--> Το Λεωνίδιον του Ουράνη‏ | Leonidion.gr

Το Λεωνίδιον του Ουράνη‏

Η κοινωνία του Λεωνιδίου πάντα ήταν συντηρητική. Εμείς που τώρα είμαστε η «γερουσία» του Λεωνιδίου κάναμε τα ίδια πράγματα όταν είμασταν...

Η κοινωνία του Λεωνιδίου πάντα ήταν συντηρητική. Εμείς που τώρα είμαστε η «γερουσία» του Λεωνιδίου κάναμε τα ίδια πράγματα όταν είμασταν νέοι, που έκανε και ο Ουράνης. Και πάντα αντιμετωπίζαμε την αντίδραση της τότε «γερουσίας». Αυτό όμως που με ξενίζει σήμερα είναι ότι δεν έχουμε με ποιόν να γκρινιάξουμε και με ποιόν να σκανδαλιστούμε εμείς οι καθώς πρέπει πολίτες του Λεωνιδίου. Γιατί; Μήπως η νεολαία του χωριού μας, δεν είναι πια επαναστατική ή εμείς βαρεθήκαμε να μεμψιμοιρούμε, και να σχολιάζουμε την δήθεν παλιά καλή εποχή; Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει η ελίτ που κυβέρνησε και κυβερνά τα τελευταία 40 χρόνια την Πατρίδα μας, μας έκανε μοιρολάτρες και αδρανείς. Κανείς δεν έχει όρεξη να γκρινιάξει πια με τα παιδιά του.

Τα αποσπάσματα που θα δημοσιεύει το Leonidion.gr προέρχονται από την συλλογή «Αναβίωση» του Εκδοτικού Οίκου της «Εστίας». Θα δημοσιεύεται ένα τον μήνα και θα έχουν θέματα αποκλειστικά από την ζωή του Λεωνιδίου στις αρχές του 20ου αιώνα. Τα κείμενα έχουν μετατραπεί σε μονοτονικά διατηρώντας όμως την ορθογραφία του Κ. Ουράνη.

                                                                                                Φίλιππος Μπεκύρος


Κώστα Ουράνη «Τα κόκκινα πουκάμισα»Δεκαπέντε χρονών όταν είμουν, είχα το χειρότερο όνομα στη μικρή αρκαδική κωμόπολη όπου ζούσα. Όλοι οι σοβαροί και επίσημοι νοικοκυραίοι του τόπου, που είχαν παιδιά της ηλικίας μου, δεν μπορούσαν να με δουν στα μάτια τους, και είμαι βέβαιος πως, αν καμιά ξαφνική ασθένεια μ’ έπαιρνε εκείνη την εποχή από το μαύρο αυτό κόσμο, όλοι τους θα έβγαζαν ένα στεναγμό... ανακούφισης, σα να είχαν λυτρωθεί από τρομερή επιδημία. Γενικό παράπονο όλων είταν ότι έβγαζα τα παιδιά τους από τον καλό δρόμο, και γενική πεποίθηση πως θα τέλειωνα τις μέρες μου στη λαιμητόμο. Δόξα τω Θεώ, ίσαμε σήμερα, που γράφω αυτές τις γραμμές, τίποτα δε με κάνει να φαντάζομαι πως η προφητεία αυτή θα εκπληρωθεί. Το κεφάλι μου στέκει αρκετά καλά στη θέση του και αισθάνομαι τόση ένστικτη αποστροφή για κάθε βίαιο τερματισμό της ζωής μου, ώστε και μόνη αυτή η αποστροφή  και χωρίς ηθική συνείδηση ν’ αρκεί για να με κρατά σε αξιοσέβαστη απόσταση από το μηχάνημα αυτό, που, μαθητής στο Ναύπλιο, το είδα κάποτε στημένο στο Παλαμήδι, για να στείλει στον άλλο κόσμο το δολοφόνο Καρύδη... Κι όσον αφορά την κατηγορία, ότι έβγαζα τους συνομήλικούς μου από τον καλό το δρόμο, η ολέθρια επίδρασή μου σ’ αυτούς δεν είταν, φαίνεται, μεγάλη, αφού δεν τους εμπόδισε να γίνουν ό,τι οι γονείς τους προόριζαν: υπάλληλοι παντοπωλείων, εμπορικών, τραπεζών και υπουργείων... Και μπορώ να πω, χωρίς πρόθεση να καυχηθώ γι’ αυτό, ότι εγώ είμουν εκείνος που βγήκα καλύτερος απ’ όλους τους συνομήλικούς μου - και πνευματικά και κοινωνικά...

