$type=three$count=3$show=home$height=250$snippet=hide$rdm=hide$a=hide$d=hide$la=hide$au=hide$com=0

Από το Λεωνίδιο στο αστέρι Michelin: Η οινική διαδρομή ενός 27χρονου από την Αρκαδία (pics)

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ TO:

Ο κόσμος του κρασιού είναι γεμάτος αρώματα, γεύσεις και ιστορίες που ξεπερνούν το ποτήρι. Πίσω από κάθε ετικέτα και κάθε οινική εμπειρία, βρ...


Ο κόσμος του κρασιού είναι γεμάτος αρώματα, γεύσεις και ιστορίες που ξεπερνούν το ποτήρι. Πίσω από κάθε ετικέτα και κάθε οινική εμπειρία, βρίσκεται ένας ειδικός που γνωρίζει πώς να αναδείξει το κάθε κρασί με τον σωστό τρόπο.

Ο λόγος, για τον κ. Χρήστο Θεοδωρόπουλο που είναι μόλις 27 ετών και η αγάπη του για το κρασί, τον έκανε να το δει επαγγελματικά και να γίνει σομελιέ, o ειδικός δηλαδή που δεν επιλέγει απλώς ετικέτες, αλλά δημιουργεί εμπειρίες, συνδυάζοντας γνώση, αισθήσεις και πολιτισμό.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος, έχει καταφέρει σε λίγα χρόνια να συνεργαστεί με γνωστά wine bar αλλά και εστιατόρια και να βάλει το λιθαράκι του στο να εκτιμήσει το κοινό το κρασί.

Στη σημερινή συνέντευξη, μιλάμε για το επάγγελμά του, την πορεία του, τις αγαπημένες του ελληνικές (και όχι μόνο) ποικιλίες, και φυσικά ζητάμε τις συμβουλές του για όλους εμάς που θέλουμε να απολαμβάνουμε λίγο καλύτερα το κρασί μας.

1)Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα μυστικά του κρασιού;

Είχε τρέλα με τη γαστρονομία, όταν ξεκίνησα σε ηλικία 20 ετών ήθελα να γίνω μάγειρας, είχα δουλέψει λάντζα στο Λεωνίδιο, την επόμενη χρονιά εργάστηκα ως σερβιτόρος στο Λεωνίδιο και το επόμενο καλοκαίρι αποφάσισα να ασχοληθώ με το κρασί. Πήγα σε δύο σχολές ταχύρρυθμες που αφορούσαν τα κρασιά. Η σχολή, είναι το ταξίδι για να διαβάζει ανοιχτά μυαλά.

2)Ξεχωρίζετε κάποιο από τα Αρκαδικά κρασιά

Γενικά η Αρκαδία, έχει καλούς αμπελώνες καλά οινοποιεία, ο πατέρας μου είναι από Παραδείσια. Τα κρασιά της Μαντινείας, το μοσχοφίλερο είναι μια υποτιμημένη ποικιλία και μπορεί να κάνει πολλά κρασιά. Είναι σε ανοδική πορεία τα κρασιά, ανάλογα με την τιμή που υπάρχει στην αγορά. Ξεκινά από πέντε ευρώ και από εκεί και πέρα, είναι τι αρέσει στον καθένα. Γενικότερα, θέλει διάβασμα και είναι ένα παιχνίδι μνήμης.

3)Πώς μπορεί να γίνει κάποιος Σομελιέ;

Υπάρχουν δύο σχολές στην Ελλάδα, W.S.P.C. Genius in Gastronomy και μπορεί κάποιος να αρχίσει να αρχίσει ασχολείται. Το  μεγαλύτερο ταξίδι, είναι να μιλάς με τους οινοποιούς και να συνδυάζεις την κουζίνα με το κρασί. Στην πράξη πρέπει να φανούν όλα, η υψηλή γαστρονομία με κρασί από μια απλή ταβέρνα μέχρι ένα ζαχαροπλαστείο, να μπορείς να συνδυάσεις τα πάντα. Στον ελεύθερο μου χρόνο, πηγαίνω σε street foods, που συνδυάζουν κρασιά. 

4)Τι κρασί μπορούμε να επιλέξουμε για μια επίσημη τελετή;

Δεν υπάρχουν κανόνες, επιλέγουμε με βάση τον άνθρωπο που του κάνουμε το δώρο, να αφήνουμε τους ειδικούς και πρέπει αυτός που θα τον καθοδηγήσει να σεβαστεί τον άνθρωπο.

5) Πού θα μας πρότεινες να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ποια οινοποιεία να γνωρίσουμε;

Αγαπημένες μου περιοχές, είναι η Νάουσα όπου έχουν το Ξινόμαυρο, είναι οι πιο φιλόξενοι οινοποιοί που έχω πάει, είναι ένα ταξίδι χαραγμένο στη μνήμη. Επίσης, είναι και η Αττική, με την αγαπημένη μου ποικιλία να είναι το Σαβατιανό. Εκεί, μπορεί κάποιος να δοκιμάσει και ρετσίνα, πρέπει να ξαναμπεί στα εστιατόρια να πάει στις κάβες και να λάβει τη θέση που τις αξίζει. Ωραία περιοχή, είναι και η Μαντινεία είναι ένα οινοτουριστικό ταξίδι και πρέπει να το βλέπεις και από πίσω. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω επισκεφτεί σε Ελλάδα και Εξωτερικό περισσότερα από 400 οινοποιεία.

6)Που είστε Σομελιέ τώρα;

Είμαι στο εστιατόριο Herve στην Αθήνα, για 3η χρονιά. Το καλοκαίρι, πήγε πολύ καλά Έλληνες και τουρίστες συνεχίζουμε με αγάπη. Στις 17 Οκτωβρίου 2023, λάβαμε και ένα αστέρι Michelin και συνεχίζουμε με φρέσκιες ιδέες να εξελισσόμαστε.


Θανάσης Χόντος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

BLOGGER: 1
  1. Η προβολή και η επιβραβευση ειναι σημαντική για ανθρώπους που προσφέρουν κατι το διαφορετικό. Για ανθρώπους που αγαπούν αυτο που κάνουν. Μακάρι να γίνονταν ολα τα χρόνια τέτοιες προβολές!!!!!

Φορτώθηκαν όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκαν δημοσιεύματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσοτερα Cancel reply Διαγραφή Από τον Αρχική σελίδα Σελίδες Δημοσιεύματα Δείτε τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH Όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκε δημοσίευμα που να ταιριάζει στην αναζήτηση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαίου Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν χτες $$1$$ μέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερες από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content