οδηγία προκειμένου να διευκολύνονται οι χρήστες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σωτηρόπουλος στην εν λόγω συνεδρίαση το 2024 έθεσε ερωτήσεις σχετικά με τη σκοπιμότητα μεταφοράς του οικίσκου σε αιγιαλό και παραλία, σε σημείο όπου δημιουργεί όχληση, ποιες αδειοδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί για τη συγκεκριμένη θέση και γιατί δεν λειτουργεί μετά από 9 μήνες (τότε) με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται και η Υπηρεσία Καθαριότητας με αυξημένο όγκο απορριμμάτων. Ο δήμαρχος Μανώλης Δολιανίτης απαντώντας στην ερώτηση του κ. Σωτηρόπουλου είπε ότι εκδηλώθηκε έντονη αντίδραση από τους κατοίκους σχετικά με την πρώτη τοποθέτηση στην πλατεία της Αγίας Μαρίνας, ενώ για τον ίδιο ο βασικότερος λόγος ήταν το γεγονός ότι ο οικίσκος έκλεινε θέσεις πάρκινγκ. Έτσι, έγινε μια εναλλακτική πρόταση στον ΦΟΔΣΑ για το λιμάνι, αλλά, όπως είπε ο δήμαρχος, ο ΦΟΔΣΑ «δεν είδε αναλυτικά το θέμα» ή «δεν κατάλαβε» (σ.σ. ο κ. Δολιανίτης είπε ότι είχαν επιλέξει στο λιμάνι τη θέση όπου βρίσκονταν κάδοι) και μια μέρα ήρθε ένας γερανός και μετέφερε τον οικίσκο, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος είχε ζητήσει να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο χώρο.

Επίσης, όπως εξήγησε, είχε προκύψει εν τω μεταξύ και ένα καινούριο στοιχείο: Χρειαζόταν 3 μέτρα για ασφάλεια, και έτσι ακυρωνόταν στην πράξη και το σημείο όπου είχε αποφασίσει αρχικά να τον τοποθετήσει ο Δήμος.

Τελικά, αποφασίστηκε να πάει ο οικίσκος στο οικόπεδο απέναντι από το Γυμνάσιο, όπου θα είναι και ιδιαίτερα χρήσιμος αφού θα τον χρησιμοποιούν εύκολα οι μαθητές.

Ο κ. Σωτηρόπουλος αντέτεινε ότι ο δήμαρχος πρέπει να εφαρμόζει τις αποφάσεις παρά τη «μουρμούρα» του ενός κατοίκου, όπως είπε, ο οποίος μάλιστα δεν ζει μόνιμα στον Τυρό, και ότι για να παραμείνουν τρεις θέσεις πάρκινγκ ο Δήμος θυσίασε 9 μήνες λειτουργίας του οικίσκου.

Μάλιστα, όπως είπε, οι οικίσκοι πρέπει να βρίσκονται εντός του αστικού ιστού -και έφερε και το παράδειγμα της Τρίπολης, όπου ο οικίσκος ανακύκλωσης βρίσκεται στην κεντρική πλατεία.

Αλλά, ο οικίσκος μεταφέρθηκε στην παραλία... για να έχει καλύτερη θέα...

Ο τέως δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Χαράλαμπος Λυσίκατος επεσήμανε, λαμβάνοντας τον λόγο, ότι η πλατεία της Αγίας Μαρίνας ήταν «η τέλεια θέση» και ότι το 2023, όταν η δική του δημοτική αρχή είχε λάβει την απόφαση της χωροθέτησης, μόνο θετικά είχε ακούσει για αυτήν. Επίσης, όπως υπογράμμισε, το οικόπεδο όπου θα τοποθετηθεί ο οικίσκος έχει κλίση, και μάλλον αυτή η θέση δεν ενδείκνυται, καθώς, αν μη τι άλλο, ο οικίσκος πρέπει να «πατάει» καλά. Μπορεί, μάλιστα, η βάση να χρειαστεί να σηκωθεί, ώστε να σταθεί καλά ο οικίσκος. Ακόμα, όπως επεσήμανε, θα πρέπει τα παιδιά να περνάνε απέναντι για να τον χρησιμοποιούν, και να διασχίζουν τον δρόμο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους. Παρατήρησε ότι «είναι λυπηρό να υποκύπτουμε στον κάθε έναν που γκρινιάζει» και έψεξε τη δημοτική αρχή με αφορμή το γεγονός ότι στους άλλους Δήμους λειτουργεί το πρόγραμμα ήδη. Και είπε: «Λοιπόν και εδώ που ήμασταν πρωτοπόροι και ήρθανε πρώτα σε μας, μόνο η Καλαμάτα μας πέρναγε. Μόνο η Καλαμάτα μας πέρναγε στα θέματα αυτά. Με μεγάλη πόλη και μεγάλη εμπειρία και τρομερές Υπηρεσίες, τέλος πάντων. Ήμασταν πρώτοι και τώρα είμαστε τελευταίοι; Δεν μπορώ να το καταλάβω, πραγματικά λυπάμαι».

Ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι μέσα στον Σεπτέμβρη (του 2024) θα λειτουργήσει και του Λεωνιδίου ο οικίσκος και του Τυρού, καθώς θα έχει λάβει όλες τις αδειοδοτήσεις, και την ηλεκτροδότηση.

Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά:

Το πρώτο σπιτάκι ανακύκλωσης στο Λεωνίδιο εγκαινιάστηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 25 Νοεμβρίου 2024. Το σπιτάκι του Τυρού τον Σεπτεμβρίου του 2025 παραμένει εκτός λειτουργίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες υποσχέσεις της δημοτικής αρχής, θα ξεκινούσε τη λειτουργία του το φετινό Σεπτέμβριο.

Αξίζει να αναφερθούμε στο χρονικό που ακολούθησε τη συνεδρίαση λογοδοσίας του Αυγούστου 2024 (πρακτικό 19/30-8-2024).

Η διαδικασία έγκρισης δωρεάν παραχώρησης χρήσης του οικοπέδου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καρυάς, πλησίον του Γυμνασίου Τυρού, ολοκληρώθηκε από τον Δήμο στις 2 Δεκεμβρίου 2024 με την υπ´αριθμ. 161/2024 απόφαση ΔΣ, γεγονός που σημαίνει ότι μετά από αυτήν ξεκίνησαν ξανά οι διαδικασίες αδειοδότησης λειτουργίας του στον νέο χώρο.

Τέλη Αυγούστου 2025 κατασκευάστηκε η τσιμεντένια βάση πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί ο οικίσκος στο οικόπεδο πλησίον του Γυμνασίου. Αρχές Σεπτεμβρίου έγινε νέα απόθεση τσιμέντου. Λόγω κακής κλίσης(;), όπως είχε προβλέψει ο κύριος Λυσίκατος στη συνεδρίαση λογοδοσίας του 2024 ή λόγω επέκτασης της βάσης για να παρκάρουν και αυτοκίνητα;

Και μόλις στη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου 2025 (πρακτικό19/15-9-2025 του Δημοτικού Συμβουλίου) εγκρίθηκε η ηλεκτροδότηση του πίλαρ για το σπιτάκι ανακύκλωσης του Τυρού.

Ας ελπίσουμε ότι το περιφερόμενο σπιτάκι θα καταφέρει να φτάσει στον τελικό προορισμό του και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του εντός του 2025.



Φωτογραφία από τη μεταφορά στην Αγία Μαρίνα





Ο οικίσκος στο λιμάνι του Τυρού




ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

BLOGGER: 1
  1. Πιστή στην ανικανότητα χωροθέτησης η δημοτική αρχή. Για έναν κάτοικο κάποτε βάλθηκε ο Δήμος να αγοράσει οικόπεδο στο βουνό για να μεταφέρουμε τα απόβλητά μας, ενώ η αρχική μελέτη προέβλεπε στον κάμπο χωρίς τη χρήση αντλιοστασίων. Τα αποτελέσματα τα βλέπετε στους λογαριασμούς νερού και που είσαι ακόμη...

Φορτώθηκαν όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκαν δημοσιεύματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσοτερα Cancel reply Διαγραφή Από τον Αρχική σελίδα Σελίδες Δημοσιεύματα Δείτε τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH Όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκε δημοσίευμα που να ταιριάζει στην αναζήτηση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαίου Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν χτες $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερες από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content