Ωστόσο, σήμερα που αναλογίζομαι ψύχραιμα το μακρυνό -αλλοίμονο!- παρελθόν, αναγνωρίζω, ότι οι αγαθοί νοικοκύρηδες του τόπου μας είχαν κάποιο δίκιο. Ναι, είμουν ένα διαβολόπαιδο. Αποτελούσαμε τότε, καμιά δεκαριά παιδιά, μια αχώριστη παρέα, που «τρομοκρατούσε», όπως έλεγαν, την κωμόπολη. Διατρέχαμε τις καλοκαιρινές νύχτες τα σοκάκια τραγουδώντας -παράτονα, εννοείται- ή μιμούμαστε τις φωνές διάφορων ζώων, και οι νοικοκυραίοι που ταράζαμε τον ύπνο τους λυσσούσαν. Καθώς βλέπετε, το φέρσιμό μας δεν είταν και τόσο τραγικό, αλλά για την πουριτανική μας κωμόπολη είταν σκανδαλώδες. Μάταια οι γονείς μας δοκίμαζαν να μας σωφρονίσουν ή παρακαλούσαν τον αστυνόμο να μας συλλαμβάνει και να μας κλείνει μερικές ώρες στο μπουντρούμι, όταν γκαρίζαμε τις νύχτες. Εμείς δεν ακούαμε κανένα.

Μας κατηγορούσαν ακόμα, ότι δεν δείχναμε τον απαιτούμενο σεβασμό στους γεροντότερους, χαρτοπαίζοντας και καπνίζοντας κάτω από τα μάτια τους στο καφενείο. Είχαν δίκιο. Το καφενείο, «Του Μήτσου», είχε γίνει το στρατηγείο μας, η λέσχη μας. Όταν το πλημμυρίζαμε εμείς, οι αγαθοί νοικοκυραίοι σκανδαλίζονταν και δυσφορούσαν επιδεικτικά. Ο μόνος που δε σκανδαλιζόταν είταν ο Μήτσος ο καφετζής, μ’ όλο το θόρυβο που κάναμε στο καφενείο του. Τρέφαμε ένα είδος ευγνωμοσύνης στον άνθρωπο αυτό, γιατί, αν και θα του είχαν κάνει συστάσεις να μη μας επιτρέπει την είσοδο στο καφενείο του, εκείνος αρνήθηκε πάντα να το κάνει, με τη δικαιολογία ότι το καφενείο «είναι δημόσιο κέντρο». Σήμερα εννοώ τη στάση αύτη τού Μήτσου. Ο έξυπνος αυτός άνθρωπος προτιμούσε να έχει πελάτες του εμάς, παρά τους γονείς μας, γιατί εμείς ξοδεύαμε σε τσιγάρα, καφέδες και λουκούμια ό,τι οι γονείς μας δεν ξόδευαν σε μια βδομάδα. Εκείνοι έπαιρναν ένα ρακί στις ένδεκα κ’ ένα καφέ τα’ απόγευμα, ενώ εμείς πίναμε άπειρους καφέδες και καταβροχθίζαμε κάθε μέρα δεκάδες λουκούμια. Άλλωστε ο Μήτσος μας χρέωνε ευχαρίστως και είναι πασίγνωστο, ότι αγοράζει κανείς περισσότερα όταν δεν πληρώνει αμέσως, παρά όταν πληρώνει τοις μετρητοίς. αυτό όλοι οι έμποροι μπορούν να σας το βεβαιώσουν. Κι ο Μήτσος μπορούσε ανενόχλητα να σέρνει όσες τεμπεσιριές ήθελε στην πλάκα, όπου σημείωνε τα χρέη μας, γιατί είταν βέβαιος πως κανείς δεν κρατούσε σημειωματάριο των χρεών του. Αυτό έρχεται με την ηλικία όταν κανείς αρχίζει να βγάζει μόνος του το ψωμί του. . .

Η «τρομοκράτηση» της κωμόπολης φούντωνε στις γυμνασιακές μας θερινές διακοπές, δηλαδή επί τρεις μήνες. Στο διάστημα αυτό, η μόνη μας απασχόληση είταν η διασκέδαση. Όταν δεν παίζαμε σκαμπίλι στου Μήτσου, δε μιμούμαστε τον πετεινό και το γάϊδαρο στους δρόμους, δεν εξαφανιζόμαστε για μέρες στις εκδρομές, στα μοναστήρια και στα παραθαλάσσια, πραγματοποιούσαμε διάφορες «ιδέες», που μας κατέβαιναν στα κεφάλι. Δε λέω, ότι όλες αυτές οι ιδέες δεν πραγματοποιούνταν μόνο και μόνο για να λυσσάξομε τους «γέρους». Δεν το αρνούμαι. Άλλ’ ό,τι αρνούμαι ακόμα και σήμερα είναι η μομφή που μου απέδιναν, ότι όλες οι ιδέες αυτές είταν δικές μου. Τι διάβολο! Μόνο εγώ είχα ιδέες;

Μια ιδέα αποκλειστικά δική μου, τη θυμάμαι ακόμα και σήμερα για το σκάνδαλο που προκάλεσε. Σας δίνω μια περιουσία, αν τη βρείτε. Και σας τη δίνω αυτήν την περιουσία, γιατί είμαι βέβαιος, πως δε θα την βρείτε ποτέ, όσο και αν πονοκεφαλιάσετε. Η σκανδαλώδης αύτη ιδέα μου, που αναστάτωσε την κωμόπολη, είταν...να φορέσομε όλη η παρέα κόκκινα πουκάμισα. Μάλιστα, κόκκινα πουκάμισα!  Μου είχε πέσει την εποχή εκείνη στα χέρια μία ιστορία Γαριβαλδινών και είταν αύτη, που μου γέννησε την ιδέα των κόκκινων πουκάμισων. Όπως είταν επόμενο, η ιδέα αύτη έγινε αμέσως ασπαστή. Πήγαμε σ’ ένα εμπορικό και αγοράσαμε, επί πιστώσει, το αναγκαίο κόκκινο ύφασμα, και μείναμε σύμφωνοι να το δώσομε στις μητέρες μας να μας το ράψουν και να εμφανισθούμε ντυμένοι με τα κόκκινα πουκάμισα και χωρίς σακκάκι, ύστερα από δύο μέρες, στο εξοχικό καφενεδάκι, όπου τ’ απογεύματα η καλή τάξη έπαιρνε το νεραντζάκι της.

Την ορισμένη μέρα και ώρα, ντυμένος με το κόκκινο πουκάμισό μου, διέσχισα, σοβαρός και ατάραχος, τους διάφορους ομίλους που έπαιρναν το φρέσκο στο καφενεδάκι και πήγα κ’ ενθρονίσθηκα στο κάτω από τον πλάτανο τραπέζι, που ανήκε αποκλειστικά σ’ εμάς. Λίγο - λίγο έφθασαν κ’ οι φίλοι μου, αλλά κανείς, κανείς τους δε φορούσε το κόκκινο πουκάμισο! Μου εξήγησαν, ότι η ιδέα αυτή είχε γίνει αιτία μεγάλης φασαρίας στο σπίτι τους. Οι πατέρες τους δήλωσαν κατηγορηματικά, ότι δε θα τους επιτρέπανε ποτέ να εμφανισθούν έτσι μασκαρεμένοι στο δρόμο και καταξέσχισαν το κόκκινο ύφασμα.

Είταν το χρώμα του υφάσματος που προκάλεσε, όπως σ’ ορισμένα ζώα, αυτή τη μανία ή είδαν σ’ αυτό το έμβλημα της αναρχίας; Όπως κι αν έχει το πράμα, το κόκκινο πουκάμισο έδωσε και πήρε στην κωμόπολη. Όλοι κραύγαζαν για το σκάνδαλο αυτό το τρομερό και πρωτόφαντο! Η λύσσα αύτη των νοικοκυραίων μ’ έκανε να εξακολουθήσω να φορώ μόνος μου το κόκκινο πουκάμισο και να εμφανίζομαι μ’ αυτό, χωρίς σακκάκι, στο καφενείο του Μήτσου. Μόλις οι νοικοκυραίοι με βλέπανε, μου στρέφανε επιδεικτικά τις πλάτες, αλλά εγώ, ψύχραιμος και περιφρονητικός, περνούσα και ξαναπερνούσα από μπροστά τους, με την κρυφή πρόθεση να τους εξερεθίζω περισσότερο... Γιατί να μην το ομολογήσω; Αισθανόμουν μια ζωηρή υπερηφάνεια, γιατί όλη η κωμόπολη είταν εναντίον μου και είχε να κάνει με τα «φερσίματα μου». Είμουν ρομαντικός τότε. Έγραφα τους πρώτους μου στίχους και καταβρόχθιζα τους ξένους ρομαντικούς ποιητές, θεός μου τότε είταν ο Βύρων, που τον εδιάβαζα στο πρωτότυπο, και η «σατανικότητα» του Άγγλου ποιητή είχε βρει σε μένα τον πιο ενθουσιώδη μιμητή. Φορούσα ποιητικές γραβάτες, είχα μακρά κόμη κ’ έκανα κάθε τι το δυνατό για να φαίνομαι εκκεντρικός και σατανικός. Πρέσβευα την αθεΐα με ηδονή και καλλιεργούσα το αμάρτημα με πάθος. Εγώ, που η μητέρα μου είχε ονειρευθεί να με δει μια μέρα δεσπότη, εγώ, που μικρός διάβαζα στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης τον Απόστολο, πράμα που το είχε κρυφή χαρά όλη μου η οικογένεια, όχι μόνο είχα παρεκκλίνει από την ευθεία οδό, αλλά και ανυμνούσα το Σατανά, όπως ο Γάλλος ποιητής Μπωντλαίρ, σαν «τον ωραιότερο των Αγγέλων». Και μια φορά έφθασα να φάω μπροστά στους φίλους μου ένα αυγό και να πάω αμέσως να μεταλάβω. Το Εξομολογούμαι με συντριβή καρδιάς, σήμερα, αλλά την εποχή εκείνη το σκάνδαλο, που προξένησε η πράξη μου, μ’ έκανε ιδιαίτερα περήφανο. Φημιζόμουν ότι είχα «το διάβολο μέσα μου», κι αυτό μ’ έκανε ευτυχισμένο.

Ο ρομαντισμός μου είταν τόσο οξύς, ώστε, ακολουθώντας τη μόδα, τραγουδούσα κ’ εγώ τα νεκροταφεία και σύχναζα σ’ αυτά, παρ’ όλο τον ένστικτο τρόμο που αισθανόμουν σε κάθε επίσκεψη. Πήγαινα προ πάντων μετά το μεσημεριανό φαγητό και έμενα εκεί ένα-δυό ώρες διαβάζοντας το Βύρωνά μου.

Παρ’ όλες μου τις συχνές αυτές επισκέψεις, κάθε φορά που έσπρωχνα τη σκουριασμένη πόρτα τού νεκροταφείου, που βρισκότανε μακρυά από την κωμόπολη, σε μια τοποθεσία άγρια και μελαγχολική, και αντίκρυζα τα λευκά μνήματα και τους σταυρούς κάτω από τα κυπαρίσσια, ο ένστικτος φόβος που αισθανόμουν είταν πάντα ο ίδιος. Ωστόσο ο αχαλίνωτος ρομαντισμός μου μ’ έκανε να τον υπερπηδώ. Έμπαινα μέσα στη μεγάλη εκείνη μόνωση, ξαπλωνόμουν πάνω σ’ ένα μάρμαρο τάφου πλούσιας οικογένειας και βυθιζόμουν στην ανάγνωση του Βύρωνα η τού Έδγαρ Πόου ...

 Στο επόμενο θα δημοσιευτεί η συνέχεια «Ο πεθαμένος που μιλάει…»


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Όνομα

"Κλεισθένης",1,16η Μαρτίου,4,25η Μαρτίου,37,28η Οκτωβρίου,26,Α.Ε.Μαρίου,57,Α.Ε.Σ. Κυνουρίας,2,Α.Ο.Σ.Λ,4,Α.Σ. TKD Λεωνιδίου,30,Α.Σ."Αρκάς",27,Α.Σ.Λεωνιδίου,819,Α.Τ.Λεωνιδίου,3,Αβραντίνης,1,Αγ.Βασίλειος,15,Αγαπήνωρ,1,Αγγελίες,87,Άγιος Βασίλειος,5,Αγρότες,157,Αγροτικός Συνεταιρισμός,45,Αγώνες δρόμου,90,Αγωνιστική Συνεργασία,2,ΑΔΜΗΕ,1,ΑΕΠΙ,5,Αθλητικά,3021,αιγιαλός,1,Αιμοδοσία,58,Αλιεία,7,αλιευτικός σύλλογος,3,Άλλα αθλήματα,197,ΑΜΕΑ,16,Αμπελουργοί,13,Αμυγδαλιά,17,Ανακοινώσεις,424,Αναπτυξιακή Πάρνωνα,143,Αναρρίχηση,39,Ανέλιξη,1,Ανεξάρτητοι Έλληνες,8,Άνεργοι,18,Ανοικτό Πανεπιστήμιο,1,Ανοιχτή συνέλευση,8,ΑΝΤΑΡΣΥΑ,1,Αντένα,2,Αντιφασίστες,1,Αξίζει να δείτε,105,Άξιον Εστί,3,απάτες,11,απεργία,5,Απογραφή 2011,4,Αποζημιώσεις,7,Απόκριες,116,Απόλλων Τυρού,291,άποροι,11,Αποστολόπουλος,1,αποτελέσματα,1,Απόψεις,1,Απρόβλεπτα,1,απώλεια αντικειμένου,1,Άργος,1,Αργυράκη,1,Άρθρα,21,Αρκαδία,896,Αρκαδικό Πανόραμα,5,Αρκαδικός,4,Άρση βαρών,2,Αρχαιολογία,27,Αρχείο Τσακωνιάς,143,Αρχιτέκτονες,6,ΑΣΕΠ,1,Αστεία,2,Αστέρας Τρίπολης,2,Άστρος,28,Αστυνομία,206,Ασφαλιστικά ταμεία,77,ΑΤΕ,1,ατύχημα,6,Άυλη Πολιτιστική κληρονομιά,1,Αυτοδιοίκηση,27,αυτοδιοίκηση-εκλογές,108,Αυτοκίνητο,48,αφιέρωμα,3,Βαλασόπουλος,1,Βασκίνα,32,Βέμμος,9,Βενιζέλος,1,Βιβλίο,42,Βίντεο,100,Βιογραφικό,3,Βιτζηλαίου,5,Βιώσιμη Πόλη,2,Βλάβες,12,Βλάσης,64,Βλησιδιά,16,Βοήθεια στο σπίτι,1,Βόλεϊ,17,Βουδούρης,7,βραβείο,2,Γ.Ε.Φ.,1,Γ.Σ.Τυρού,92,Γενική Συνέλευση,66,Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές,5,Γεωργοί,4,γηροκομείο,16,Γιαννακόπουλος,1,Γιαννακούρας,36,Γιαννούσης,3,Γιορτή Αμυγδάλου,3,Γιορτή θαλασσινών,5,Γιορτή Κρασιού,22,γιορτή μελιού,10,Γιορτή μελιτζάνας,24,Γιορτή πανσελήνου,2,Γιορτή του Ψαρά,21,Γλυππία,1,γλυπτική,2,Γνώμες,407,Γόντικας,2,Γυμνάσιο,111,Γυναίκα,8,Γύρος Αμπελώνων,1,Δ.Ε.Τυρού,16,Δ.Ο.Υ.,66,Δαλιάνης,9,δανειολήπτες,3,Δασαρχείο,19,ΔΕΔΔΗΕ,27,Δέδε,2,Δέδες,4,ΔΕΗ,40,ΔΕΚΟ,1,Δελτία τύπου,1117,δεντροφύτευση,2,ΔΗ.ΣΥ.,8,ΔΗΚΕΝΚ,17,Δημ.Ραδιόφωνο Τρίπολης,4,ΔΗΜΑΡ,3,Δημοπρασία,44,Δήμος Β.Κυνουρίας,7,Δήμος Γορτυνίας,1,Δήμος Λεωνιδίου,34,Δήμος Ν.Κυνουρίας,64,Δήμος Νότιας Κυνουρίας,1248,Δήμος Τυρού,1,Δημόσιο,1,δημοσιογράφοι,3,Δημοσκόπηση,2,δημοτικά τέλη,1,Δημοτικό Συμβούλιο,241,Δημοτικό Σχολείο,218,δημοψήφισμα,1,Δια Βίου Μάθηση,15,Διαγωνισμός,41,Διαδίκτυο,61,δίαθλο,1,διακοπή νερού,9,διακοπή ρεύματος,22,Διαμαρτυρία,4,Διαμονή,13,Διανομή τροφίμων,17,διασκέδαση,82,Διατροφή,12,διάφορα,8,διάφορα είδη,11,ΔΙΕΚ,5,Δικαιοσύνη,73,Δράκος,7,Δράσεις Κυνουρίας,3,Δράση,8,Δρίτσας,7,Δυνατή Πελοπόννησος,1,δυστύχημα,17,δωρεά,20,εγκαίνια,2,εγκύκλιος,1,ΕΕΣΠΟΦ,1,εθελοντισμός,32,έθιμα,4,Εθνική Ελλάδας,14,Εθνική Συσπείρωση,1,Εθνική Τράπεζα,7,ει,1,Ειδήσεις,5,Ειδικό Σχολείο,3,Εκδηλώσεις,994,Εκδρομή,74,Έκθεση,69,Έκθεση Φωτογραφίας,10,Εκκλησία,324,Εκλογες,3,Εκλογές,480,Εκπαίδευση,482,εκπομπή,3,εκπτώσεις,4,Εκτελεστική επιτροπή,2,ελαιοπαραγωγοί,51,ΕΛΓΑ,4,Ελεύθεροι επαγγελματίες,2,Ελιά,2,Ελλάδα,1162,Ελληνικός Στρατός,4,Ελλήνων Συνέλευσις,1,ΕΛΜΕ,1,ΕΛΤΑ,6,Εμβολιασμοί,1,Εμπορικός σύλλογος,176,ΕΜΥ,11,Ενδιαφέρουν,246,Ενέργεια,2,Ενίσχυση Επιχειρήσεων,4,ενοικίαση ακινήτων,12,Ένωση Ξενοδόχων,35,Εξωτερική Πολιτική,2,ΕΟΔΥ,1,ΕΟΜΜΕΧ,1,ΕΟΠΥΥ,3,Εορτή,8,ΕΠΑΛ,81,επαρχιακός Τύπος,2,επέτειοι,12,επιδόματα,21,Επιδοτήσεις,45,Επικαιρότητα,11880,Επιμελητήριο Αρκαδίας,78,έπιπλα,1,Επιστολές,22,Επιτροπή Διαβούλευσης,2,Επιτροπή Παιδείας,6,Επιχειρηματικότητα,65,Επιχειρήσεις εστίασης,1,ΕΠΟ,1,ΕΠΣ.Αρκαδίας,51,ΕΠΣΑ,46,Έργα,262,Εργασία,270,Εργαστήριο,7,Εργατικό κέντρο,3,ΕΡΤ,27,Ερωτηματολόγιο,1,ΕΣΗΕΑ,1,ΕΣΠΑ,32,Εύη Τατούλη,66,Ευθυμογράφημα,17,Ευρωεκλογές,1,Ευχές,49,ΕΦΕΤ,3,ΕΦΚΑ,1,Ζαρίτσι,2,Ζαχαριάς,14,ζημιές,5,ζωγραφική,11,Ζώταλης,1,Ηλιοπούλου,4,ημερίδα,31,Θέατρο,77,θέατρο σκιών,3,Θεοδωράκη,1,θεοδωράκης,2,Θεοφάνεια,29,θηροφύλακες,5,Ι.Μ. Αρτοκωστάς,1,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Καρυάς,3,Ι.Μ.Αγίου Νικολάου Σίντζας,24,Ι.Μ.Ελώνης,82,ιατρός,1,Ιδιαίτερα μαθήματα,4,ΙΕΚ,10,ΙΚΑ,37,ΙΚΑ.,1,ΙΝ.Ε.,1,ΙΝΣΕΤΕ,1,Ισοπολιτεία,7,Ιστορικά,41,Κ.Ε.Δ.Ε,9,Κ.Ε.Ε.,2,Κ.Ε.Π.,13,Κ.Ε.Φ.,1,καιρός,181,Καλαθά,1,Καλλικράτης,9,κάπνισμα,1,Καρβελάς,4,Καρδαράς,1,Καστανιές,1,καταγγελίες,4,Καταδυτικό πάρκο,18,καταναλωτές,4,καταστήματα,4,κατηγορία,1,κατοικίδια,1,Κατσίρης,2,Καύσιμα,3,ΚΕΚ,2,Κέντρο Πληροφόρησης,7,Κέντρο Υγείας,52,Κεντροαριστερά,4,ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.,1,Κιβωτός του Κόσμου,3,Κίνημα Αλλαγής,12,Κίνηση,1,ΚΚΕ,56,Κλειστό Γυμναστήριο,2,κληροδοτήματα,10,ΚΝΕ,1,Κοινωνία,87,Κοινωνικά,171,Κοινωφελής Επιχείρηση,24,κολύμβηση,5,Κοντοζαμάνης,23,Κορολόγος,1,Κοσμάς,194,Κόσμος,89,Κοτρώτσος,1,Κοτσώλης,1,Κουκλοθέατρο,12,Κουνουπιά,22,Κουτρούκης,5,ΚΠΝΝΑ,1,Κρυονέρι,2,ΚΤΕΛ,26,Κτηματική Υπηρεσία,4,Κτηματολόγιο,14,κτηνοτρόφοι,33,κυκλοφοριακές ρυθμίσεις,21,κυκλοφοριακό,33,Κυνηγετικός Σύλλογος,29,Κυνηγοί,25,Κυνουρία,35,Κύπρος,3,Κωνσταντινόπουλος,75,Λαϊκή αγορά,24,Λαϊκή Ενότητα,10,Λαική συσπείρωση,38,Λαϊκή συσπείρωση,5,Λάκκος,11,Λάκος,7,Λακωνία,1,Λαλουδάκης,35,Λαμπρόπουλος,1,Λαογραφία,73,ΛΑΟΣ,1,λαχειοφόρος,5,Λειβαδά,1,Λειβάδι,13,Λεκκός,1,Λεωνίδιο,2531,Λεωνίδιο Αλλάζουμε,7,Λιβάδι,7,Λιμάνι,22,Λιμεναρχείο,38,Λιμενικό Σώμα,37,Λιμενικό Ταμείο,4,λογιστές,3,Λύκειο,77,Λυκουρέντζος,58,Λυμπεροπούλου,2,Λυσίκατος,84,μαγειρική,3,Μανδρώνης,2,Μάνος,1,Μανώλης,3,Μαρί,21,Μαρνέρης,117,Μελισσοκόμοι,8,Μελιτζάzz,118,Μετρό,1,Μητέρα,6,Μηχανικοί,6,Μιχελάκης,2,ΜΜΕ,1,μνημόσυνο,30,Μορφωτικός Σύλλογος,97,Μοτοπαρέα,64,Μοτοσικλέτα,47,μουσεία,19,μουσική,12,Μπακούρης,1,Μπαμπαδήμας,57,Μπάσκετ,524,Μπερέτσος,1,Μπερτζελέτος,6,Μπιρσίμ,7,Μπουντρούκας,5,Μυθική Πελοπόννησος,1,ν,1,Ναρκωτικά,1,Νατάσα Πετρούλια,4,Ναύπλιο,1,Ναυτικοί,2,ΝΔ,230,Νέα Γρίπη,5,Νέα Πελοπόννησος,22,Νέοι Δρόμοι,2,Νεολαία ΠΑΣΟΚ,3,νηπιαγωγείο,64,Νίκας,22,Νικολάκου,10,Νομαρχία Αρκαδίας,6,νομοσχέδιο,1,Νότια Κυνουρία,3869,ντοκιμαντέρ,5,Ξενοδόχοι,19,Ο άλλος δρόμος,21,Ο τόπος μας,5,Ο.Ε.ΕΣ.Π.,1,Ο.Τ.Ε.,6,ΟΑΕΔ,62,ΟΑΕΕ,21,ΟΓΑ,25,Οδηγίες,10,Οδηγοί,1,Οικοδόμοι,4,Οικολόγοι,6,Οικονομία,159,Οικονομική επιτροπή,50,Οινοπαραγωγοί,2,ΟΚΕ,1,Ολυμπιακός Λεωνιδίου,243,ομιλία,26,Ομογένεια,49,Ομοσπονδία TKD ITF,8,ΟΝΝΕΔ,5,ΟΠΑΠ,5,ΟΠΕΚΕΠΕ,1,όπερα,1,Όραμα-Γνώση-Πρόοδος,42,Ορειβασία,185,Ορθοπαιδικός,1,ορκωμοσία,2,ΟΤΑ,10,Ουράνης,2,Π.Ο.Ε.,1,Παγώνης,2,ΠΑΖΛ,6,Παιδί,73,Παιδίατρος,10,Παιδικά χωριά SOS,1,Παιδική Χαρά,8,Παιδική Χορωδία,16,παιδικός σταθμός,30,παλαίμαχοι,2,Παλαιοχώρι,48,ΠΑΜΕ,4,Παναγιωτόπουλος,1,Παναρκαδική ομοσπονδία,27,Παναρκαδικό Νοσοκομείο,31,Πανελλήνιες,18,Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,9,πανηγύρια,60,Παπαδημητρόπουλος,1,Παπαηλιού,12,Παπαθανασόπουλος,154,Παπαμιχαήλ,3,Παπανδρέου,2,παραδοσιακοί χοροί,6,Παραλία Τυρού,3,Παραλίες,3,παράξενα,1,ΠαραΤυρό,26,Παρθενώνας,1,Πάρνωνας,9,Παρουσίαση,13,ΠΑΣΟΚ,85,Πάσχα,185,Πατσαρίνος,1,Πάχος,2,Πεζοπόροι Τυρού,169,Πελετά,184,Πελοποννησιακή Ένωση,3,Πελοποννησιακή Συμμαχία,2,Πελοπόννησος,16,Πελοπόννησος Οικολογική,2,Πελοπόννησος Πρώτα,5,Πέρα Μέλανα,64,Περιβάλλον,225,Περιοδικό,1,Περιπατητικός τουρισμός,2,Περιφέρεια Πελοποννήσου,841,Πηγάδι,26,Πλάκα,192,Πλατανάκι,20,πο,1,Ποδήλατο,36,Ποδόσφαιρο,1959,Ποίηση,3,Πολεμική Αεροπορία,2,Πολεμικό Ναυτικό,1,Πολιτικά,764,Πολιτική προστασία,24,Πολιτισμός,726,Πολιτιστικός Σύλλογος,16,Πολίχνη-Δράση,1,πολύτεκνοι,2,Ποτάμι,6,Πούλιθρα,192,Πραγματευτή,64,Πρασιές,1,Πραστός,35,προκηρύξεις,81,Προσκλήσεις,1,Πρόσκληση,8,Προσφορά εργασίας,4,Πρόσωπα,31,Πυργούδι,3,Πυροσβεστική,88,πωλήσεις ακινήτων,41,πωλήσεις επιχειρήσεων,1,πωλήσεις οχημάτων,6,ραδιόφωνο,6,Ρέππας,8,ρετρό,3,Ρολόι,1,Ρουσιάς,4,ρύθμιση οφειλών,1,Σαλάκος,7,Σαμαράς,1,Σαμπατική,23,ΣΑΟΟ,5,Σαπουνακέϊκα,30,Σαραντάρης,28,σεισμός,26,σεμινάριο,27,ΣΕΤΕ,3,Σιδηρόδρομος,2,Σινεμά,132,Σιώρας,13,Σκαντζός,1,Σπηλαιολόγοι,9,Στατιστική Υπηρεσία,9,ΣτΕ,1,Στίβος,46,στρατολογία,3,συγκοινωνία,4,Σύλλογος "Αγ.Απόστολοι",27,Σύλλογος "Άγιος Γεώργιος",3,Σύλλογος "Αθηνά",7,Σύλλογος "Απόλλων",16,Σύλλογος "Επαρχία Κυνουρίας",4,Σύλλογος "Ζεστή Φωλιά",6,Σύλλογος "Λεωνίδιον",16,Σύλλογος Αναρριχητών,1,Σύλλογος Απανταχού Αμυγδαλιωτών,6,Σύλλογος Απανταχού Βασκινιωτών,5,Σύλλογος Απανταχού Τσιταλιωτών,5,σύλλογος Βασκινιωτών,4,Σύλλογος γονέων,141,Σύλλογος Δαφνώνας,10,Σύλλογος Κτηνοτρόφων,3,Σύλλογος Μαριωτών,12,Σύλλογος Παλαιοχωριτών,5,Σύλλογος"Πολίχνη",8,Συμπολιτεία,69,Συναυλία,129,Σύνδεσμος Κοσμιτών,1,Συνέδριο,46,συνέντευξη,35,συνήγορος του πολίτη,1,συνταγές,1,Συνταξιούχοι,22,ΣΥΡΙΖΑ.,122,σχόλια,1,Σωματείο Γυναικών,2,Τ.,1,Τ.Α.Π.,1,Τ.Ε.Ε.,10,Τ.Ο.Π.,3,ΤΑΞΙ,1,Τατούλης,258,ΤΕΒΑ,7,τέλη,3,τέννις,5,Τέχνη,11,Τεχνικό Πρόγραμμα,6,Τεχνολογία,42,Τηγάνι,2,τηλεόραση,99,τοξοβολία,5,Τοπικά,18,Τοπικό Αρχείο,4,Τουρισμός,393,Τράπεζα Πειραιώς,3,τράπεζες,18,Τρίαθλο,28,Τριανταφύλλου,3,Τρίτεκνοι,7,Τροχαίο,42,Τροχάνη,1,Τσακωνιά,85,Τσακώνικη διάλεκτος,49,τσακώνικη μελιτζάνα,5,Τσακώνικη υφαντική,13,Τσακώνικος Συνεταιρισμός,1,Τσακώνικος Συνεταιρισμός Γυναικών,1,Τσακώνικος Χορός,15,Τσακωνοπαρέα,16,Τσέρφο,1,Τσιγκούνης,13,Τσικνοπέμπτη,4,Τσιλιβής,2,Τσιτάλια,31,ΤΣΜΕΔΕ,1,Τύπος,1,Τυρός,764,Υγεία,382,ΥΠΕΣ,1,Υπηρεσίες,1,Υποθηκοφυλακείο,2,Υποτροφίες,9,Υπουργείο Ναυτιλίας,1,Υπουργείο Πολιτισμού,1,Φ.Ο.Σ.Λ.,1,Φάμπρικα Πολιτισμού,112,Φαρμακοποιοί,1,Φεστιβάλ,71,Φεστιβάλ αναρρίχησης,13,Φεστιβάλ Μελιτζάνας,58,Φιλαρμονική,28,Φιλόδημοι Πολίτες,33,φιλόζωοι,21,Φίλοι Εθνικής Ελλάδος,1,Φορέας Διαχείρισης Οικολογικού Πάρκου,148,Φορείς,8,φορολογία,56,Φορολογικά,101,Φόρος ακινήτων,1,Φωκιανό,24,Φωτογραφία,11,Φωτογραφίες,65,ΧΑΔΑ,5,χάκερς,1,Χαμόγελο του παιδιού,12,Χάρτες,3,Χείλαρης,14,χιούμορ,1,Χορευτικό συγκρότημα,3,Χορευτικός Όμιλος,7,χοροεσπερίδα,47,Χορός,49,Χορωδία,29,Χορωδία Ενηλίκων,16,Χουζούρης,4,Χούνη,2,Χριστούγεννα,232,Χρονογράφημα,12,Χρυσή Αυγή,22,ψάρεμα,2,Ψαρολόγος,9,ψήφισμα,7,Ψυκτικοί,1,Ψυχολογία,10,Ωδείο,16,ώρα,11,agenda,2,Beach Soccer,4,Beach Tennis,19,Beach Volley,49,Black Friday,1,Erasmus,3,Events,1,Facebook,16,fake news,1,Google,4,I Love GR,11,Leader,35,Photo Gallery,1,Pizza,1,Rally,1,Taekwon Do,78,Taxisnet,8,TKD WTF,15,Toolbar,1,top,2,Unesco,1,Video,1271,WWF,2,
ltr
item
Leonidion.gr: Το Λεωνίδιον του Ουράνη‏
Το Λεωνίδιον του Ουράνη‏
https://4.bp.blogspot.com/-h6Nq5rowCiA/VuPYjvDRG0I/AAAAAAAA0Ro/2FHgGrMZiTkNtx05W0NRD4lZcDpQSQbZw/s640/1E14.012_Ouranis_-Exposure.JPG
https://4.bp.blogspot.com/-h6Nq5rowCiA/VuPYjvDRG0I/AAAAAAAA0Ro/2FHgGrMZiTkNtx05W0NRD4lZcDpQSQbZw/s72-c/1E14.012_Ouranis_-Exposure.JPG
Leonidion.gr
https://www.leonidion.gr/2016/03/blog-post_78.html
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/
https://www.leonidion.gr/2016/03/blog-post_78.html
true
1463647731720589503
UTF-8
Φορτώθηκαν όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκαν δημοσιεύματα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Περισσοτερα Cancel reply Διαγραφή Από τον Αρχική σελίδα Σελίδες Δημοσιεύματα Δείτε τα όλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ SEARCH Όλα τα δημοσιεύματα Δεν βρέθηκε δημοσίευμα που να ταιριάζει στην αναζήτηση ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Ιανουαρίου Φεβρουαρίου Μαρτίου Απριλίου Μαίου Ιουνίου Ιουλίου Αυγούστου Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου Νοεμβρίου Δεκεμβρίου Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μαίου Ιουν Ιουλ Αυγ Σεπ Οκτ Νοε Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ minutes ago 1 ώρα πριν $$1$$ hours ago χτες $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago περισσότερες από 5 εβδομάδες Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content